8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lze se bránit lékům způsobujícím ospalost?

8. 11. 2009 | Nemoci
Většina léků má kromě "správných" účinků vesměs i nějaké účinky nežádoucí. Mezi ně může patřit jak například nevolnost, zvracení a nechutenství, tak třeba i podrážděnost a ospalost. Které léky ale ospalost způsobují? A na co si při jejich užívání dát pozor?


Léky na spaní hrají prim

Mezi nejčastější léky, které při užívání mohou způsobit ospalost, jsou léky na spaní. Ospalost se u nich projeví většinou jednak okamžitě – v rámci požadovaného efektu usnutí –, může ale přetrvávat i druhý den (hlavně po neúměrně vysoké dávce).


Dejte pozor na antidepresiva a sedativa

Dalšími skupinami léků, které mohou způsobit ospalost, jsou přípravky určené k léčbě deprese. U nich, stejně jako u další skupiny, léků proti úzkosti, tzv. anxiolytik, hrozí poměrně snadné předávkování. To může způsobit jak ospalost, tak v horším případě i smrt. Sedativa jsou léky, které působí na centrální nervový systém člověka a způsobují tak uvolnění, zmenšení strachu, spavost, zpomalené dýchání a zhoršené vnímání se zpomalením reflexů.


Opiáty

Poměrně velkou skupinou jsou pak tzv. opiáty. Jedná se o léky, které tiší bolest. Nejznámějšími zástupci jsou morfin a kodein. Tato skupina léků je často zneužívána nitrožilními narkomany a velké dávky těchto léčiv mohou způsobit až ztrátu vědomí a smrt.


Léky proti nevolnosti a alergiím

Téměř každý zná i účinek léků proti nevolnosti, tzv. antiemetik, na spánek. Tyto léky totiž také způsobují ospalost, na což si jistě pamatuje každý, komu se v dopravních prostředcích dělá špatně a musí na cestu brát třeba Kinedryl. Ospalost ale způsobují i léky, které mají zabránit rozvoji alergické reakce například po štípnutí včelou či vosou.


Jak se ospalosti po lécích bránit

Dříve než sami léky, které ospalost způsobují, omezíte, zkuste to několik dní vydržet a vypomoci si buď šálkem kávy navíc, nebo nějakým energetickým nápojem. Je totiž možné, že si tělo na ospalost "zvykne" a naučí se se s ní vyrovnávat. Rozhodně se ale nedoporučuje kombinovat silná povzbuzovadla. Ta by totiž mohla poměrně silně poškodit zdravou architekturu spánku. Poslední možností je pak návštěva lékaře, který sám může režim léků upravit.


Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Proti spavosti u některých léků se asi vyhnout nedá. Já s tím sice zkušeenosti nemám, ale myslím si, že se překonat nedá.
Obrázek uživatelky
profil
Než použiju nějaký lék, tak si vždycky přečtu přibalový leták, tam jsou napsány všechny nežádoucí účinky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Co já mám zkušenost, tak ze začíátku mi nezabírá nic, ovšem později už jsem opět nespavec. Každý lék něco léčí a druhé pokazí, bohužel. A ne vždy se můžeme spolehnout pouze na rady bylinkářů, jsou případy, kdy se těm lékům opravdu nevyhneme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles