Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vakcína proti nejčastějšímu typu meningokoka je na dohled

23. 04. 2011 | Nemoci

V loňském roce bylo v České republice zjištěno 67  případů invazivního meningokového onemocnění (viz. data Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Státního zdravotního ústavu, v programu surveillance).


Šest případů skončilo úmrtím pacienta. Invazivní meningokokové onemocnění způsobuje zákeřná bakterie, která může člověka z plného zdraví usmrtit do 24 hodin. Dobrou zprávou je, že v České republice je dostupná vakcína proti 4 meningokokovým séroskupinám (A, C, W135 a Y). V blízké době by měla být k dispozici i očkovací látka proti nejčastější séroskupině B. Účinná ochrana proti invazivním meningokovým onemocněním by tak měla být téměř kompletní.


nemocné dítěO závažnosti onemocnění svědčí i to, že Mezinárodní konfederace organizací pro meningitidy vyhlašuje každoročně 24. duben Světovým dnem meningitidy. Cílem Světového dne je poukázat na reálná rizika spojená s tímto onemocněním a informovat širokou veřejnost o možnostech prevence. Po prevenci invazivních meningokových onemocnění volá i Rudolf Kalovský, zakladatel občanského sdružení Nahlas: „Měl jsem možnost se setkat s lidmi, kteří přežili nákazu meningokokem. Velmi vážné následky si nesou celý život. Všichni se shodují, že o prevenci tohoto zákeřného onemocnění nevěděli a pokud by mohli vrátit čas, neváhali by se proti meningokokovi očkovat.


Syn Rudolfa Kalovského před 4 lety onemocněl pneumokokem. Na vakcíny proti pneumokokovým nákazám je nyní, i díky úsilí sdružení Nahlas, poskytována částečná či plná úhrada ze zdravotních pojišťoven. Ambicí sdružení Nahlas je, aby stejně bylo přistupováno i k prevenci proti invazivním meningokovým onemocněním.


Nepřál bych žádnému rodiči zažít, jaké to je, když jeho dítě náhle a těžce onemocní. Pokud je pro mnohé rodiče bariérou cena vakcíny, pak je podle mne žádoucí, aby i zde stát tuto bariéru zbořil, zvýšil povědomí o onemocnění a vytvořil podmínky, že bude stále více dětí proti zákeřnému meningokovi chráněno,“ dodává Rudolf Kalovský.


Nejvyšší nemocnost je v nejmladší věkové skupině 0-11 měsíců a nejčastěji ji způsobuje Neisseria meningitidis B. Druhá nejvyšší nemocnost je u adolescentů 15-19 let, kterou nejčastěji způsobuje Neisseria meningitidis C, nyní ale i Neisseria meningitidis B. Vzestup onemocnění působených Neisseria meningitidis Y v posledních letech je v souladu s recentními zjištěními v jiných zemích. Počty onemocnění séroskupinou Y nejsou dramatické, ale působí vysokou smrtnost,“ vysvětluje MUDr. Pavla Křížová, CSc.,.


U adolescentů je vyšší výskyt onemocnění spojen s rizikovým chováním, se stresem a fyzickým vyčerpáním. Svou roli zde může hrát cestování, střídání kolektivu, pobyt v zakouřených a uzavřených prostorách, na diskotékách či koncertech,“ doplňuje MUDr. Křížová.
Je těžké předvídat, kdo onemocní. Celosvětově se odhaduje, že 10 – 25 % populace jsou zdraví nosiči bakterie meningokoka. Tito lidé-nosiči mohou být nebezpeční tím, že se od nich mohou ostatní nakazit kapénkami obsahujícími bakterie, které mohou sliznicí nosohltanu proniknout do krevního oběhu.


nemocné dítěNástup meningokokového onemocnění může být náhlý a nepředvídatelný. Šedesát procent pacientů má příznaky méně než 24 hodin před tím, než se dostanou do nemocnice, takže je důležité, aby byla co nejdříve stanovena správná diagnóza a zahájena intenzivní léčba. I přes veškerou včasnou a intenzivní péči může však pacient do 24 hodin zemřít,“ informuje Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.,.


Hlavními klinickými projevy meningokokového onemocnění mohou být vysoká horečka nereagující na antipyretika, bolesti hlavy, malátnost a drobná prokrvení v kůži, tzv. petechie. Nicméně první příznaky jsou velmi často nespecifické, těžko odlišitelné od běžných virových infekcí. Mezi časné příznaky také patří bolest dolních končetin a břicha, chladné ruce, abnormální barva kůže – fialové skvrnky (petechie).


Tyto příznaky mohou předznamenávat nejzávažnější formu onemocnění – meningokokovou sepsi. Nepřehlédnutelný i pro laika je velmi rychlý až dramatický rozvoj příznaků celkového těžkého onemocnění, který má být signálem k urychlenému vyhledání lékařské pomoci.


Invazivní meningokokové onemocnění je velmi závažným infekčním onemocněním, proti kterému je možné se chránit. Meningokokovému onemocnění séroskupiny C můžeme předejít očkováním, které je možné provést již u dětí od dvou měsíců věku. Nově je v České republice dostupná též čtyřvalentní vakcína, která chrání proti čtyřem meningokokovým  séroskupinám A, C, W135 a Y. Toto očkování je doporučeno dětem od 11 let, mladistvým a dospělým.


„Každopádně doporučuji očkování proti invazivním meningokokům neodkládat. Již nyní je možné očkovat proti séroskupinám A, C, W 135 a Y a jsem velmi rád, že klinické studie s očkovací látkou proti séroskupině B dopadly tak dobře, že v dohledné době by měla být tato vakcína na trhu,“ říká profesor Prymula.


Zdroj: Občanské sdružení Nahlas.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !