Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Genetického vyšetření se nemusíte bát

5. 11. 2009 | Nemoci
Máte za sebou vyšetření na klinice pro neplodnost? Chystáte se na umělé oplodnění neboli IVF? Pak vězte, že vám lékař doporučí další testy, a to na genetice.


Co přesně vás čeká

Genetická konzultace je do velké míry vlastně komunikace s vámi a vaším partnerem. Základní věci, které od vás genetik bude chtít vědět, se budou týkat takzvané rodinné anamnézy. To znamená, že se bude zajímat o všechny členy rodiny, aby mohl vytvořit rodokmen. Do toho zaznamená výskyt určitých chorob. Je dobré se na tuto část předem připravit, protože lékaře budou zajímat hlavně následující věci:

  • Věk, pohlaví a zdravotní stav vašich příbuzných.
  • U příbuzných, kteří zemřeli, bude chtít vědět příčinu smrti.
  • Pokud někdo trpěl rakovinou, bude nutné blíže určit jakým druhem (např. rakovinou prsu).

Důležité jsou přitom informace nejen o rodině ženy, ale i muže. Genetika bude zajímat i to, zda je někdo ve vaší rodině tzv. „nevlastní“.


Biochemický screening

Za těmito dvěma slovy se skrývá obyčejný odběr krve ze žíly. Z té se pak určuje případné zvýšené riziko vybraných vrozených vad. Odběr většinou následuje hned po genetické konzultaci.


Cytogenetické vyšetření karyotypu

Karyotyp je soubor chromozomů jedince. Takzvaná karyotypizace se provádí z bílých krvinek z odebrané krve. A to tehdy, je-li při vyšetření ženy podezření na vadu chromozomů nebo pokud máte vy či partner v rodině geneticky podmíněnou nemoc. Určitě také tehdy, když je u muže zjištěna vážná porucha tvorby spermií. Chromozomy se hodnotí v laboratoři pod mikroskopem a určí se karyotyp jedince.


Molekulárněgenetické vyšetření

Toto vyšetření se provádí opět z odebrané krve. Zjišťují se jím defekty genů neboli mutace. Tyto mutace nejsou viditelné pod mikroskopem, proto se po odběru krve ze žíly izoluje DNA a pak se složitým procesem zjišťuje, zda je v krvi vyšetřované osoby přítomná mutace genů.

Po dalším zhodnocení vám lékař může doporučit vyšetření doplňující. Výše uvedená jsou ta, která jsou prováděna nejčastěji. Rozhodně z nich nemusíte mít sebemenší obavy. 


Zdroj: Ženská-neplodnost.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také mi dělali genetické vyšetření, jenomže si mysslím, že ještěvěda není na tak vysoké úrovni, aby vše správně určila.
Obrázek uživatelky
profil
ale my tam jdeme,protože nám miminko nejde. Ještě ho ani nečekám SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je pravda,co píšou holky,taky jsme byli na genetice a zmýlili seSmajlík.
tak nebojSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale to vyšetření není 100%-ní, co se týká výsledků. Bohužel znám víc lidí, kterým např. doktor po tomhle vyšetření (plus odběr plod. vody) sdělil, že dítě bude postižené - a narodilo se naprosto zdravé! Nedovedu si představit ty nervy... Jedné známé dokonce doporučili kvůli údajnému poškození dítěte absolvovat potrat - jenže ona si dítě přesto nechala. Naštěstí se narodilo naprosto zdravé!
Obrázek uživatelky
profil
čeká toto vyšetření v prosinci. Ach jo Smajlík A to prý bude teprve začátek...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles