Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se tmy? Může to narušit i váš spánek!

16. 10. 2009 | Nemoci
Rozsvěcujete při sebemenším stínu a temnotě světlo nebo lampičku? Nejste schopni usnout potmě nebo v neznámém prostředí? Pak možná trpíte strachem ze tmy. Jak se tato porucha projevuje a jaký může mít dopad na lidský spánek a organismus?

Nyktofobie je…

Chorobný strach ze tmy a noci neboli nyktofobie, je jedna z poměrně častých fobií. Trpí jí častěji děti, nezřídka ale přetrvá i do dospělosti. Není sice tak známá ani rozšířená jako například arachnofobie (strach z pavouků) nebo klaustrofobie (strach z uřvaných prostor), ale přesto může člověku, který jí trpí, přinášet různé problémy.

Alespoň trochu světla

Nyktofobie se nejčastěji projevuje neschopností usnout ve tmě nebo v úplně tichém či pro něj neznámém prostředí. Pacienti trpící touto poruchou mají obvykle pocit, že na ně ve tmě po zhasnutí číhají různá nebezpečí. Může se jednat například o halucinace, kdy nemocného po zhasnutí navštěvují různá monstra, duchové, mrtvoly atd. Těmto nezvaným „návštěvám“ se pacient většinou brání tak, že usíná při rozsvíceném světle a s nějakou zvukovou kulisou. Tou může být jak rádio, tak i televize. Má ale několik nevýhod. Může se totiž stát, že nemocného probudí nějaký noční pořad, například horor, a jeho obtíže to pouze zhorší. Dopad spaní při světle má navíc vliv i na kvalitu spánku.

Dopad na spánek

Na dobrý spánek má vliv především tvorba hormonu melatoninu, který je produkován určitou částí mozku. Jeho produkce je silně závislá na střídání světla a tmy, přičemž jeho největší produkce je právě za tmy.
Melatonin se tak podílí na regulaci jak tzv. cirkadiánních rytmů, tak i celoročních rytmů, tj. střídání období léta a zimy. Zvýšená hladina melatoninu je spojena s nutkáním ke spánku, takže pokud člověk svítí i přes noc, jeho tělo tuto situaci vyhodnotí, jako by byl den, tvoří méně melatoninu a člověk tak hůře usíná. Navíc takový spánek je pak poměrně nekvalitní a člověk se po probuzení necítí vůbec odpočatý. S tím je pak spojena i zvýšená spavost přes den, nevýkonnost atd.

Jak se tmě (a hlavně strachu z ní) bránit?

Nejjednodušší obrana proti strachu ze tmy je spánek při rozsvíceném světle. Takové řešení má ale velmi špatný dopad na kvalitu spánku. Proto je daleko výhodnější pokusit se odstranit samotný strach.

K tomu může pomoci jak návštěva u psychologa či psychiatra, tak i obyčejné mluvení o problému se svými blízkými. Někdy například pomáhá i setrvání s člověkem do té doby, než usne. Cílem celé terapie pak je neučit se o strachu otevřeně mluvit a naučit se zvládat úzkost a paniku. 


Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jako děti jsme se tmy bály. Nyní se v noci svítí všude v okolí, ať je to na vesnici, či ve městě. Takže je spíše problém mít tmu. Při světle se špatně usíná.
Obrázek uživatelky
profil
Už od malička se bojím strašně tmy,stačí mi,když někdo vypráví strašidelné příběhy,něbo prostě si na něco vzpomenu a ještě půl hodky se bojím,než na to všecko zapomenu.Pamatuju si ,jak sme byli v lese na oslavě kamarádčin narozenim,a dva kamarádi mě tak viděsili,že jsem nemohla dýchat.Nejvíce se ale bojím úplňku.......
Obrázek uživatelky
profil
Vím,co to je.Jako malá holka jsem často musela být večer sama doma.Vlezla jsem si pod peřinu a děsila se všech zvuků.Nejhorší bylo,když jsem musela vylézt ze své skrýše na toaletu.I teď si nechám potichu puštěnou hudbu.No a na horory se raději nedívám.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se někdy bojím, po nějakém drsném filmu, takže vím, jak je to nepříjemné, jestli máte nějaký šikovný svícínek - který vám nepodpálí dům, rozsítím si čajovou svíčku, také jsou různé ozdobné slony do zásuvek, vydává to málo světla, takže to můžete používat pořád, koupit to lze většinou v hračkářství, nebo elektro.
Obrázek uživatelky
profil
ted co uz nebydlim v rodnem dobe kde sem vyrustala je to lepsi, ale nekdy jsem si pripadala jak blazen, sedela sem na schodech nebo nekde v mistnosti a vubec sem se nemohla hybat az nez nekdo dosel domu....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles