Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 31.05. 2024
Dnes má svátek Kamila
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídlo místo léku

27. 12. 2014 | Péče o tělo
Když se zamyslíme nad tím, jestli v rodině či v našem blízkém okolí někdo zemřel na srdeční infarkt, bohužel se dobereme kladné odpovědi. A velmi často v poměrně nízkém věku, což je to, oč tu běží ...  Statistiky nám neúprosně říkají, že se v České republice každý druhý pětatřicátník nedožije věku sedmdesáti let. Přičemž na srdeční onemocnění u nás zbytečně a hlavně předčasně zemřou tři z deseti lidí.
 
Existuje řešení, nebo je to skutečně nevyhnutelné?
Ano i ne. Pokud lidé nezmění svůj jídelníček a pokud nesníží nadměrnou spotřebu tuků, nezmění se ani tyto smutné statistiky. Už mnoho desetiletí je totiž známo, že strava s vysokým podílem především živočišných tuků a cholesterolu, je tím hlavním rizikovým faktorem ischemické choroby srdeční. Takže pokud bychom hledali skutečné řešení, nalezli bychom jej v podobě snížení tuku ve stravě.
 
V roce 1990 byla zveřejněna studie MUDr. Deana Ornishe, která způsobila doslova otřes mezi odbornou veřejností. Tento lékař rok pracoval se skupinou 48 pacientů s vysokým stupněm ischemické choroby srdeční, přičemž někteří z nich čekateli na bypass. Tyto pacienty rozdělil zcela náhodně do dvou skupin, přičemž obě dvě skupiny měly přestat s kouřením a byl jim naordinován mimo jiné i mírný pohybový režim, především chůze.
 
jídlo místo lékuPrvní skupina se navíc účastnila různých kurzů zvládání stresu a jídelníček jí byl upraven na nízkotučnou, vegetariánskou, přičemž obsah tuku v ní byl menší než deset procent celkového denního příjmu energie (tj. cca 23 gramů tuku denně).
Druhá skupina měla stravu doporučovanou Americkou kardiologickou společností v rámci prevence srdečních onemocnění. Tato dieta obsahovala třicet procent celkového denního příjmu energie ve formě tuku (tj. cca 70 g tuku denně a připouštěla dokonce až 300 mg cholesterolu denně). 
 
Výsledky této studie byly předneseny na vědeckém zasedání Americké kardiologické společnosti a způsobily doslova šok!!! U skupiny, která měla nízkotučnou, vegetariánskou stravu se cholesterol v krvi snížil průměrně až o čtyřicet procent a jejich aterosklerotickými pláty ucpané a zúžené srdeční tepny se rozšířily  a díky tomu se umožnil opět přísun krve a kyslíku do srdečního svalu. Došlo nejen k zastavení postupu srdečního onemocnění, ale dokonce k jeho zvratu k lepšímu. Druhá skupina, která měla skladbu stravy podle doporučení Americké kardiologické společnosti, nevykázala žádný úbytek cholesterolu v krvi a dokonce jejich tepny i nadále vykazovaly postupné zužování a tedy se průběh jejich srdečního onemocnění naopak dokonce zhoršil.
 
Důležité je, že tak tato studie především ukázala, že příliš opatrné změny ve stravování doporučované většinou kardiologů určené jako prevence a i jako léčba srdečné ischemie, neplní svůj účel. MUDr. Ornish na tiskové konferenci prohlásil, že: „Umírněná stravovací doporučení Americké kardiologické společnosti nejsou dostatečně radikální, a proto jimi nelze ovlivnit postup ischemické choroby srdeční. Lidé s klinickými příznaky srdečního onemocnění musí jít dále, než jsou současná stravovací doporučení.“
 
Dlouhá léta víme, že srdečním onemocněním lze předcházet a dnes je již prokázáno, že za správných podmínek je lze dokonce i vyléčit.
 
Zmíněná studie znovu tak prokazuje starověkou moudrost Hippokratovu „Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo“.


Medword1 - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !