Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Virová hepatitida typu E hrozí nejen cestovatelům

12. 09. 2009 | Nemoci
Donedávna se soudilo, že virovou hepatitidou typu E se můžete nakazit leda v rozvojových zemích s velmi pochybnou kvalitou pitné vody. Od roku 2000 se však v Evropě objevují nakažení, kteří nikam necestovali. Lze se této infekci vůbec vyhnout?

Víte, co jíte?


Virus hepatitidy E (VHE) se na světě vyskytuje ve 4 formách (genotypech). 1. typ byl objeven v Barmě, další v Mexiku, 3. typ je rozšířen v USA, Evropě a Japonsku, 4. typ v Číně. Zatímco typy 1 a 2 se nacházejí pouze u člověka, typy 3 a 4 nalezneme i u zvířat, hlavně u prasat, ale i vysoké či skotu. Nakazit se lze konzumací jejich špatně tepelně opracovaného masa, požitím kontaminované vody nebo přímým kontaktem s nakaženým zvířetem – pokud nedodržujete základní hygienu. Holandští vědci v letech 2004–2006 tyto cesty přenosu testovali. Vepřová játra prodávaná v řeznictvích obsahovala virus hepatitidy ve 4 %, koncentrát z říční vody pak v 17 % vzorků.

I "éčko" může zabít


Virová hepatitida typu E hrozí nejen cestovatelůmVyšší riziko nákazy mají lidé s porušenou imunitou nebo poškozenými játry. Tedy HIV, HCV či HBV pozitivní pacienti nebo alkoholici. Onemocnění VHE se projevuje podobně jako nákaza hepatitidou typu A. Nemocný zežloutne, je unavený, trpí nechutenstvím, nevolností, může zvracet. Naštěstí VHE stejně jako "áčko" spontánně ustupuje, a máte-li v pořádku imunitu, nepřejde do chronického onemocnění jater. Nebezpečná je pouze pro těhotné. Onemocní-li žena ve 3. trimestru těhotenství, hrozí smrt až ve 20 % případů. Proti VHE zatím neexistuje očkování.

Podceňovaná infekce


Riziková jsou i místa s vysokou koncentrací lidí a zvířat a současně nevyhovující kanalizací a zdroji pitné vody. VHE je tak metlou utečeneckých táborů v Africe. V Súdánu a Somálsku je nakaženo VHE až 90 % lidí. Šokující čísla? V USA je VHE nakaženo až 20 % dárců krve, a přitom VHE je tam diagnostikována jen ojediněle!

Nejlepší ochranou proti tomuto typu žloutenky je tedy prevence. Musíte bezpečně vědět, z jakých zdrojů pochází vaše jídlo a pití a neztratit obezřetnost ani v sebedražším hotelu.

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Virová hepatitida typu E je velmi záludná nemoc. Přitom jak se píše, může se koupit i nakažené maso, pozřít voda. V televizi stále ukazují jak se dělá krvavý biftek. Vůbec nepropečený. Takový biftek bych já osobně nejedla.
Obrázek uživatelky
profil
je to holt dnešní způsob života,nebezpečí číhá všude i za našimi humny!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles