8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na oční vady u dětí!

8. 12. 2009 | Nemoci

Oční onemocnění nejsou jen výsadou dospělých. Často postihují i děti, a to už ve velmi brzkém věku. Je třeba si oční vady všimnout a včas rozpoznat.  „U novorozenců a kojenců se nejčastěji setkáváme s vrozenou jednostrannou či oboustrannou neprůchodností slzných cest,  v jakémkoliv předškolním věku pak s určitými typy šilhání a tupozrakosti,“ říká Petra Sedláčková, dětská lékařka, která léčí dětské oči na klinice v Motole.


Kromě toho ordinuje v optice, která se na děti a dětské oční vady zaměřuje.  Co je příčinou zánětů očí u kojenců a starších dětí? U nejmenších dětí pozorujeme záněty způsobené vrozenou neprůchodností či zúžením slzných cest, u větších dětí záněty spojivek, nejčastěji bakteriální a alergické.


Jak lze očním vadám už od dětství předcházet? Na co by neměli rodiče zapomínat?

chlapecekJiž v porodnici podstoupí všichni novorozenci základní oční vyšetření pro včasný záchyt vrozených očních vad. Pokud se přijde na nějaký problém, je dítě předáno do specializované péče dětského očního lékaře.  Rodiče by především neměli podceňovat jakékoli šilhání. U praktického lékaře je ve 3 a 5 letech věku dítěte prováděna zkouška zraku. Důležité je provádět tuto zkoušku pro každé oko zvlášť pro včasný záchyt a tedy brzkou léčbu tupozrakosti.


Kdy by mělo být vyšetřeno šilhání u dítěte?

Co nejdříve. Žádné šilhání by nemělo být považováno za normální. U nejzávažnější formy očního nádorového onemocnění může být šilhání jeho první známkou. U šilhání způsobeného například vyšší dioptrickou vadou oka dochází velmi brzo k vzniku tupozrakosti, což je stav, kdy mozek dítěte začne jedno oko upřednostňovat a druhé vypínat. U tohoto onemocnění je nutná důsledná léčba brýlovou korekcí a zakrýváním vedoucího oka pro „znovuzapojení“ zrakových funkcí horšího oka a rozvoji zrakových funkcí například pro prostorové vidění. Jak rodič rozpozná, že má dítě problém s viděním? U jakékoli formy šilhání, bloudivých či trhavých pohybech očí, poruše orientace v prostoru je nutná včasná návštěva očního lékaře.


Mohou děti nosit kontaktní čočky? Pokud ano, od jakého věku?

U nejmenších dětí, například po operaci šedého zákalu, aplikaci kontaktní čočky předepisujeme k dokorigování dioptrické vady oka, dokud dítě není schopno tolerovat nošení brýlí. Další formou je tzv. okluzní kontaktní čočka, která je černá a má za úkol zakrytím vedoucího (tj. lepšího) oka posílit rozvoj zrakových funkcí oka hůře vidoucího. Tuto formu zakrytí indikujeme především u dětí, které netolerují náplasťový okluzor, který na určitou dobu oko zakryje.


Zdroj: Andeloptik.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
oční vady jsou u dětí již v předškolním věku, takže by je měly nosit ihned.
Obrázek uživatelky
profil
Náš lékař vždy říkal, že dítě nešilhá, že se srovná samo, ale skutečně se srovnalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles