8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázvor není jen obyčejný kořen

13. 01. 2014 | Péče o tělo

Zázvor není jen obyčejný kořen

Už jste také objevili všestranné účinky tohoto zvláštního bachratého kořene? Pokud ne, rozhodně se o ně nenechejte připravit, bude to pro vás jen dobře! Prospěšný vliv zázvoru na lidské zdraví znají a využívají lékaři už přes tři tisíce let a jeho léčivé účinky dokazuje řada odborných studií. Používá se nejen jako „přírodní všelék“, ale pro svou výrazně aromatickou a ve větším množství až velmi ostrou chuť i jako koření masitých jídel především v indické a čínské kuchyni. Výborný je také k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočního zázvorového pečiva. V poslední době čím dál více roste obliba pití různých zázvorových nápojů a čaje, a to buď samotného nebo ochuceného například medem, citronem, pomerančem, skořicí či hřebíčkem.

 

zázvorJak poznáte zázvor

Zázvor je rostlina se žlutými květy, která dorůstá do výšky kolem jednoho metru a je známá především díky svým oddenkům. Oddenky zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje, kterých zázvor obsahuje velké množství. Pochází z Asie, kde se dodnes v jihozápadní části pěstuje. Mezi největší vývozce zázvoru patří Indie.

 

Účinky zázvoru

Ostré látky obsažené v zázvoru (tzv. gingeroly) mají všestranné léčivé účinky:

podporují trávení, působí antibakteriálně a protizánětlivě, působí jako prevence proti rýmě a chřipce, podporují pocení při nachlazení a chřipce, uvolňují nosní dutiny, podporují tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin, aktivují látkovou výměnu a přispívají tak k odbourávání tuků, usnadňují trávení a pomáhají při žaludečních nevolnostech, mají uklidňující účinky a zmírňují bolesti hlavy (hlavně té z napětí a stresu), snižují nevolnost z jízdy v dopravních prostředcích a podporují odplavování toxických látek z těla.

 

Zázvorové produkty na našem trhu

Pokud jste si zázvor oblíbili, v obchodech jej koupíte nejen čerstvý, ale máte na výběr i různé produkty, které ho obsahují. Jsou to například kvalitní zelené či ovocné čaje a limonády ochucené zázvorem, zázvor kandovaný (ten přináší úlevu při kašli a nachlazení), zázvor v medu, zázvorové marmelády, bonbóny apod.

 

Zázvor pro relaxaci

V některých masážních salónech si můžete dopřát zázvorové masáže nebo zábaly. Při zázvorové masáži vás čeká hřejivá, protizánětlivá a relaxační procedura, která dokonale prohřeje a uvolní namožené svalstvo, zregeneruje vaši mysl a navodí pocit úlevy. Zázvorový zábal podporuje prohřátí a prokrvení pokožky i podkožního vaziva a celkově posiluje organizmus. Vzhledem k tomu, že zázvor obsahuje pro naše tělo tolik důležité vitamíny, dopřejte si tuto výjimečnou masáž především v jarním, podzimním a zimním období.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zázvor není jen obyčejný kořen:

Zázvor není jen obyčejný kořen
Zázvor není jen obyčejný kořen
Zázvor není jen obyčejný kořen
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Můžu mít dotaz anetsvest? Hledala jsem HERBALMED na internetu a je tam nápoj, užívala jste oba v těhotenství? Přečetla jsem si, že je z bylinek, ale né všechny těhotné dobře snáší. Díky za odpověď a hezký denSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám moc ráda a opravdu nikdy mě nezklamal. jen teď v těhotenství mám strach ho užívat. nahradila jsem ho produktem HERBALMED, teď mám na nachlazení horký nápoj, ale existuje i na průdušky. Až budu moct a nebudu se bát, zase se k zázvoru vrátímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zazvorovy caj mam rada
Obrázek uživatelky
profil
zázvorový čajíček mám ráda-chutná mi,s medem a citronemSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles