Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kupujete BIO nebo (ne)BIO potraviny?

13. 09. 2007 | Péče o tělo
Měsíc září vyhlásilo ministerstvo zemědělství měsícem biopotravin. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) upozorňuje, že ne všechny výrobky, které se na trhu objevují s označením bio, jsou skutečnými biopotravinami. Mnohé z nich používají tuto ochrannou známku neoprávněně. SOS podalo podnět dozorovým orgánům na několik výrobců, kteří se zmíněného jednání dopouštějí.

Ochranná známka BIO garantuje, že potraviny pocházejí z kontrolovaného systému ekologického zemědělství a byly osvědčeny oprávněným certifikačním orgánem. Spotřebitel musí hledat kód kontrolní organizace, např. CZ-KEZ, CZ-BIOKONT nebo CZ-ABCERT, to jsou v ČR tři akreditované organizace pro kontrolu a certifikaci bioproduktů a biopotravin. BIO potraviny musí splňovat všechny náležitosti a požadavky nařízení Rady EU 2092/1991 a zákona 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Chystané nařízení ES 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů nabude účinnosti 1. 1. 2009. Dodržování těchto pravidel na všech úrovních od zemědělské výroby, přes zpracování až po konečný prodej spotřebiteli podléhá přísné kontrole ministerstva zemědělství.

Žijte bio celé září „Na trhu se však i přesto objevují potraviny a jiné produkty, které se takto označují neoprávněně,“ říká Jana Kačerovská z právního oddělení SOS. Sdružení již podalo podnět na zahájení správního řízení proti výrobcům potravinových doplňků Bio koenzym Q 10 (výrobce: Bio Commerce), BioDrain (výrobce New Nordic Pharmabrands Ltd), Bio-oBran (výrobce: Daiwa Pharmaceutical Co., Ltd), Biopron (výrobce: Valusun a.s.), Bio Sprinuliny (výrobce: Health Links, s.r.o.), BioXtra (výrobce: Biox healthcare s.a.) a Biofemin (NP Pharma Sp.z.o.o.). Výrobci Bio koenzymu Q 10 již byla dozorovým orgánem uložena ve správním řízení pokuta. V současné době probíhá ve věci řízení u rozkladové komise ministra zemědělství.

Neoprávněným užíváním ochranné známky dochází k porušování výše zmíněných předpisů o ekologickém zemědělství, nařízení 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zákona 441/2003 o ochranných známkách a zákona 634/1992 o ochraně spotřebitele. Zákon o ochraně spotřebitele v § 8 stanoví, že nikdo nesmí klamat spotřebitele, zejména uvádět nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné údaje o skutečných vlastnostech výrobků. Dle § 18a téhož zákona pak nikdo nesmí neoprávněně užívat ekoznačku. Podnikatelským subjektům hrozí za spáchaný delikt pokuta ve výši až 1mil. Kč.

Žijte bio celé září „Pokud spotřebitel hodlá zakoupit skutečnou biopotravinu, musí při jejím výběru pozorně hledat grafický znak BIO s nápisem produkt ekologické zemědělství a s číslem kontrolní organizace CZ-KEZ. Jestliže nakupuje nebalené zboží (pečivo, ovoce atd.), musí prodávající bio původ doložit platným osvědčením,“ dodává Jana Kačerovská. Osvědčení je podnikateli udělováno vždy jen na 12 měsíců. I v průběhu této lhůty podnikatele certifikační orgán kontroluje Najde-li spotřebitel produkt, který se označuje jako ekologický, čistě přírodní či bio a nebude mít na obalu certifikační značku a kód, může se obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů, které tento podnět předá příslušným orgánům.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nekupuji.Je to dost drahé a stejně si myslím,že je to stejné jako neBio
Obrázek uživatelky
profil
Kupuju rozhodně nebio.
Bio je drahota a o kvalitě pochybuji.
Obrázek uživatelky
profil
tento článek mě zaujal a myslím, že je to velice diskoutabilní záležitost, čtěte sami...

Přípravou jídel v mirkovlnné troubě dochází v první řadě ke snížení nutriční hodnoty potravin. Využitelnost stravy je po ohřátí podstatně omezenější.

Je také faktem, že konzumované potraviny ohřáté v mikrovlnné troubě způsobují změny ve složení krve – snížení hemoglobinu nebo zvýšení cholesterolu. Mikrovlnné trouby obecně mohou při různých formách tepelné úpravy potraviny zničit, znehodnotit nebo omezit řadu látek, které mají pozitivní efekt na lidský organismus. Například mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.


Je tedy zřejmé, že spoléhat při tepelné úpravě potravin pouze nebo výhradně na mikrovlnné trouby, je rozhodně zdraví škodlivé. Občasné používání je také neprospěšné, zálěží v jaké míře. Mikrovlnné trouby používejte opatrně a co nejméně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles