Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrážíme na brusle

28. 06. 2011 | Fitness

Léto a s ním spojené prázdniny a dovolená nám pomalu a jistě klepe na dveře a mnozí z nás už pomalu začínají prohledávat skříně a přemýšlet, které vybavení je potřeba vyměnit. Mezi nejčastější náčiní, které si v této době kupujeme, patří kolečkové brusle. V současné době můžeme koupit nejrůznější druhy in-line bruslí. Od těch pro začátečníky, až po ty, které jsou určen již zkušeným jezdcům. Jak si tedy vybrat ty správné, abychom zbytečně neutratili peníze? 


Jste začátečník?


Pokud se plánujete na bruslích teprve učit jezdit anebo nepatříte mezi časté jezdce, tak není třeba za brusle utrácet zbytečně moc peněz. „Pro začátečníka, neboli začínajícího inline bruslaře, se můžete orientovat v cenové kategorii od nejlevnějších za 1.000 Kč až po ceny okolo 5.000 korun. Výši investice by mělo předcházet rozhodnutí, jak často budete chtít brusle používat. Pokud pouze sporadicky, měla by vaše volba směřovat spíše na základní cenové hladiny,“ řekl Michal Kuchař.


Správná bota = půlka úspěchu


bruslařPokud jste se už rozhodli, jaký jste bruslař, tak přichází na řadu zkouška bruslí. Na trhu naleznete spousty modelů s takzvaným označením UNISEX, tedy vhodnou pro jakékoliv pohlaví. Tyto brusle kvůli své nízké orientaci jsou vhodné spíše pro začátečníky. Vzhledem k fyziologické rozdílnosti stavby těla mužů a žen, je pro zkušenější bruslaře důležité mít na noze přesně padnoucí a dobře fixovanou botu. Pánské brusle bývají pevnější a dimenzované především na větší hmotnost a výšku postavy.


Dámské jsou naopak připravené na menší výšku, váhu a jinou klenbu. „Rozhodující by však měl být váš pocit po upnutí boty, která by měla sedět pevně a stabilně na noze, ale neměla by škrtit,“ dodal Kuchař.
Pokud nebudete vybírat brusle pro sebe, ale pro své děti, tak byste rozhodně měli sáhnout po bruslích s možností změny velikosti (32-35), které mohou vydržet dokonce 2-3 sezony. U tohoto typu se však doporučuje v prodejně otestovat způsob „roztažení“ obuvi. Má-li dítě o tento sport opravdu zájem, pak se rozhodně vyplatí zakoupit kvalitnější a tím pádem dražší in-line brusle.


Bezpečí především


Ať už jste začátečník nebo pokročilý, měli byste vždy myslet na své zdraví a na zdraví svých dětí. Stejně jako u kola platí, že byste neměli vyrážet bez ochrany hlavy. Zároveň se dají dokoupit i nejrůznější chrániče kolen, zápěstí a loktů, které snižují riziko pohmožděnin a zlomenin. „Na co bruslaři často zapomínají, je pravidelná údržba. Při tom stačí boty ošetřit klasickými přípravky a jednou za čas zkontrolovat stav sjetí koleček a dotáhnout šrouby,“ upozornil Kuchař.


Pro každého něco


kolečkové brusleKdyž přijdete do krámu, tak na vás doslova „vybafne“ řada různých názvů a pojmů. Abyste se v tom mnohem lépe orientovali, tak Vám přinášíme malý slovníček, díky kterému se neztratíte.


Fitness: Podle stylu bruslení a pokročilosti či odvahy bruslaře je možné vybírat inline brusle podle výše uvedených kategorií. Pokud vyhledáváte klasické rekreační bruslení, pak to budou právě „fitness“ kolečkové brusle pro relaxační sport pro každého.


Fitness speed: Zkušenější jezdci, vyžadující vyšší rychlost a dynamiku jízdy pak obvykle vyhledávají další stupínek, a sice tzv. „fitness speed“ inlajny, které umožňují rychlejší jízdu, ale na druhou stránku vyžadují také více fyzické námahy od svého majitele. Obvykle je třeba počítat s většími kolečky (90 mm).


Speedové brusle: jsou další kategorií, která se vyznačuje tím, že brusle mají velká kolečka (průměr 100 mm) a mnohem delší rám, takže můžete očekávat velice dynamickou jízdy, nicméně od svého majitele vyžadují mnoho zkušeností s ovládáním a pokročilé zkušenosti s bruslením.


Aggressive in-line: Pokud byste rádi do skateparku a máte s in-line sportovním bruslením zkušenosti, padá volba obvykle na kolečkové brusle v kategorii „aggressive in-line“, jež mají speciální konstrukci přizpůsobenou jízdě po rampách a překážkách a především umožňují dělat různé triky. Tyto brusle jsou naprosto nevhodné pro jinou sportovní aktivitu.


Off-road (nordic skating): tak toto je velmi specifická kategorie kolečkových bruslí pro inline bruslení. Tyto kolečkové brusle boří hranice typické pro běžného in-line bruslaře, protože umožňují jízdu téměř v jakémkoli terénu, na polních a lesních cestách. Off-road kolečkové brusle totiž nevyužívají běžných inlinových koleček, nýbrž dvou nafukovacích kol o průměru 150 mm, které si s nerovnostmi velmi dobře poradí. Tento sport bývá označován také jako „nordic skating“.


In-line hokej: Speciální kategorie kolečkových bruslí určená pro hráče in-line hokeje. Tyto inliny se velmi podobají klasickým hokejovým bruslím, ale konstrukce je měkčí a pohodlnější na nošení. Tyto brusle jsou přizpůsobeny pro rychlé starty a prudké zatáčky a rozhodně se nehodí pro běžné rekreační ježdění po stezkách pro bruslaře.


Zdroj: Hervis sport a móda


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasim, unisex brusle nebrat! ja si za kazdou cenu musela koupit panske, protoze se mi libily barevne, ted platim za svou blbost pri kazde delsi jizdeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice