Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku

22. 01. 2010 | Nemoci

V rámci čtvrtého ročníku Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku proběhne v pondělí 25. ledna  2010 od 12 do 17 hodin na Václavském náměstí v Praze happening, jehož cílem je informovat všechny české ženy a dívky o příčinách rakoviny děložního čípku a především možnostech prevence.


Akce proběhne pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku a Ligy proti rakovině a v roli ambasadorek se jí zúčastní i známé české herečky Ivana Jirešová a Veronika Nová. Symbolem Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku, který se uskuteční od 24. do 30. ledna, je brož ve tvaru Perly moudrosti. Boj s tímto onemocněním mohou zároveň všichni zájemci podpořit podepsáním celoevropské petice.


logoÚčastníci happeningu mohou ve stanu na Václavském náměstí obdržet edukační letáky o rakovině děložního čípku či zdarma získat brož ve tvaru Perly moudrosti, jež představuje celoevropský symbol boje s tímto onemocněním. Zároveň budou moci zkonzultovat všechny své dotazy s přítomnými odborníky. Součástí akce bude i symbolické zapálení svíček za životy žen, které si nemoc v České republice každoročně vyžádá, a všichni návštěvníci zde mohou podepsat petici STOP rakovině děložního čípku .


Jejím cílem je získat v rámci evropských zemí celkem jeden milion podpisů. Do dnešního dne petici podepsalo více než 625 tisíc Evropanů, téměř jednou třetinou podpisů přitom přispěli na pomoc dobré věci obyvatelé ČR. „Věřím, že tato edukační akce přispěje k lepší informovanosti českých žen a dívek o rakovině děložního čípku a možnostech, jak lze tomuto onemocnění účinně předcházet,“ říká předseda Ligy proti rakovině prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc.


Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen hned po rakovině prsu. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. V České republice každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu více než 1000 žen a více než 400 pacientek této nemoci podlehne.


Příčinou nemoci jsou lidské papillomaviry (HPV), přičemž nejvíce nebezpečné jsou zejména viry HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % případů onemocnění. „Vznik rakoviny nezávisí na dědičných dispozicích, ženy se nejčastěji infikují onkogenními viry mezi 15. až 25. rokem života, přednádorové stavy nejčastěji diagnostikujeme u žen mezi 25. a 35. rokem a invazivní rakovinu nejčastěji mezi 30. a 60. rokem. Ohroženy jsou všechny sexuálně aktivní ženy a dívky.


Spolehlivou ochranu proti HPV infekci nepředstavuje ani kondom,
“ říká prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Důležitá je zejména prevence, tedy pravidelné návštěvy u gynekologa spojené s odběrem cytologie a očkování proti rakovině děložního čípku. Díky jejich kombinaci lze výskyt onemocnění významně snížit. 


 „Myslím, že nejdůležitější jsou informace, tzn. aby ženy v naší zemi, ale i v ostatních evropských zemích věděly, jak se chránit před rakovinou děložního čípku a využívaly všechny možnosti prevence,“ říká zástupce jednoho z českých členů Evropské asociace proti rakovině děložního čípku, Dr. Ruth Tachezy. V rámci jednotlivých regionů Evropy přitom existují poměrně velké rozdíly ve výskytu onemocnění.


Každý rok je rakovina děložního čípku diagnostikovaná u 30 tisíc žen ve východní Evropě, zatímco v západní Evropě onemocní ročně 12 tisíc a v severní Evropě 5 tisíc žen. Také úmrtnost na rakovinu děložního čípku je 2 – 4krát vyšší u žen ve východoevropském regionu oproti západoevropskému. Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku podporuje stejně jako v předchozích letech také farmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem GlaxoSmithKline.


Statistiky výskytu a úmrtí na rakovinu děložního čípku v zemích Evropy


Počet ročně diagnostikovaných     Počet úmrtí za rok případů onemocnění

Polsko                    4901                             2278   
Česká republika     1160                               476    
Estonsko                  156                                 74   
Lotyšsko                   291                               165   
Ukrajina                  4885                             2578   
Rumunsko              3448                             2094   
Bulharsko                 979                               506
Maďarsko               1042                               551
Chorvatsko               432                               209
Velká Británie         3181                             1529
Dánsko                     439                               230
Francie                   4149                             1647
Německo                 6133                             2967
Finsko                       164                                 81
Itálie                         3418                            1186
Španělsko                2103                              739
Švýcarsko                  389                              108
Portugalsko                956                              378


Zdroj: Cervical Cancer Petition.eu


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
všude se mluví o nutnosti prevence, kolik nás stojí léčba, peníze při pracovní neschopnosti žen Proč se při zájmu děvčat neplatí očkování z pojištění? Nebylo by to podstatně levnější pro nás všechny? Díky paní doktorko, že jste u mě náběh na tento problém objevila ještě v nejrannějším stádiu a tím jste mi možná zachránila život, ale ty nervy ...
Obrázek uživatelky
profil
Dnes jsou již proti rakovině děložního čípku injekce, takže by si je měla mladá generace dát.
Jenomže to má háček. Někdo nemá tolik peněz, aby
se mohl nechat očkovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles