Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět mýtů o vaginálních mykózách

13. 08. 2012 | Nemoci
Mykóza - jedná se o jednu z nejčastějších poševních infekcí, přesto stále existuje řada omylů, které s vaginální mykózou souvisí.  Následující mýty uvedené v tomto článku patří mezi ty nejrozšířenější.

1. Svědění = mykóza


Nepříjemný svědivý pocit patří k  příznakům vaginální mykózy a dá se říct, že jí vždy doprovází. Je úporný a asi nejvíce jej ženy pocítí v klidu a v teple. Tento projev je ale vlastní například také další rozšířené infekci, bakteriální vaginóze. Mezi další příznaky mykózy patří výtok, který v tomto případě zpravidla nezapáchá, a dále otok či zarudnutí postiženého místa.

Vaginální mykózyPůvodcem vaginální mykózy jsou některé kvasinky druhu Candida, které se v pochvě přirozeně vyskytují a souvisí s hladinou estrogenu v organizmu ženy. Mykóza tak postihuje především ženy ve fertilním věku, tedy od první menstruace po menopauzu (a samozřejmě i v případě, kdy žena po menopauze například užívá hormonální léčbu obsahující estrogen).

V lékárnách je k dispozici řada volně prodejných antimykotik, pokud se však nejedná  o vaginální mykózu, pravděpodobně Vaše obtíže neustanou ani po jejich užívání. Nesázejte proto na rovnici svědění = mykóza a svůj problém konzultujte s odborníkem, například v lékárně nebo gynekologické ordinaci.

2. Příčinou mykózy je nedostatečná hygiena


Hygiena
je velmi důležitá a může samozřejmě souviset se vznikem vaginální mykózy. Je tomu tak však nejen v případě nedostatečné, ale také přehnané hygieny.  Ženy s výtoky často zkouší nejrůznější výplachy, deodoranty, parfémované toaletní pomůcky a intimní mýdla. Všechny tyto faktory však ovlivní a zpravidla zhorší křehkou poševní rovnováhu.

Mezi další faktory, které mohou vést k rozvoji vaginální mykózy, patří: nevhodné oblečení (mokré plavky, neprodyšné kalhoty či punčocháče), dietní chyby (nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace cukrů), stres či poranění poševní sliznice. Náchylnější k vaginálním mykózám jsou například těhotné nebo ženy trpící cukrovkou.

3. Jedná se o sezónní záležitost


O vaginálních mykózách se často mluví v souvislosti s koupáním či jízdou na kole v těsném a neprodyšném oblečení. Řada lidí ji tak vnímá jako sezónní záležitost spojenou s létem. Opak je pravdou. Výše uvedené faktory, které mohou mít vliv na rozvoj mykózy, jsou totiž aktuální v průběhu celého roku.

Například nadměrná konzumace sladkostí je nejčastější v období Vánoc, na jaře či na podzim zase přibývá onemocnění léčených antibiotiky. I stresu je více mimo období letních dovolených a nevhodné oblečení je velmi časté i v zimě, kdy se před silným mrazem snažíme ochránit i několika vrstvami neprodyšných kousků oblečení – při střídání pobytu v přetopených místnostech a venku v zimě pak snadno dojde k zapaření, které je
pro rozvoj mykózy ideální. Na pozoru je tak dobré se mít neustále.

Součástí domácí i cestovní lékárničky by pak měla být antimykotika, která je v případě výskytu mykózy dobré použít co nejdříve.

4. Bílý jogurt je v případě vaginální mykózy
dobrou první pomocí


Velmi zjednodušeně lze říci, že dokud kvasinky druhu Bílý jogurt nenarušují sliznici, nezpůsobují žádné obtíže. V tomto kontextu je pravda, že lactobacillus v kombinaci s dobrou imunitou a vyrovnaným poševním prostředím chrání sliznici před proniknutím kvasinek. Je ale omyl vyvozovat z toho první pomoc při vaginální mykóze v podobě aplikace bílého jogurtu na postižené místo.

Sliznice je tou dobou již narušena a navíc jogurt obsahuje laktobacily odlišného původu. Vhodnou prevencí je zdravý životní styl a správná hygiena, jako první pomoc nikoliv k léčbě, ale ke zmírnění nepříjemného svědění, je studená sprcha, která postižené místo ochladí a přinese alespoň dočasnou úlevu. Zahájení léčby antimykotiky by mělo následovat co nejdříve. 

5. Když příznaky neodezní ihned po přeléčení,
nebyla léčba úspěšná


Existuje řada moderních přípravků, určených k tří nebo dokonce jednodenní léčbě vaginální mykózy. Tato doba však nestačí k úplnému vyléčení infekce a zhojení poševní sliznice, která byla díky mykóze poškozena, a je proto možné, že otok, zarudnutí, podráždění či svědivé pocity v menší míře přetrvají ještě několik dní po ukončení krátkodobé léčby. Pokud i pak obtíže přetrvávají, poraďte se o dalším postupu s odborníkem.

Jsou však i případy, kdy je lepší zvolit spíše léčbu dlouhodobou. Je tomu tak například pokud užíváte antibiotika, která mohou být pro některé ženy faktorem podporujícím rozvoj vaginální mykózy. Vzhledem k tomu, že léčba antibiotiky bývá delší než třídenní, je vhodnější zvolit i antimykotika k delšímu používání.

Pět rad, jak na intimní hygienu


1. Nejvhodnější formou intimní hygieny je sprchování. Deodoranty nebo parfémované toaletní pomůcky a intimní mýdla mohou zhoršit křehkou poševní rovnováhu, takže ke každodenní hygieně využijte raději čistou vodu.

2. Při menstruaci používejte vložky bez fólie a vložky i tampóny často vyměňujte. Pokud jde o nošení slipových vložek mimo období menstruace, nepoužívejte je, pokud k tomu nemáte pádný důvod. Vše, co zhoršuje prodyšnost, zvyšuje možnost vzniku vlhké zapářky, která je častým faktorem pro rozvoj vaginální mykózy.

Pokud si při koupání v bazénu či na koupališti zavádíte tampón i v období, kdy nemáte menstruaci, abyste tak zabránily proniknutí případné infekce do těla, výsledek může být opačný – tampón totiž vodu i vše v ní obsažené drží v těle déle. Při menstruaci tampón co nejdříve po koupání vyměňte.

3. Pokud jste na cestách, a nemůžete se osprchovat, vezměte si na cesty vlhčené ubrousky určené pro intimní hygienu.

4. Velmi důležitý je návyk utírat po použití toalety intimní partie směrem odpředu dozadu.

5. Je-li to možné, osprchujte se čistou vodou vždy po pohlavním styku.

Zdroj, foto: Gyno-Pevaryl

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já zjistila postupem času, že mykózu mi buď způsobuje velké množství sladkostí - cukr, partner a nebo v létě mokré plavky. Zkoušela jsem dost věcí, i třeba ten tampón namočený v jogurtu. celkem to zabíralo,ale není to zrovna pohodlné. Tak jsem si pak nechala poradit v lékárně a koupila si maldion, probiotické vaginální kapsle a ty mi zabírají dobře, můžu doporučit. Většinou je do 3-4 dnů klid, akorát je beru celých osm dnů, jak se píše v návodu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles