Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepanikařte, když léky neúčinkují okamžitě

16. 12. 2009 | Nemoci
Revmatoidní artritida je dlouhodobé a komplikované onemocnění především kvůli tomu, že dosud není známa jeho příčina. Ze stejného důvodu není proto snadná ani jeho léčba. Lékaři volí tzv. léčbu symptomatickou, která ovlivňuje příznaky (symptomy) nemoci, ale vlastní vyvolávající příčinu samozřejmě nevyřeší.


Existuje ideální lék?

Optimální léčba vyžaduje zejména včasné stanovení diagnózy a včasné zahájení terapie. Jedině tak totiž můžeme předejít vzniku nevratných změn. V případě revmatoidní artritidy se lékaři obávají především deformit kloubů, které tak ztrácejí svoji funkčnost a pacienta do různé míry invalidizují.

Jako pacienti jistě znáte veškeré léky, které pro vás přicházejí v úvahu. V počátcích nemoci jsou nejčastěji využívána nesteroidní antirevmatika, DMARD (léky modifikující nemoc) a kortikoidy. Najít ten správný postup ale není bohužel jednoduché, protože u každého funguje něco jiného. A proto můžete mít někdy pocit, že léčba nepostupuje tak, jak by měla.


Co když léčba nefunguje

V takovém případě je samozřejmě nezbytné informovat lékaře. Po zhodnocení vašeho klinického stavu může dojít i na změnu terapie, někdy dokonce opakovaně. Vy ale zatím neseďte s rukama v klíně. Myslete na to, že revmatoidní artritida je chronické onemocnění, a když se nezapojíte do boje proti ní, může vás snadno přemoci.

Zejména není možné spoléhat se pouze na léky, byť představují jednu z hlavních součástí terapie. Jako na pacienty je na vás kladen velký tlak, zdravotníci „hrnou“ informace ze všech stran, co by ovšem nemělo zůstat opomenuto, je cvičení. To má mnoho forem – od fyzioterapeutem vedené rehabilitace přes cvičení doma až k ergoterapii neboli léčbě prací.


Pravidelnost růže přináší

Základním předpokladem efektivní léčby je také pravidelné hodnocení aktivity onemocnění, toxicity léků a účinnosti léčby, které pak vedou k potřebným změnám léčebného programu. Kromě fyzikálního vyšetření, při kterém lékař zhodnotí například bolest, omezení funkce nebo deformity kloubů, podstoupíte odběr krve a rentgenologické vyšetření.

 

Zdroj: Revmatické-nemoci.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
někdy lék opravdu nezabírá a potom je to potíž. Také člověk všechny léky nesnáší, takže se musí měnit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle