Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Saunování je přirozená cesta ke zdraví, kráse a vitalitě po celý rok

29. 04. 2012 | Péče o tělo
Saunování je ve společnosti stále vnímáno jako doména mužů. Proč? Velká většina žen, které jsme oslovili, uvedla dva důvody, proč nechodí do saun tak často. Prvím z uváděných problémů byl nedostatek soukromí ve veřejných saunách.

Ženy jsou více citlivé a ostýchavé než jejich drahé polovičky. Jedním z dalších důvodů byl nedostatek informací o saunování a jeho vlivu na ženský organismus. Odborníci na saunování proto připravili několik užitečný postřehů a rad určených ženám.

SaunaSaunování je pro ženu příjemná možnost, jak pročistit organismus, zpevnit pokožku, posílit svoji imunitu a samozřejmě vypnout a odpočinout si od všedních starostí. Jen je dobré mít na paměti, že jako každou činnost, která má vést k trvalému zlepšení zdravotního nebo psychického stavu, je nutné ji provádět opakovaně po celý rok. 

Saunování a vnitřní prostředí ženy

Stále panuje řada mýtů o saunování, které jsou spojeny s čistě ženskými záležitostmi. Oslovili jsme proto nejen odborníky, ale také gynekologa MUDr. Friedrychovského, který nám poskytl odpovědi na nejčastější dotazy.


Mohu se saunovat v těhotenství?
Saunování v těhotenství nedoporučuji ženám v prvních třech měsících těhotenství. Dále je to již velmi individuální a žena by se měla před návštěvou sauny poradit se svým osobním gynekologem. Obecně však lze říci, že zdravá těhotná žena saunu navštěvovat může. Je dobré přizpůsobit se vlastním pocitům, po dobu těhotenství navštěvovat sauny, které jsou vyhřívané na méně stupňů než klasické finské sauny. Ale například ve Finsku jsou sauny místem, kde se tradičně rodili děti.

Je saunování vhodné i v době menstruace?

Vzhledem k tomu, že během saunování dochází ke zvýšenému prokrvení celého těla, nedoporučuji ženám saunu navštěvovat v prvních dnech menstruačního cyklu. Může dojít ke zvýšenému krvácení, poklesu krevního tlaku a tím k závratím a dalším nepříjemnostem. Také z hygienického hlediska není vhodné v těchto dnech saunu navštěvovat. V druhé části cyklu již záleží na samotné ženě. Opět doporučuji poradu se svým gynekologem.  

Potíme se do krásy


Saunování je účinným prostředkem, jak se udržet krásná a vitální po celý rok. Během saunování dochází k prohřátí organismu a tím k celkovému uvolnění těla i mysli. Například po hodině aerobiku nebo po běžeckém tréninku je to jeden ze způsobů příjemné a účinné regenerace. Pozor jen na kontaktní sporty a aktivity, kde dochází k velmi intenzivnímu zatížení organismu. Pokud jste byla například na velmi náročné hodině kick boxu, heatu nebo zumbě, je vhodnější do sauny zajít až po 24 hodinách od tréninku.

Hubnu tedy jsem


Saunování není primárně nástroj pro hubnutí. Ale svůj úkol nezastupitelnýSauna úkol v procesu hubnutí má. Během saunování dochází v těle k uvolňování škodlivých a odpadních látek, které z těla odchází během pocení. Dochází tak k nenásilnému pročištění organizmu.

Tělo tím zbavíte látek, které se jinak usazují v podkožní vrstvě a mimo jiné tím přispívají i ke vzniku nevzhledné pomerančové kůže. Tělo zbavené těchto látek je také schopné lépe vstřebávat živiny, které mu následně dodáte stravou nebo prostřednictvím potravinových doplňků.

Sauna a pleť


Saunování má pozitivní vliv i na stav vaší pleti. Při pravidelném saunování dochází díky posílení cév k celkovému zpevnění pokožky těla i ke zlepšení elastičnosti pleti obličeje a jejímu lepšímu prokrvení a pročištění. Je však třeba dodržovat několik zásad. Před každým saunování je nutné pleť důkladně zbavit make-upu, řasenky a dalších líčidel. Během saunování nechte pleť volně dýchat a nezanášejte póry krémy.

Během saunování je naopak vhodné pleť vyživit nebo pročistit maskou z čistě přírodních přísad. Držte se však pokynů saunérů. Po saunování je pleť citlivější, nedoporučujeme tedy absolvovat po saunování invazivní procedury jako je kosmetika. Je lépe počkat 24 hodin.

Co s sebou do sauny?


Vstup do sauny je z hygienických důvodů nutný bez plavek. Nemusíte se však bát nebo stydět. V saunovém světě platí zásady pohybu v intimní zóně, nesmí se zde fotit, natáčet a prostor všech saun, odpočinkové zóny, vířivek je pravidelně kontrolován obsluhou saun. Návštěvníci tak mají jistotu, že jsou v bezpečí a mohou v klidu odpočívat a relaxovat. Do saun si nezapomeňte vzít ručník, vlastní pantofle nebo žabky případně saunovací prostěradlo.

V saunách je nutné z hygienických důvodů sedět nebo ležet na ručníku či prostěradle. Pokud si však ručník nebo prostěradlo zapomenete, nezoufejte. Vše je k zapůjčení na recepci. Doporučujeme vzít si s sebou například časopis nebo knížku pro chvíle trávené na relaxačním lehátku. A co je nejdůležitější? Dostatek času pro dostatečnou a příjemnou regeneraci.

Zdroj, foto: Aquapalace Praha


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Saunování je přizozená cesta ke zdraví a aktivní odpočinek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles