Chrom je esenciální stopový prvek, který podporuje funkci insulinu a ovlivňuje metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů. Může být používán jako doplněk potravy při snižování hmotnosti a pro úpravu hladiny cukru v krvi diabetiků. V článku jsou uvedeny současné poznatky v této oblasti a naznačena doporučená spotřeba chromu.
Kde se chrom (Cr) nalézá?
Jestliže mluvíme o chromu v potravě, který lidské tělo potřebuje, máme na mysli jeho trojmocnou formu (Cr 3+ nebo Cr(III)). Chrom je všude kolem nás, ve vzduchu, vodě i půdě a je rozšířen i v potravinářských surovinách. Stejně jako jiné stopové prvky, i množství chromu v potravinách je velmi
nízké a kolísá v závislosti na jeho přítomnosti v prostředí a v průběhu zpracování. Mezi dobré zdroje chromu patří obecně maso, měkkýši, ryby, vejce, celozrnné obiloviny, ořechy a některé druhy ovoce a zeleniny.
Zdroje chromu v potravinách
Potravina - obsah chromu (ug/100 g)
Mušle -  128
Para ořechy - 100 
Ústřice - 57
Datle (sušené) - 29 
Hrušky - 27 
Garnáty hnědé - 26 
Celozrnná mouka - 21 
Rajčata - 20 
Houby - 17
Brokolice -16 
Ječmen (celozrnný) -13 
Lískové oříšky -12
Vepřová kotleta - 10 
Kukuřice (celozrnná) - 9 
Vaječný žloutek - 6 
Hovězí maso - 3 
Sleď - 2
 
Funkce chromu v organismu
Biologický význam chromu byl objeven koncem padesátých let, kdy bylo pokusy na krysách zjištěno, že pivovarské kvasnice pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi i ve vysokém stáří. Jako aktivní složka byl určen komplex trojmocného chromu, který je označován jako Glukoso Toleranční Faktor (GTF) (2). Přesný mechanismus vlivu GTF, kterým je zvyšována funkce insulinu v organismu, není dosud zcela objasněn; patrně však podporuje transfer insulinu do buněk usnadňováním jeho přechodu buněčnými membránami.
Regulace hladiny krevního cukru
Při diabetu typu 2, přesto, že slinivka produkuje dostatek insulinu, buňky svalů a dalších tkání se stávají rezistentními proti účinkům insulinu a výsledkem je nedostatečná kontrola a řízení hladiny glukosy. Účinek podávání suplementů s komplexem chromu osobám s cukrovkou typu 2 byl předmětem mnoha studií. Nedávno byla provedená analýza výsledků 41 studií, ve které bylo zjištěno, že suplementace chromem zlepšuje řízení hladiny cukru u pacientů s cukrovkou typu 2; autoři však uvádějí, že bude nezbytné provést dobře řízené klinické pokusy, než si výrobce léků bude moci vznést nároky na patentovou ochranu (3). U osob, které netrpí žádnou formou diabetu, nebyly zjištěny žádné příznivé účinky užíváním chromových suplementů.
Snižování hmotnosti
Vzhledem k tomu, že trojmocný chrom ovlivňuje metabolismus glukosy a tuku, výzkumní pracovníci sledují jeho možnosti na snižování tělesné hmotnosti a úpravu složení lidského těla (tj. méně tuku, více svaloviny). Ačkoliv některé dřívější studie zjistily, že suplementace chromem vede k vyššímu úbytku hmotnosti a tělesného tuku ve srovnání s placebo, jiné studie to neprokázaly. Nedávno provedené široce koncipované studie, kde skupiny žen dostávaly velmi podobnou stravu (konstantní energetická úroveň i konstantní obsah živin), která se lišila suplementací chromem, prokázaly, že suplementace chromem neovlivňuje hmotnost nebo úbytek tuku více než placebo.
Bezpečný příjem potravy
 Výzkum o nezbytnosti chromu ve výživě je dosud skromný. Avšak na základě sledování příjmu typické stravy považují společnosti pro výživu v Německu, Rakousku a Švýcarsku denní příjem 30-100 mg chromu pro mládež a dospělé jako dostatečný (5). Tyto poznatky jsou v souladu s nedávným doporučením EU, které uvádí 40 mg trojmocného chromu denně (6). Přehled stravy v UE uvádí, že obsah chromu ve stravě průměrného dospělého Evropana obsahuje od 60 mg (Německo) až 160 mg (Švédsko) (5) za den.
Výzkum o nezbytnosti chromu ve výživě je dosud skromný. Avšak na základě sledování příjmu typické stravy považují společnosti pro výživu v Německu, Rakousku a Švýcarsku denní příjem 30-100 mg chromu pro mládež a dospělé jako dostatečný (5). Tyto poznatky jsou v souladu s nedávným doporučením EU, které uvádí 40 mg trojmocného chromu denně (6). Přehled stravy v UE uvádí, že obsah chromu ve stravě průměrného dospělého Evropana obsahuje od 60 mg (Německo) až 160 mg (Švédsko) (5) za den.
Je velice nepravděpodobné, že s běžnou potravinou by mohlo být přijato škodlivé množství chromu, proto trojmocný chrom může být při výrobě potravin používán k jejich obohacení a suplementace chromem se stává populární. Existují však obavy, že vysoké dávky chromu mohou mít škodlivý vliv na DNA, a že suplementace chromem by měla být znovu posouzena (7). Avšak Evropský vědecký výbor pro potraviny uvedl: "Ve větším počtu omezených studií nebyly zjištěny škodlivé účinky suplementace chromem až do množství 1 mg chromu/den“ (5).
Jezte pestrou stravu
Chrom je obsažen v mnoha potravinách, proto konzumace pestré a vyrovnané potravy zajistí dostatek potřebného chromu. Pro běžnou populaci proto není třeba obohacovat potraviny chromem.
Zdroj: SOS 
Simbelmine
ChytráŽena.cz
 
         Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !
Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026











 
  
 
 



 
            	   
            	   
            	   
            	  