8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč děti rády mlsají? Přece aby dobře rostly

7. 11. 2009 | Diety
Každý rodič moc dobře ví, jak mají děti rády sladké. Podle vědců z Univerzity ve Washingtonu jsou v tom děti tak trochu nevinně. Aniž by to samy vůbec tušily, je v nich chuť na sladké hluboce zakořeněná. Jejich tělo totiž chce růst a k tomu potřebuje velké množství energie.


Chuť na sladké v dětství neovládneme

Podle vědců je dětský organismus naprogramován tak, aby co nejlépe pokryl zvýšenou poptávku po energii v době růstu. I proto dítě intuitivně sáhne raději po sladkém než po čemkoli jiném. Sladkosti totiž nejen dobře chutnají, ale díky cukrům také obsahují velké množství rychle využitelné energie, která je pro růst potřebná.


Objekt výzkumu: mlsoun

Jak výzkum probíhal, zveřejnil časopis Physiology and Behavior. Děti ve věku 11–15 let byly rozděleny do dvou skupin podle toho, jak moc mají rády sladké. Největším mlsounům byla zjištěna nejvyšší hladina tzv. N-telopeptidu, což je ukazatel kostního růstu. Uvolňuje se z kolagenu (základní stavební hmota kostí) při novotvorbě kostní tkáně. Zjednodušeně řečeno, čím více kost roste, tím je hladina N-telopeptidu vyšší.


V dospělosti už sladkosti tolik netáhnou

Možná jste si i sami na sobě všimli, že s věkem a zpomalením růstu sladkosti už tolik nevyhledáváte. Kromě toho, že si hlídáme linii, je to mimo jiné i tím, že v dospělosti už nerosteme, alespoň ne do výšky, a organismu tím odpadla starost se sháněním energie potřebné pro jeho vývoj.

Příroda to udělala chytře. Nedělá rozdíly mezi kulturami. Ať už se jedná o děti kdekoli na světě, jedno mají společné. Všechny mají rády sladké. Ale pozor, nic se nesmí přehánět. Slovo obezita zaznívá u nás i ve světě stále častěji. A tak je třeba se zvýšeným příjmem energie dopřát tělu i více pohybu. Ale o tom třeba někdy příště.


Zdroj: Růstovýhormon.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jako malá jsem si sladkosti schovávala a nejdla je. Asi proto jsem prcek.
Obrázek uživatelky
profil
To je pravda, že v dospělosti už tolik nemsláme. Nejen udržet si linii, ale také dobrý chrup.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás najdete sladkost maximálně ve formě müsli tyčky, kvůli manželovi občas něco upeču. Nejmladší syn mě příjemně od malička překvapuje svojí láskou k jablíčkům, salátovým okurkám, rajčátkům, paprikám atd., když by si měl vybrat mezi sladkostí a ovocem či zeleninou, tak jasně sáhne po tom druhém. A buchty a koláče taky nejsou u dětí moc populární. Jen tu nejstarší puberťačku musím občas hlídat (a babičky!!)SmajlíkSmajlíkSmajlík A zubařka zásadně nedoporučuje bonbóny a hlavně sladké limonády. Ty také doma nevedeme.
Obrázek uživatelky
profil
Raději je orientujte na ovoce, sladkosti jim oslabí imunitu a podlomí zdraví i do budoucna.
Obrázek uživatelky
profil
Každý z nás má období, kdy potřebuje sladké. U dětí je to samozřejmě lákavé, protože jim sladkosti více chutnají, než potřebná strava. Ale každé tělo se přihlásí o svou dávku cukru a známe to všichni i když se snažíme sladkostem vyhýbat, přijde taková touha po sladkém, že neodoláme. Je to přirozené, tělo si žádá cukr.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles