Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když nás trápí pupínky

25. 11. 2008 | Péče o tělo

Kdo z nás by si nepřál mít pleť jako z alabastru. Čistá a hedvábná pleť působí mladě, svěže a upraveně a její majitel či majitelka vznešeně. Rozhlédneme-li se po tvářích celebrit, zjistíme, že jejich pleť se nápadně podobá vyhlazenosti voskových figurín. Někteří z nás tiše závidí a říkají si: „Jak to dělají, že mají pokožku bez jediné chybičky?“.

 

Myslet si, že mediálně známé osobnosti jsou také osobnostmi bezchybnými, by byl velký omyl. Zásluhy na jejich pěstěné pleti mají především vizážisté a kosmetika dělaná přímo pro ně. Hvězdy a celebrity si nemohou dovolit vyjít na veřejnost bez úpravy. Pakliže to udělají, další den může svět spatřit v novinách fotografie jejich nenalíčené, neupravené a mnohdy naprosto zanedbané pleti se spoustou nedostatků.

 Když nás trápí pupínky

Kožní problémy se tedy nevyhýbají ani obyčejným lidem, ani těm VIP. Občas se zkrátka setkáme s nepříjemnými vyrážkami a pupínky. A pokud se nám to stane, neměli bychom strkat hlavu do písku, ale vyrazit s nastalým problémem do boje!

 

CO NÁS TRÁPÍ?

 

Akné

Akné v dospívání postihuje až devadesát procent lidí, ale nevyhnou se mu ani někteří dospělí. Ráno se probudíme a zjistíme, že se nám na bradě udělaly malé černé tečky. Večer či další ráno už se nám místo začíná podebírat, na čele (či kdekoli jinde na tváři, ale i krku, dekoltu či zádech) nám vystoupí několik červených hrbolků a akné je na světě.

 

Jeho vznik zapříčiňují hormony, respektive jejich nevyváženost. Tím se zvyšuje produkce kožního mazu, což by bylo ještě relativně v pořádku. Dokud maz může odcházet na povrch, neděje se žádná tragédie. Ta nastává v okamžiku, kdy se vývod mazových žláz uzavře a maz zůstává pod kůží. Z něho se potom vyvine známá černá tečka, tzv. komedon. A jelikož takto uzavřená místa jsou pastvou pro bakterie, může pod kůží během chvilky vzniknout zánět, jež má za výsledek právě ony nenáviděné hnisající pupínky.

 

Čistěte pleť důkladně a šetrně

Jak léčit pupínky?

Naším úkolem není rozdrápat si každý pupínek, který na své pokožce nalezneme (to mívá za následek jen další, mnohdy větší, zanícení). Lidé s mastnou pletí se sklonem k akné by měli usilovat o omezení mazotoku a uvolnění mazových žláz. Při léčbě nespoléhejte pouze na kosmetiku či léky, ale soustřeďte se také na jídelníček, ze kterého by měla zmizet příliš kořeněná jídla a čokoláda - ty totiž podporují tvorbu kožního mazu.

 

Pro mastnou pleť platí lehké a pravidelné čištění speciální kosmetikou s antibakteriálními účinky (nejlepší je vybrat si celou řadu od jedné značky -tedy odličovač, pleťové mléko, pleťovou vodu, denní a noční krém, čistící masku a tzv. „sos krémy či gely“, které nanášíme na jednotlivá postižená místa). Při čištění na pleť rozhodně netlačíme, tím bychom zánět mohli po pokožce roznést. Ženám se nedoporučuje používat příliš hutné make-upy a pudry, které zatěžují póry a brání jim v „dýchání“. Pakliže se bez kosmetiky nemůžete obejít, volte tu určenou pro mastnou až problematickou pleť. Pokud však máte velké potíže, obraťte se na kožního lékaře, který má po ruce vždy tipy na účinnou léčbu.

 

TIPY

Některým ženám se při léčbě akné doporučuje používat hormonální antikoncepce s antiandrogenním efektem. Ta působí proti funkci mužských hormonů (ano, v těle ženy se tvoří i mužské pohlavní hormony) a snižuje produkci kožního mazu.

 Krémujte a ošetřujte - ale všeho s mírou!

Nezapomínejte ani na doplňky stravy. Důležitým prvkem vašeho jídelníčku by měl být zinek a selen (pokud nemáte chuť na potraviny, které tyto prvky obsahují, sáhněte po tabletách).

 

Na závěr pro vás máme jeden levný tip. Pokud netrpíte silným akné, ale občas vám pupínek na bradě, nosu či čele přeci jen vyraší, hned z počátků na něj třikrát denně přikládejte vatový tampon namočený do obyčejné francovky. Chvíli přitlačte, poté tamponem lehce po postiženém místě poťukávejte. Pokud si po zánětu nebudete přejíždět špinavýma rukama, nípat jej a plácat na něj všemožné krémy a korektory, francovka by jej měla brzy stáhnout a vyléčit.

 

 

Zarůstající chloupky

Dnešek se nese ve znamení hladkého těla. Ani vyholení muži už nejsou výjimkou. Tělo bez chloupků je nejen hladké, ale vypadá pružněji a lépe na něm vyniknou všechny krásné křivky. Jenže oholené chloupky nás někdy dokáží pořádně potrápit! Mohou totiž zarůstat a objevit se na těle v podobě červených pupínků, které mnohdy zhnisají, bolí, svědí a pálí. Proč tomu tak je? Holením chloupek zkosíme - ten pak má tendenci vrůstat nám do kůže. Ta se začne bránit a vzniká zánět.

 Nožky jako ze škatulky

Jak léčit nezbedné chloupky?

Zarůstající chloupky se po těle většinou nevyskytují v takové míře jako například akné a jejich léčbu zvládneme doma. Zanícený chloupek je dobré vytrhnout pinzetou (ano, je to nepříjemné) a ošetřit (pomohou gely s přídavkem aloe vera, salátová okurka či obyčejná francovka). Tím zabráníme dalšímu zánětu a místo se obvykle velice rychle zahojí.

 

K holení bychom měli používat speciální gely, pěny a pudry (platí pro ženy i muže), nejlépe s desinfekčními přísadami a také čistou holicí břitvu! Některé ženy mají tendence „zbytečně neutrácet“ za holítka a půjčí si raději holicí strojek svého muže, čímž se dopouštějí chyby. Holicí strojek používaný jiným člověkem (nebo břitva, která je už stará) mohou být parádním zdrojem infekce! Používejte tedy raději svůj a co nejčastěji břitvy měňte.

 

TIP

Pokud se chcete vyhnout zarůstání chloupků, zkuste epilaci. Jestliže se bojíte bolesti nebo případných nehod (špatné použití epilačního vosku, alergie atp.), svěřte se do rukou kosmetických salonů, kde používají různé šetrné metody a následně vaši pokožku důkladně ošetří.

 

 

 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Osobně bych doporučila krémy, masky, mýdla..., která obsahují Aloe Vera, možná je to trošku dražší, ale můžu doporučit, jsem s tím vážně spokojená, jakmile se mi nějaký pupínek objeví, večer namažu a do rána je pryč.
Obrázek uživatelky
profil
Žádné krémy mi nepomáhali na akné, celou bradu jsem měla zanícenou, žádná alpa, nic, až jsem si koupila ClenClear, super, mam uplně parádní pleť, schválně jsem si tuto vodu postavila na konferenční stolek a pokaždé když jsem prošla kolem jsem si tamponem pročistila na rychlovku pleť. Do 5 dnů parádička. Nyní už jen sem tam, když mi leze nějaký ten béďar a někdy když si vzpomenu na noc. Je to sice za 105,- Ale mně osobně se to vyplatilo. Zkuste to obětovat. SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musim rict, ze se mi paradoxne plet take vyrazne zlepsila po vysazeni antikoncepce. Ve stresu vetsinou neco vyskoci,ale to uz je asi udel. Hodne mi take pomohla sauna.
Obrázek uživatelky
profil
trápí...velmi..hlavně ve stresu
Obrázek uživatelky
profil
PO PORODE SE MI OBEVILO AKNE JE TO UZ 2 ROKY A PORAD SE MI NEDARI SE HO ZBAVIT. VSECHO MI ZABIRA JEN NA CHVILKU.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles