Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tuky a Vaše zdraví

28. 10. 2013 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Myslete na zdraví svého srdce a zkontrolujte si, zda konzumujete správné množství tuku a vybíráte vhodné druhy. V lékárnách Dr. Max Vám v týdnu 4. - 8. listopadu 2013 budou vždy od 14 do 18 hodin k dispozici vyškolení odborníci. Více informací najdete na www.drmax.cz.

Tuky jsou důležitou a nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Můžeme je podle jejich vlivu na naše srdce a cévy dělit na tuky příznivě a nepříznivě působící (dobré a špatné). “Dobré” tuky najdeme především v tucích rostlinného původu a v rybím tuku a mají ochranný vliv před srdečně-cévními onemocněními. “Špatné” tuky jsou obsaženy především v másle, sádle, uzeninách, tučných mléčných výrobcích a v trvanlivém pečivu. Tyto tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečně-cévních onemocnění.

Srdečně-cévní (kardiovaskulární) onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí ve většině evropských zemí. Bohužel, Česká republika není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Nejčastější příčinou kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróza (kornatění tepen). K rozvoji aterosklerózy vede zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Ten se ukládá v cévní stěně postižené zánětem, zužuje její průsvit a dochází tak ke zhoršení prokrvení a funkce tkání za takto postiženou cévou. Může se také vytvořit krevní sraženina, která může cévu ucpat. Výskyt aterosklerózy významně souvisí s životním stylem a stravou. Jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje nejen zdraví Vašeho srdce a cév, je strava. Je to zejména příjem tuků, vlákniny, ovoce a zeleniny. Pro Vaše srdce je důležité omezit tuky nasycené a nahradit je těmi zdravějšími, nenasycenými.

lékárna Dr. Max

Které tuky jsou dobré pro naše srdce?

Nenasycené mastné kyseliny nám prospívají a chrání nás před srdečně-cévními onemocněními. Dělíme je podrobněji na mastné kyseliny mononenasycené a polynenasycené. Mononenasycené by měly být zastoupeny v naší stravě nejčastěji. Nachází se především v řepkovém či olivovém oleji. Řepkový olej obsahuje především mononenasycené mastné kyseliny a i velmi důležité ω-3 nenasycené mastné kyseliny. Hodí se jak pro studenou kuchyni, tak i ke smažení. Naopak v našich podmínkách často používaný slunečnicový olej ke smažení příliš vhodný není. Mastné kyseliny polynenasycené se ještě dále dělí na rodinu ω-3 a ω-6 mastných kyselin. Polynenasycené ω-3 mastné kyseliny se uplatňují v prevenci srdečních a cévních onemocnění a jejich zdrojem jsou převážně mořské ryby, řepkový olej, ořechy a některé margaríny. Polynenasycené ω-6 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Jejich zdrojem je nejčastěji slunečnicový olej a také margaríny. Současné margaríny se vyrábějí moderní technologií výhradně z rostlinných tuků a olejů. Obsahují tedy převážně nenasycené mastné kyseliny a jejich složení tak odpovídá výživovým doporučením. Některé margaríny jsou obohacovány i tzv. rostlinnými steroly (fytosteroly), které prokazatelně snižují hladinu cholesterolu.

A které tuky jsou ty “špatné”?lékárna Dr. Max

Ne příliš vhodné jsou tuky nasycené. Ty najdeme především v potravinách živočišného původu, v tučných mléčných výrobcích, v mase, uzeninách, másle a sádle a některých rostlinných tucích. Jejich častá konzumace spolu s nedostatkem ovoce a zeleniny vede ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi a zvyšuje tak riziko vzniku dalších civilizačních onemocnění (obezita, diabetes mellitus, některé druhy nádorů). Bohužel konzumace těchto tuků je v České republice zhruba dvojnásobně vyšší, než jsou hodnoty doporučované odborníky. Ne všechny tuky rostlinného původu mají vhodné složení. Vzhledem k převažujícímu množství nasycených mastných kyselin v tuku kokosovém a palmojádrovém jejich častou konzumaci rozhodně nelze doporučit. Bohužel o tom, že je přijímáme, mnohdy ani nevíme. Velmi často jsou součástí sušenek a oplatků s náplní; zmrzlin; rostlinných šlehaček; náhražek čokolády a smetany do kávy.

Desatero správného používání tuků:

1. tuky živočišného původu nahraďte rostlinnými
1. omezte používání másla a sádla
2. k mazání na pečivo používejte margaríny
3. tučné uzeniny a salámy nahraďte těmi bez viditelného tuku (např. šunka)
4. tučné maso nahraďte masem libovým, viditelný tuk odkrajujte
5. omezte příjem tučných mléčných výrobků (smetana, smetanové jogurty a sýry)
6. z rostlinných olejů by měl převažovat olej řepkový a olivový, slunečnicový v menším množství
7. mořské ryby konzumujte alespoň dvakrát týdně
8. omezte úpravu jídel smažením
9. zařaďte do jídelníčku více ovoce, zeleniny a luštěnin


Odborným garantem akce Tuky a Vaše zdraví je Společnost pro výživu, která na našem území působí již od roku 1945. Tato společnost je mimo jiné autorem textu Výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Více informací najdete na www.vyzivaspol.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky se těším na hromady

01. 11. 2013 19:59 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:54 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:49 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:44 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:40 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:36 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:32 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:29 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:24 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:20 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:15 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:12 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:08 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:04 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů
01. 11. 2013 19:00 Sebrán "Stříbrňáky" za 2 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bylo tu moc fajn a nakonec jako 17 přišly hromady. Moc se mi tu líbilo a přeji pěkný večer....
Obrázek uživatelky
profil
Jo díky. Myslím, že už jsem kdysi jeden díl viděl
Obrázek uživatelky
profil
ahoj na jedné hromadě v jednadvacet.
Obrázek uživatelky
profil
jj, to jsem taky viděla - ale to bylo slabý kafe proti včerejšku Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles