Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebuď línej vybízí ke změně životního stylu

26. 11. 2011 | Fitness
Denisa Barešová a André Reinders odstartovali iniciativu na podporu a propagaci aktivního životního stylu mládeže. Edukativní projekt s názvem NEBUĎ LÍNEJ poskytuje základní informace o správné životosprávě a motivuje k pohybové aktivitě. Společně s fitness trenérkou a specialistkou na zdravou stravu Lenkou Horňákovou a týmem Krav Maga navštívili ambasadoři projektu tři školy ve městech Brno, Plzeň a Praha.

V rámci pilotní roadshow byl pro školáky připraven nabitý program věnovaný informacím o zdravé a vyvážené stravě a sportu. Kromě teoretických znalostí předvedli ambasadoři projektu, mistryně světa ve sportovním aerobiku Denisa Barešová, a André Reinders, mistr světa v thajském boxu, praktické ukázky svého sportovního odvětví, a zároveň zapojili teenagery do akce.

Denisa Barešová a Andrei ReindersTým Krav Magy školáky také pořádně rozehřál a předvedl i několik nejdůležitějších obranných pohybů. Lenka Horňáková naopak s teenagery diskutovala o vyvážené stravě, pitném režimu, energetickém příjmu a výdeji. Velmi úspěšně byla také připomenuta dávno zapomenutá pohybová aktivita, skákání přes gumu.  

Projekt Nebuď línej mě opravdu oslovil. Je pro mě čest být jeho ambasadorkou a pomáhat dětem ke zlepšení fyzické kondice díky sportu. Pohyb je velmi důležitou součástí životního stylu a spolu se zdravou stravou tvoří základní prvky k tomu cítit se dobře, a to jak na těle, tak na duši. Začít sportovat je přece tak jednoduché, stačí se rozhodnout a naplňovat tak svůj život každý den,“ říká Denisa Barešová.

Jak ukázal on-line průzkum na vzorku 1307  respondentů, 46 % dotázaných rodičů sportuje se svojí rodinou jen někdy, příležitostně, a 34 % rodičů uvádí, že s rodinou pravidelně nesportuje. 19 % dotázaných dále uvedlo, že jejich děti upřednostní počítač před možností jít ven za sportem.

Fakt, že 46% dotázaných rodičů sportuje s rodinou jen někdy a 34% občas, je alarmující, a proto vnímám projekt Nebuď línej tak trochu i jako výzvu a návod pro rodiče. Právě oni by totiž měli umět rozumně a efektivně naložit s energií svých dětí, ukázat jim cestu, jak se dostatečně a správně hýbat a najít si radost a zdravou závislost na pohybu. Věřím, že se tato idea rozšíří do povědomí široké veřejnosti a že budeme mít co nejvíce aktivně sportujících dětí,“ říká k projektu Lenka Horňáková.

 „Nebuď línej by měl vzdělávat, ale také přinášet zábavu a radost z pohybu. Ideálně by však měl motivovat ke změně životního stylu. To je také důvod, proč jsme se rozhodli rozhýbat žáky ve třech českých městech. Celosvětový problém obezity se bohužel dotýká již i našich dětí. Nepoměr mezi tím, kolik energie přijmou a kolik vydají, je důvod, proč je naším cílem šířit myšlenku aktivního životního stylu už mezi teenagery,“ říká Daniela Paličková.

Společně s roadshow byl odstartován i stejnojmenný web Nebudlinej.cz, jehož hlavní postavou je kluk Leny, který byl dříve líný, ale kamarádi ho přivedli ke sportu a od té doby už je jeho lenost ta tam. Jen přezdívka Leny mu zůstala. Teď ale naopak on sám podporuje všechny holky a kluky, aby se pustili do sportu a nelenošili doma.

Leny nabízí seznam sportů, doporučuje sportoviště nebo navrhne sporty, které je možné dělat v různých ročních obdobích. Vedle Lenyho najdou návštěvníci webu na úvodní stránce i jeho maminku, která přináší zajímavé čtení pro „dospěláky“, tedy rodiče, kteří se zajímají o aktivní životní styl nejen kvůli svým dětem.

Průzkum – Jak jsou na tom české rodiny se sportem?


On-line průzkumu na téma sport v rodině, volný čas u dětí a aktivní životní styl se zúčastnilo 1307 respondentů, z čehož bylo 83% žen a 17% mužů. 40% dotazovaných má děti ve věku 6-9 let, 12% ve věku   5-12 let a 48% pak ve věku 13 let a více.

Nejzajímavější zjištění:


Respondenti nejčastěji provozují tyto sporty: cyklistiku, plavání, turistiku, běh; k častým aktivitám patří tenis, míčové hry, in-line brusle a zumba, 6% respondentů se potýká u svých dětí s nadváhou, 19% dětí upřednostní počítač před možností jít ven, 73% respondentů je spokojeno se sportovním vyžitím ve svém okolí - pokud jim něco chybí, jsou to ve většině případů: hřiště, bazén, cyklostezky, dráhy pro in-line brusle, 86% respondentů si myslí, že za větší podporu ve sportu zodpovídají rodiče. Více než 53% dětí má 1-2 mimoškolní sportovní aktivity týdně, 83% dospělých kontroluje správný pitný režim svých dětí.

Na dotaz, zda by bylo možné zabránit trendu dětské obezity a jak, odpověděli respondenti: 
Nemyslím si, že by cokoli výrazně pomohlo, takový je dnešní svět  17%
Větší angažovaností státu, zejména Ministerstva školství a zdravotnictví, speciálními programy  21%
Ano, zavedením předmětu ve škole pod vedením odborníka přes stravu a sport  27%
Osvětou rodičů  34%

Projekt NEBUĎ LÍNEJ očima odborníka:


Současná situace, kdy skoro každé páté dítě trpí nadváhou nebo obezitou, je opravdu alarmující a pravidelná sportovní aktivita je jednou z mála věcí, která může pomoci. Bohužel pravidelně se hýbe jen okolo 5-10% dětí, to je opravdu málo. Tento projekt by mohl přivést k pravidelnému pohybu více dětí, a pokud se to alespoň u některých dětí podaří, můžeme tento velmi nebezpečný trend zastavit, nebo alespoň zpomalit,“ říká k projektu nutriční poradce Pavel Suchánek. 

Zdroj: Nebuď línej.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Naprosto souhlasím, takových projektů by mělo být víc a rozvíjet u dětí od malička nadšení pro sport a samozřejmě v největší míře záleží na přístupu rodičů. U svého syna jsem pozorovala zálibu v kdejakém šplhání a tak jsem začala hledat v našem okolí horolezecké stěny. Narazila jsem na zajímavý portál http://www.sportcentral.cz kde jsem našla pro syna nejbližší středisko na lezení a ještě pro sebe parťačku na inline brusle, na které jsem neměla s kým jezdit. Syn si tímto způsobem našel nakonec už i sám partu s kterou chodí pravidelně hrát florbal Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Každá taková činnost má smysl, ale proč takový projekt dělají jeen ve 3 školách/městech v celé ČR?? Jinde to není potřeba??Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale pohybujících je málo...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles