Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravá vagína a důležitost kyselosti: Proč je dobré být trochu kyselá

23. 09. 2023 | Nemoci
Když se řekne „tvářit se kysele“, většinou si představíme nepříjemnou situaci. U vagíny je to ale překvapivě naopak. Věděla jste, že kyselost je ideální stav a projev zdraví, který brání nástupu infekce?

Jaké je normální vaginální pH 
a proč je to důležité

K udržení celkového zdraví pochvy přispívá soubor mikroorganismů včetně dobrých i špatných bakterií, kvasinek a virů, známý jako vaginální mikrobiom. Jeho složení se mění vlivem hormonů a dalších vnějších faktorů. „Normální vaginální pH se pohybuje v rozmezí 3,8–4,5. Takto kyselé prostředí chrání pochvu před infekcemi a záněty, protože kyselost zabraňuje množení bakterií a kvasinek,“ říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná.

Cukr, alkohol, antibiotika a další narušitelé mikrobiomu

Zdraví mikrobiomu a poševní pH ale mohou narušit různé faktory. Nejvíce mu škodí nezdravá strava, zejména cukr, pšeničná mouka a alkohol. Dalšími narušiteli jsou sprchové gely, voňavé hygienické potřeby a výplachy pochvy. „Antibiotika také narušují mikorobiom, protože spolu s bakteriemi likvidují i prospěšné laktobacily, které chrání pochvu před infekcemi,“ vysvětluje MUDr. Kristýna Koutná.

Zdravá vagína a důležitost kyselosti: Proč je dobré být trochu kyseláKdyž se svědění objevuje po sexu

Vagíně může přinést obtíže i setkání se spermatem, které má zásadité pH a snižuje kyselost v pochvě. Dále mohou problémy souviset s diabetem, gynekologickými operacemi, vysokou psychickou zátěží a chronickým stresem.

Tipy, jak o sebe správně pečovat

„Je důležité, aby žena znala sebe sama, vypozorovala, které věci jí nedělají dobře a zaznamenávala si i detaily, které na první pohled nehrají roli,“ doporučuje MUDr. Daniel Leško. Zjistěte, jak můžete předejít vaginálním infekcím.

Nepodceňujte hygienu po sexu

„Nedílnou součástí prožitého sexu by měla být návštěva toalety a sprchy, kde se z poševní oblasti vypláchnou škodlivé bakterie. Pokud má žena nového partnera, tak může navíc užít vaginální probiotika, která mohou podpořit zdravou vaginální mikroflóru,“ říká MUDr. Daniel Leško z Porodnické a gynekologické kliniky FN a LF Hradec Králové.

Krajková tanga vyměňte za bavlněné kalhotky

Krajkové prádlo vyměňte za bavlnu, která je pohodlná a odvádí pryč pot z těla. Vyvarujte se zapaření při sportu nošením funkčního prádla.

Zapomeňte na dortíky

Je obecně známé, že se kvasinky živí cukrem. Proto lze s mykózou bojovat protikvasinkovou dietou, která spočívá v omezení cukru ve všech jeho podobách. Bez tohoto zdroje energie totiž kvasinky vyhladoví a začnou ubývat.

Nemyjte se „uvnitř“

Základem léčby je správná hygiena. Vagínu neumývejte uvnitř a nevyplachujte, jelikož výplachem se zbavíte nejen špatných bakterií, ale i laktobacilů a celkově narušíte mikroflóru. Používejte intimní mýdla s odpovídajícím složením, která pomáhají chránit kyselost uvnitř vagíny.

S léčbou začněte při prvních obtížích

Když se objeví svědění nebo pálení, začněte s léčbou okamžitě, čímž zabráníte rozvoji a zhoršení obtíží. Mnoho volně dostupných mastí a čípků seženete v lékárnách. Některé obsahují i antimikrobiální stříbro, které zabírá na všechny druhy zánětů.

Jogurt jako první pomoc

Jako dočasné nouzové řešení můžete použít tampon namočený do jogurtu. „Ten může chvilkově zklidnit a dodat pochvě užitečné laktobacily. Nenechávejte tampon v pochvě příliš dlouho, aby nedošlo k rozvoji syndromu toxického šoku,“ říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná.

Kontrolujte si své pH

Při prvních obtížích nebo pokud zkrátka chcete zjistit, zda máte „tam dole“ vše v pořádku, vyzkoušejte indikační pH papírky na měření poševního pH. Pokud hodnota překročí 4,5, může to znamenat bakteriální infekci, kterou většinou doprovází šedý výtok s rybím zápachem. Při hodnotě nad 5 může jít o Streptokoka B, Stafylokoka anebo E.coli. Naopak kvasinkovou infekci poznáte podle svědění, pálení a výtoku a hodnoty pH do 4,5.

Zamiřte k lékaři

Pokud jste už vyzkoušela všechny rady a tipy a obtíže přetrvávají, navštivte svého gynekologa. Opakující se vaginální infekce nepodceňujte, protože by mohlo přerůst v chronické obtíže.


Zdroj, foto: GYNELLA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !