8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přes uměle rozšířenou zorničku lze vyčíst cukrovku i aterosklerózu

16. 01. 2010 | Nemoci

Běžnými zrakovými problémy dnes trpí značná část obyvatelstva. Lidi trápí nejčastěji krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus či stařecká vetchozrakost. Stejně tak se ale potýkají s onemocněními, jako jsou cukrovka, ateroskleróza nebo vysoký krevní tlak. A právě informace o těchto chorobách lze vyčíst z nitra oka. Lékař může pomocí speciální metody, při které vám bezbolestně rozšíří zornici, posoudit tíži těchto nemocí a jejich vliv na váš zrak.

Stačí kapka a zornice se roztáhne

Pravidelné návštěvy očního lékaře by měly být samozřejmostí, chcete-li o své oči skutečně zodpovědně pečovat. Pokud vás váš oftalmolog chce vyšetřit opravdu podrobně, zornice vám takzvaně „rozkape“. Není třeba se ničeho bát, jedná se totiž o vyšetření nebolestivé, mezi odborníky známé jako diagnostická mydriáza. Do oka se jednoduše nakape pár kapek léčiva, které roztáhne zornici.

Autem na vyšetření raději nejezděte

Lékař má skrz rozšířenou panenku možnost lépe vyšetřit sítnici, na které mohou být změny související se stářím, vysokým krevním tlakem či cukrovkou. Zaměří se také na optický nerv, který bývá poškozen především při zeleném zákalu. Jedinou nepříjemností, která je s dilatací zornic spojena, je rozmazané vidění. To může přetrvávat i několik hodin po vyšetření, proto se po tuto dobu nedoporučuje řídit motorové vozidlo.

Vyšetření očního pozadí, tedy sítnice, cév a optického nervu, se pomocí takzvané štěrbinové lampy s rozšířením zorniček provádí o něco přesněji než pouhým oftalmoskopem, při kterém se oči „rozkapávat“ nemusejí.

Nebojte se včas navštívit svého oftalmologa. Vždyť zrak je velmi důležitou součástí běžného života. Jestliže ho ztratíte přesto, že ho lékař mohl zachránit, jen kdybyste přišli o něco dříve, pravděpodobně si tuto chybu jen tak neodpustíte.

 

Zdroj: Zelený-zákal.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavá možnosť
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavá možnosť
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jssem si na pravidelnou kontrolu očí nezvykla. Asi budu nucena, aby se mi náhodou něco
nestalo. Se zubama se již člověk naučil chodit.
Tak to snad zvládnu i s očima.
Obrázek uživatelky
profil
Chodím pravidelně každé 2 roky (dříve 1 x ročně) na kontrolu očního pozadí,kde mi rozkapají oči a doktorka následně oči "zkontroluje" na přístroji,já to mám kvůli poruše glykemické tolerance,zatím vše v pořádku.Vyšetření opravdu není bolestivé,akorát když mi pak dr.svítí do očí,tak jsem hodně slzelaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles