Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zážitky a zříceniny hradů

18. 04. 2022 | Česká republika

Lidé cestují na různé výlety k relaxu a získávání zážitků. Jedním z vyhledávaných cílů jsou zříceniny.

Ačkoliv torza hradů mohou působit jako nezajímavé ruiny, mají své kouzlo. Jednak je možné je prolézat všemi směry jako ve staveništi a zároveň dávají fantazii o představivosti, jak asi vypadaly v době své největší slávy. Právě tyto motivy nejvíce lákají návštěvníky, a proto vyhledávají právě taková místa.

Česká republika je díky své geografické poloze pestrá na dědictví zřícenin. Některé z nich jsou zcela opuštěné, přičemž chátrají dále, jiné se snaží alespoň zachovávat tak, jak jsou, aby chátrání nepokračovalo. Najdou se i takové zříceniny, u kterých se snaží historikové o simulaci, jak asi hrad vypadal a dělají k tomu různé kresby, ať už podle dochovaných písemností v kronikách, z obrazů nebo podle zbylé fyzické architektury samotné zříceniny.

Některé zříceniny mají své nezapomenutelné kouzlo. Takový Valdek, který se nachází v Brdech, je označován za velmi romantický, neboť přes zachovalé zdi působí dojmem, že by ho bylo možné obnovit do původního stavu. Přístup k němu je ze dvou stran. Jednak po klasické žluté turistické trase nebo výrazně delší přírodním terénem přes 10 km. Při příchodu je jasně patrná zachovalá gotická brána.

Jedním z jeho zajímavých vlastníků byl král Václav IV. Ačkoliv byl hrad renesančně přestavěn v 16. století, tak později během 30leté války dosti zpustl. Kruhový půdorys věže je nad jižní stranou, kde jsou ještě zbytky paláce. Vizuálně se dnes jeví jako relativně zachovalý, ale procházení do vnitřních prostor se nedoporučuje. Vstup je tedy možný jen na osobní riziko.

Poutavost různých zříceni často dokresluje nějaká legenda a nejinak je tomu i u Valdeku. Údajně se tam dodnes zjevuje černá paní, která zahynula při potyčce dvou mnichů na hostině, kterou sama připravovala.

Za další zmínku stojí zřícenina Rabštejn, která se nejen tradičně nachází na kopci, ale zároveň reprezentuje nejvýše postavený hrad na Moravě ve své době. Dochovaly se jen části zdí, kudy se vcházelo na dvůr. Vysoké hradby přes 20 metrů jsou naštěstí dodnes neporušené, avšak původní věž se už nedochovala. Jelikož se rozpadla už během 18. století, tak dnes byste u ní těžko hledali samotné základy. Naštěstí je zachováno okružní zdivo a náznak hradního příkopu.

Mezi další vyhledávané zajímavé zříceniny v naší zemi patří Holštejn, Rábí, Plumlov, Rychleby, Choustník, Nový Hrádek u Lukova, kde žijí též netopýři, Kostomlaty, Okoř ze známé trampské písně, Sloup, Děvičky, Košťálov, Andělská Hora, Frýdštejn, Žerotín, Buben, Tolštejn, Kozí Hrádek či Fulštejn.

Díky spolkům a nadšencům do zřícenin hradů dokonce na některých místech vznikají iniciativy na jejich záchranu, což je velmi pozitivní činnost. Kéž by pozitivních aktivit bylo v naší zemi více, aby se zachovalo kulturní dědictví předků a budoucí generace mohly na svých výletech za zážitky obdivovat alespoň zříceniny tak, jak je můžeme dnes vidět my. Byla by škoda, aby se z nich staly jen rozpadlé ruiny kamenů, aniž by byl patrný alespoň náznak původního hradu. Právě nutná fantazie k představě původního díla i procházení mezi zbytky má své romantické kouzlo, a tak dodávají zříceniny svébytné zážitky.


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zážitky a zříceniny hradů:

Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
Zážitky a zříceniny hradů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Moc hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zříceniny mají své kouzloSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles