8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

OLIVOVA dětská léčebna se představuje

3. 11. 2007 | Nemoci
Olivova dětská léčebna, o.p.s. v Říčanech u Prahy patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v České republice, ale také v celé střední Evropě. Díky zcela výjimečným klimatickým a přírodním podmínkám je vyhledávána především malými pacienty s dýchacími, alergickými a kožními obtížemi. Léčebna se nachází ve zdravém pásu lesů s celoročně nízkými hodnotami škodlivin v ovzduší.

U zrodu záslužné instituce stáli manželé Alois a Luisa Olivovi, kteří předložili první návrhy ohledně ústavu pro děti již roku 1890. O pět let později byla zahájena stavba, kterou projektoval významný pražský architekt J. Fialka. Stavební práce vedl stavitel V. Kaura. Dětský výchovný ústav - vychovatelna manželů Olivových byla oficiálně otevřena dne 18. října 1896 a její kapacita byla uzpůsobena pro 80 dívek a 40 chlapců od deseti let věku.

Olivovna Z vychovatelny pro osiřelé děti se stala roku 1926 ozdravovna, která se proměnila během druhé světové války v TBC preventorium. Po skončení okupace sloužil ústav opět svému původnímu účelu. Roku 1980 zde byla vytvořena odborná léčebna pro děti s opakovanými a dlouhodobými onemocněními dýchacích cest. Do roku 1995 fungovala Olivova dětská léčebna jako státní zařízení. O tři léta později se z nestátní nadační organizace stala obecně prospěšná společnost.

Za více než sto let fungování instituce navštívily rozsáhlé prostory desetitisíce dětí. V současné době poskytuje Olivova dětská léčebna, o.p.s. následující služby:

OLIVOVNA - ZDRAVOTNICKÉ SLUŽBY

Olivovna K léčebným pobytům jsou přijímány děti ve věku od 3 do 18 let, které trpí opakovanými a dlouhodobými problémy dýchacích cest. Děti zde mohou pobývat samostatně nebo s doprovodem. Do šestého roku věku dítěte je pobyt doprovázející osoby hrazen zdravotními pojišťovnami. V průběhu pobytu je uplatňována komplexní léčba, která zahrnuje klimatoterapii, vodoléčbu, saunování, dechovou rehabilitaci, míčkování, magnetoterapii, muzikoterapii či hipoterapii. Pravidelně je u dětí prováděno také spirometrické vyšetření. V rámci léčebny pracuje pediatrická ambulance s alergologickým a nefrologickým zaměřením. Součástí zařízení je mateřská a základní škola.

OLIVOVNA - SOCIÁLNÍ PROGRAM

Sociální program fungující v naší léčebně od roku 2003 pomáhá dětem, které jsou ohroženy sociálním vyloučením. Hlavním cílem programu je poskytnout dětem, jejichž rodiny se ocitly v obtížné sociální situaci, účinnou pomoc tak, aby děti nebyly umisťovány do ústavů a mohly se co nejdříve vrátit zpět do své rodiny. Předpokladem pro zařazení dítěte do programu je souhlas rodičů či zákonného zástupce. Program je financován z dotací státu, grantů krajů, měst a sponzorských darů. Menší částkou přispívají rodiče dětí (88,- Kč/den). Do programu nejsou přijímány děti s vážnými výchovnými problémy nebo děti drogově závislé. Program není určen pro pobyty, které jsou jinak hrazeny ze zdravotního pojištění a pro rekreační pobyty.

Olivovna

OLIVOVNA - OKAMŽITÁ POMOC

Olivova dětská léčebna získala ke dni 1. 9. 2007 registraci od Krajského úřadu Středočeského kraje pro službu okamžité pomoci podle § 42 odst. 1 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně - právní ochraně dětí.
Ochrana a pomoc dítěti v rámci okamžité pomoci spočívá v uspokojování základních životních potřeb, včetně poskytování ubytování, stravování, ošacení, výchovné péče, zdravotní péče, poradenství dítěti i jeho rodičům. Dále pak v poskytnutí pomoci prostřednictvím sociálního pracovníka i psychologa. V neposlední řadě také vytváření podmínek pro zájmovou činnost a zajištění pomoci při vyučování. Dítě je k nám umístěno na základě žádosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce či samotného dítěte, případně na základě rozhodnutí soudu. Nejčastěji se jedná o děti ve věku od 6 do 18 let, které se ocitly bez jakékoliv péče, jsou zneužívané či týrané, dochází k porušování jejich základních práv a jejich životy jsou nepříznivě ovlivněny, nebo dokonce ohroženy.

OLIVOVNA - STACIONÁŘ

Denní stacionář Olivovy dětské léčebny pro předškolní děti se zvýšenou nemocností funguje již od září roku 2005. Jde vlastně o mateřskou školu pro děti, které často trpí onemocněním dýchacích cest, mají oslabenou imunitu a jejich pobyt v běžné mateřské škole je pro ně samotné a hlavně pro zaměstnané rodiče velmi komplikovaný a často přerušovaný. Stacionář je otevřen každý pracovní den od 7 do 17 hodin. Cena denního pobytu činí 280 Kč.

OLIVOVNA - NABÍDKA PRO ŠKOLY V PŘÍRODĚ

Olivovna Areál i bezprostřední okolí léčebny lze ideálně využít pro potřeby základních i mateřských škol v přírodě, a to především v jarních, podzimních a zimních měsících roku. Pobyt ve zdravém prostředí, společně s možností ozdravných procedur pod odbornou lékařskou kontrolou, umožní vhodně skloubit výuku s ozdravným pobytem.

Dodejme, že rozsáhlé prostory léčebny jsou moderně upraveny a odpovídají současným evropským trendům. Komplex umožňuje rovněž možnost bezbariérových přístupů. Klientům je k dispozici celkem 124 lůžek. Většina z nich má vlastní sociální zázemí. Nedílnou součástí jednotlivých oddělení jsou také dětské herny. Léčebna je zasazena do prostředí půvabného lesoparku, v zahradě jsou umístěny venkovní bazény a několik hřišť.

Olivova dětská léčebna, o.p.s. navazuje na tradici svých zakladatelů. Klíčovým smyslem jejího současného působení je specifický přístup k dětem a odborná pomoc každému z nich.

Veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách: www.olivovna.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
není to léčebna,která proslula nyní i mediálně?
Obrázek uživatelky
profil
Před 4 roky tam dcera byla s dlouhodobým problém dýchacích cest.Bylo fajn, personál ochotný.Vše jak má byt. Za rok na to se ozdravovna hrozně změnila.Většina personálu neochotná , když jsme přijely za dcerou na návštěvu.
Strácely se jim věci z pokoje,ale zamknout ho nemohly.Personál to řešil,ale nic se nezměnilo.Dceři ukradly učebnici do školy a mikinu,nechtěly s tím nic dělat ,i když jsem tam několikrát volala.Na konec si začaly dovolovat o hodně starší holky, než je dcera.Mlatily jí a šikanovaly.Neřekla to do telefonu hned,bála se.Přesto jsem poznala při další z návštěv,že není něco v pořádku.
Řekly jsme to vychovatelce ,co měla službu,řešila to.Nic se nedělo.Stěžovala jsem si telefonem i osobně ředitelce, neuspěla jsem .Řekla,že nemá čas.Dcera byla šťastná,když jsme jely po6 týdnech domů.
Po těchto zkušenostech bych do Olivovi dět.léčebny nedala žádné svoje dítě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles