8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdraví ukryté v cibuli

8. 10. 2013 | Péče o tělo

Užitečné a k tomu zdraví prospěšné zeleniny existuje mnoho druhů - za nekorunovanou královnu bychom ale mohli považovat cibuli; bez ní se žádná domácnost a kuchyně neobejde. Ať už je bílá, žlutá, červená... - je prostě nepostradatelná a navíc zdravá. A i když nám vhání slzy do očí, vařit s cibulí znamená „vařit jako sedlák a jíst jako král“.

Do světa se cibule rozšířila ze západní Asie, kde rostla původně divoce - samozřejmě jen do doby, než místní obyvatelé objevili její mnohostranné využití i zdravotní účinky. Ve starověkém Egyptě byla cibule hlavní potravinou dělníků při stavbách pyramid a také se vkládala do hrobu jako potravina na cestu na onen svět. I pro Římany byla cibule hlavní potravinou, nejen pro chudší lid, ale i pro legionáře (Sokrates tvrdil, že zvyšuje odvahu vojáků k boji). Díky Římanům se cibule dostala přes Alpy, ale k nám zavítala až ve 12. století.

Léčivé látky v cibuli

U cibule na rozdíl od jiných druhů zeleniny nejsou nejdůležitější vitamíny a minerály, ale sulfidy - sirnaté sloučeniny, které jsou typické i pro česnek a pórek a mají na svědomí ostrou chuť cibule. Nejvýznamnější je alicin - silné přírodní antibiotikum s širokým spektrem působení: ničí bakterie i viry. Vitamínů obsahuje cibule spíše menší množství. Jedná se o vitamín C a E, vitamíny skupiny B a karoteny. Z minerálů tu nalezneme větší množství draslíku, zinku, fosforu, železa, fluoru, jódu, selenu. Obsahuje také vápník, hořčík a měď.  Je bohatá na kyselinu listovou. Najdeme v ní i sacharidy a bílkoviny.

cíbule

Cibule jako přírodní lék:

- léčí nemoci z nachlazení, pomáhá při chřipkách a angínách - známá cibulová šťáva nebo odvar z cibule užívané 3 - 4x denně usnadňují odkašlávání a zlepšují dýchání, astmatikům látky obsažené v cibuli usnadňují odkašlávání hlenu. Při rýmě pomáhá i vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule. Med nebo cukr s cibulí je známým domácím prostředkem proti kašli a bolesti v krku,

- cibule mírní trávicí problémy, posiluje žaludek a povzbuzuje střevní bakterie k tvorbě látek, které ničí choroboplodné zárodky ve střevě. Zlepšuje trávení potravy stimulací produkce žluče a žaludečních šťáv,

- uklidňuje nervy, sedativní účinek pomáhá i při poruchách spánku,

- obecně cibule pomáhá proti zánětům a stimuluje sliznice k produkci většího množství slizu, který vyplavuje bakterie,

- plátky cibule mírní záněty i při zevním použití, čerstvá se také přikládá na hmyzí bodnutí, bradavice nebo kuří oka,

- sirnaté látky obsažené v cibuli ředí krev, čímž brání vzniku trombózy a vápenatění cév; pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku a při snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Pomáhá také při hemeroidech.

- je důležitou potravinou pro diabetiky, kterým pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi,

- celkově posiluje obranyschopnost organismu, prokázané jsou i protirakovinné účinky.

Cibule je pro zdraví nejvhodnější syrová, protože tepelnou úpravou nebo sušením se účinné látky rychle rozkládají (zachovávají se pouze minerální látky). Ale pokud máte žaludeční vředy nebo překrvené či podrážděné trávicí sliznice, na syrovou cibuli raději zapomeňte.

Na závěr několik „léčivých“ receptů:

Cibulový sirup na dýchací cesty (při rýmě, kašli, zahlenění...):

I. Cibuli nakrájíme na jemno (nejlépe do hrníčku) a prosypáváme cukrem. Zatížíme, zakryjeme a když cibule pustí šťávu, užíváme 3x denně polévkovou lžíci.  Šťávu ze syrové cibule můžeme také smíchat s medem v poměru 2 : 1.

II. Cibuli nakrájíme na kolečka a posypeme 3 lžícemi cukru. Počkáme, až pustí šťávu. Tu pak podáváme několikrát denně polévkovou lžíci.

 III. Cibulový odvar: syrovou cibuli pokrájíme na kolečka, přelijeme vřelou vodou a necháme louhovat 1/4 hodiny. Můžeme přidat špetku majoránky. Podáváme s medem.

Cibulový obklad (při zánětu a bolestech v krku): 100 g syrové cibule nakrájíme nadrobno a podusíme asi 10 minut s 1 lžící anýzu. Teplé obklady přikládáme na krk a měníme po 2 hodinách.

Cibule na hemeroidy: oloupanou celou cibuli uvaříme a vymačkáme z ní šťávu. Do té namočíme kousek plátýnka a přikládáme na hemeroidy.

Receptů existuje celá řada, každý má jistě svůj osvědčený nebo oblíbený na různé další neduhy nebo „jen“ jejich prevenci. Třeba se o ně a vaše zkušenosti i vy rádi podělíte. 


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám zrovna chřipku a plácám se v ní už pátý den,na závěr mě vždy přepadne dávivý kašel.Proto dnes popíjím cibulový odvar a cítím velké zlepšení.Nikdy jsem cibuli moc nevěřila,i když jsem jí léčila děti,když byly malé,ale po dnešku mohu říct "cibuli zdar"!!!
Obrázek uživatelky
profil
jojo u cibule sice pláču ale po jejím snědení zdravím kypím a s radostí skáču
Obrázek uživatelky
profil
něco jsem znala něco ne ,spokojenostSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady se hodí vždySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
RADY, KTERE SE MOHOU HODIT KDYKOLIVSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles