Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Džus z červené řepy zvyšuje výdrž nejen srdce

9. 02. 2010 | Péče o tělo
Nejste spokojeni se svojí výdrží? Brzy se unavíte? Existuje celá řada podpůrných látek, které zvyšují výkonnost, málokteré jsou však čistě přírodního původu, nebo vám dokonce rostou přímo na zahradě. Přitom právě tam můžete najít rostlinu, která vám s tímto problémem může pomoci. Kdo však čeká nějaký exotický název, je na omylu. Jmenuje se totiž prostě a jednoduše červená řepa.

Pravidelná a zdravá zátěž v podobě fyzické aktivity je prospěšná nejen pro samotné srdce, ale obecně pro celé tělo. Mnoho lidí dělá vše možné, aby se jim trénovalo lépe. A netřeba hned sahat po nějaké chemii. Leckdy je totiž podpůrný prostředek lehce dostupný, a ještě doslova za pár korun. To platí právě pro zmíněnou červenou řepu.

Řepa odsune únavu na později

Nové studie z Velké Británie poukazují na to, že džus z červené řepy zvyšuje při cvičení výdrž až o šestnáct procent. Podle vědců z Univerzity v Exeteru je to díky nitrátům, které v sobě džus z červené řepy obsahuje. Nitráty se v těle přeměňují na oxid dusnatý, díky němuž dochází ve tkáních k nižší spotřebě kyslíku, a proto se při cvičení tolik neunavíte, respektive pocítíte únavu o něco později.

Šestidenní džusový maraton

Pro svoji studii vědci použili osm mužů ve věkovém rozmezí 19 až 38 let. Ti po dobu šesti dní konzumovali každý den půl litru džusu z červené řepy. Během posledních tří dnů prošli řadou testů zahrnujících cvičení na cyklotrenažéru v různých stupních náročnosti. Ten samý test pak absolvovali znovu, jen s tím rozdílem, že tentokrát pili džus z černého rybízu. Během testů byly mužům odebírány vzorky krve a byli průběžně monitorováni.

Co dokázal půllitr džusu denně?

A co tedy nakonec testy ukázaly? U skupiny pijící džus z červené řepy došlo ke snížení krevního tlaku a byla jim naměřena výrazně vyšší hladina nitrátů v krvi. Zároveň jejich svaly při mírné zátěži spotřebovávaly méně kyslíku než při konzumaci placeba, což byl džus z černého rybízu.

Ačkoli vědci přesný mechanismus účinku ještě neobjasnili, doufají, že by jejich poznatky mohly být užitečné nejen pro sportovce, ale i pro lidi s nízkou fyzickou kondicí. Aby se potom neopakovala trapná situace, kdy si dědek s babkou při trhání řepy museli pro nedostatek sil zvát na pomoc vše živé z okolí.

 

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já dělám zelí z červ.řepy.Řepa se uvaří a pak nastrouhá na hrubo a dále upravuje jako hlávk. zelí.Je to moc dobré s br.knedlíky.
Obrázek uživatelky
profil
Džus z červené řepy spolehlivě zabírá na očistu ledvin a jater. Pijí 2dl denně, pokud možno 10 dní. Zdravé ledviny a játra znamenají dobrou fyzickou kondici.
Obrázek uživatelky
profil
já ji také přeženu přes odšťavňovač. četla jsem, že stačí umít, ale oloupaná je lepší. a také do šťávy kápnu pár kapek olivového oleje kvůli vitamínu A - rozpouští se v tuku
Obrázek uživatelky
profil
Znám pouze červenu řepu na kostičky na kyselo.
Obrázek uživatelky
profil
neznáte recept na výrobu džusu z červené řepy???
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles