Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování proti rakovině děložního čípku

3. 08. 2010 | Nemoci

Přestože si dospívající dívky jistě dovedou představit lepší dárky, než jsou tři dávky vakcíny, očkování proti rakovině děložního čípku představuje investici do zdravé budoucnosti vaší dcery. Rakovina děložního čípku, kterou způsobují viry HPV, je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním, na které umírají ženy po celém světě.


V České republice je každoročně diagnostikováno asi 1000 nových případů a přibližně 400 žen na toto onemocnění umírá. Pravidelné návštěvy gynekologa a očkování proti HPV mohou riziko nákazy značně snížit. Očkovací centra zvou všechny mladé ženy k návštěvě očkovacího centra. 


matka-s-dcerouRakovina děložního čípku


Rakovina děložního čípku je přenášena virově. Na vině je lidský papillomavirus (HPV - Human Papillomavirus), který postihuje muže i ženy. Existuje přes 100 typů těchto virů, 40 z nich postihuje oblast pohlavního ústrojí. Některé z nich jsou méně nebezpečné, jiné jsou však vysoce rizikové a způsobují vznik abnormálních buněčných změn na děložním čípku a mohou vést až k rozvoji rakoviny. K přenosu HPV může dojít jakoukoliv pohlavní aktivitou nebo při těsném kontaktu kůže na kůži s infikovaným partnerem.


Přenos bez pohlavního styku je však spíše vzácný. Lidský papillomavirus je vysoce nakažlivý, stačí se s ním setkat jen jednou. Je tak vysoce pravděpodobné, že sexuálně aktivní ženy i muži se v průběhu svého života některým z typů HPV nakazí.Kondom před přenosem infekce chrání jen částečně, protože virus se vyskytuje i na kůži v intimních oblastech,“ varuje MUDr. Schejbalová, Ph.D. Dojít může mimo jiné také k nákaze novorozence od infikované matky v průběhu porodu.


Nákaza virem HPV ještě neznamená vznik onemocnění. Většina případů může proběhnout bez příznaků, protože organismus se často pomocí své přirozené obranyschopnosti dokáže vyčistit od viru sám. „Typy 6 a 11 vyvolávají velmi nepříjemné a obtěžující onemocnění - genitální bradavice, a to u žen i u mužů. Typy 16 a 18 vyvolávají abnormální změny buněk sliznice děložního hrdla. Odhalí se při histologickém vyšetření odebraného stěru. Abnormální změny v buňkách děložního čípku mohou vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku. Souvislost s onkogenními typy byla zjištěna například též u rakoviny penisu mužů a oblasti úst a hltanu,“ upozorňuje MUDr. Schejbalová, Ph.D, odborná lékařka.


Jaké jsou možnosti prevence


Nejspolehlivější prevencí je vyhnout se přímému kontaktu s virem.ockovani Žádná jiná ochrana než očkování, používání kondomu, absence promiskuity a v krajním případě i sexuální abstinence neexistuje. Všechny ženy by měly pravidelně absolvovat gynekologické prohlídky s možností včasného zjištění přednádorových změn na děložním čípku.


Nejúčinnější metodou prevence proti HPV infekci je očkování,“ radí MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D. Očkovací látky chrání před nejzákeřnějšími typy nádorových virů působících nádory s nejhorší prognózu. Očkování nemůže způsobit onemocnění, neboť jde o očkování uměle vyrobenými - viru podobnými - neinfekčními částečkami, tedy o jedno z nejbezpečnějších očkování vůbec. Dostupné vakcíny působí na hlavní rakovinotvorné typy 16 a 18, které jsou příčinou 70 % případů rakoviny děložního hrdla, tetravalentní vakcína Silgard kromě toho i na HPV typy 6 a 11, které způsobují asi 90 % případů genitálních bradavic.


Protože používané vakcíny nechrání proti všem typům papillomavirů, může se onemocnění objevit i u očkovaných žen. Z toho důvodu by ženy i po očkování měly dále docházet na pravidelné gynekologické kontroly. Nejlepších preventivních výsledků je dosaženo u dívek, které se dosud s HPV infekcí nesetkaly.


Zdroj: Očkovací centrum.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Očkování proti rakovině děložního čípku:

Očkování proti rakovině děložního čípku
Očkování proti rakovině děložního čípku
Očkování proti rakovině děložního čípku
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v mojom veku už je na to neskoro...dufam, že to nebolo treba
Obrázek uživatelky
profil
Je úžasné, že bylo toto sérum vynalezeno a určitě již mnoha díkám a mladým ženám zachránil život. Jenže u nás bude spousta rodin, kterým finance nedovolí toto očkování svým děte . dcerám zaplatit. Já vím, že někdo možná namítně, že dlůležitější je zdraví než peníze, ale pochopí to ti, kteří ty peníze opravdu namají a rádi by je zato vydali? Možná by se měl stát podílet nějakou částkou na tomto očkování.
Obrázek uživatelky
profil
No jo, očkování je důležité. Ale kolik to stojí ?Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles