Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Silná stehna chrání před srdečním onemocněním

14. 02. 2010 | Péče o tělo
Muži a ženy s obvodem stehen více než 60 cm mají nižší riziko vzniku srdečního onemocnění a předčasného úmrtí. Tvrdí to nová studie zabývající se riziky spojenými se srdečními onemocněními.

Jako vysvětlení vědci nabízejí teorii, že lidé s tenkými stehny prý nemusí mít dostatek svalové hmoty, díky níž by plně využívali inzulín. Více cukrů tedy zůstává v krvi a tím se zvyšuje riziko vzniku diabetu a srdečně-cévních onemocnění.


Úkol: měřit, měřit a zase měřit

Autoři této studie o jejím průběhu a výsledcích informovali v časopise British Medical Journal. Po více než deset let sledovali přes tři tisíce mužů a žen. Pravidelně jim měřili výšku, váhu, obvod pasu, boků a stehen a určovali procento tělesného tuku. Úkolem bylo zjistit, zda by měření obvodu stehen mohlo být, spolu s BMI (body mass indexem) a poměrem obvodu pasu a boků (WHR – waist-hip ratio), dalším ukazatelem rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění.


Tak ochrání, nebo neochrání?

V závěrečném zhodnocení vědci přihlédli k fyzickým aktivitám účastníků studie, k tomu, zda kouří, jakou mají hladinu cholesterolu či krevní tlak. Výsledkem bylo zjištění, že riziko vzniku srdečně-cévního onemocnění má mnohem větší spojitost s obvodem stehen než s obvodem pasu. To ovšem neznamená, že silnější stehna člověka ochrání před kardiovaskulárním onemocněním.


BMI a WHR stále populární

Podle expertů je na vyslovení definitivních závěrů příliš brzy a bylo by třeba dalšího výzkumu. Navíc studie hodnotila příliš malý vzorek populace a po zvážení všech pro a proti by ani podle samotných autorů studie měření obvodu stehen nemělo žádný velký klinický význam. A tak vědci zkoumali a zkoumali a žádný objev se vlastně nekonal. Zůstaneme dál u starého dobrého BMI a měření poměru pas/boky, které jsou zatím stále ještě nejlepšími indikátory rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění a diabetu druhého typu.

 

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Prý chrání před srdečním onemocněním. Věř a vůle
tvá tě uzdravila.
Obrázek uživatelky
profil
mám tedy zase štěstí. Silnější stehna jsou u nás v rodině dědičné,takže jsem je do vínku dostala i já. S mojí konfekční velikostí 38 mám dost problém si koupit jakékoliv kalhoty. Když je přes stehna obleču, tak v pase jsou mi hodně velké a když se chci dostat do kalhot vel 38, skončím v půli stehen. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to mám teda smůlu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles