Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázvor není jen obyčejný kořen

13. 01. 2014 | Péče o tělo

Zázvor není jen obyčejný kořen

Už jste také objevili všestranné účinky tohoto zvláštního bachratého kořene? Pokud ne, rozhodně se o ně nenechejte připravit, bude to pro vás jen dobře! Prospěšný vliv zázvoru na lidské zdraví znají a využívají lékaři už přes tři tisíce let a jeho léčivé účinky dokazuje řada odborných studií. Používá se nejen jako „přírodní všelék“, ale pro svou výrazně aromatickou a ve větším množství až velmi ostrou chuť i jako koření masitých jídel především v indické a čínské kuchyni. Výborný je také k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočního zázvorového pečiva. V poslední době čím dál více roste obliba pití různých zázvorových nápojů a čaje, a to buď samotného nebo ochuceného například medem, citronem, pomerančem, skořicí či hřebíčkem.

 

zázvorJak poznáte zázvor

Zázvor je rostlina se žlutými květy, která dorůstá do výšky kolem jednoho metru a je známá především díky svým oddenkům. Oddenky zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje, kterých zázvor obsahuje velké množství. Pochází z Asie, kde se dodnes v jihozápadní části pěstuje. Mezi největší vývozce zázvoru patří Indie.

 

Účinky zázvoru

Ostré látky obsažené v zázvoru (tzv. gingeroly) mají všestranné léčivé účinky:

podporují trávení, působí antibakteriálně a protizánětlivě, působí jako prevence proti rýmě a chřipce, podporují pocení při nachlazení a chřipce, uvolňují nosní dutiny, podporují tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin, aktivují látkovou výměnu a přispívají tak k odbourávání tuků, usnadňují trávení a pomáhají při žaludečních nevolnostech, mají uklidňující účinky a zmírňují bolesti hlavy (hlavně té z napětí a stresu), snižují nevolnost z jízdy v dopravních prostředcích a podporují odplavování toxických látek z těla.

 

Zázvorové produkty na našem trhu

Pokud jste si zázvor oblíbili, v obchodech jej koupíte nejen čerstvý, ale máte na výběr i různé produkty, které ho obsahují. Jsou to například kvalitní zelené či ovocné čaje a limonády ochucené zázvorem, zázvor kandovaný (ten přináší úlevu při kašli a nachlazení), zázvor v medu, zázvorové marmelády, bonbóny apod.

 

Zázvor pro relaxaci

V některých masážních salónech si můžete dopřát zázvorové masáže nebo zábaly. Při zázvorové masáži vás čeká hřejivá, protizánětlivá a relaxační procedura, která dokonale prohřeje a uvolní namožené svalstvo, zregeneruje vaši mysl a navodí pocit úlevy. Zázvorový zábal podporuje prohřátí a prokrvení pokožky i podkožního vaziva a celkově posiluje organizmus. Vzhledem k tomu, že zázvor obsahuje pro naše tělo tolik důležité vitamíny, dopřejte si tuto výjimečnou masáž především v jarním, podzimním a zimním období.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zázvor není jen obyčejný kořen:

Zázvor není jen obyčejný kořen
Zázvor není jen obyčejný kořen
Zázvor není jen obyčejný kořen
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Já dávám zázvor i do čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky je dobrej na těhotenské nevolnosti.
V lékárně se dokonce prodávají lízádka na tyto potíže a hlavní složkou je právě zázvor.
Tato lízátka mi zachránila život!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
někdy přidám skořici, osladím medem. Mám pocit, že opravdu nemívám silnou rýmu, jako jiné roky. I angína, kteŕá mne navštívila vloni v prosinci se chovala trochu mírněji. Neměla jsemi snad 20 roků.
Obrázek uživatelky
profil
zázvor používám hodně, nejen do čaje, ale i na vaření...třeba na ryby...
akorát teď jsem četla, že v druhé půlce těhotenství bych ho neměla užívat, protože by mohl vést k potratu
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkJá dávám zázvor jen do čaje. to je škoda.
Přehledné, vše dobře popsané, schovám si článek do oblíbených.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles