Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den proti drogám

26. 06. 2010 | Péče o tělo

V roce 1987 rozhodlo Valné shromáždění OSN, že 26. červen bude každoročně připomínán jako Mezinárodní den proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi. Ten je příležitostí k posílení mezinárodní spolupráce na řešení drogové problematiky.

Současná česká protidrogová politika je postavena na principech tzv. středního proudu drogových politik. Staví na pragmatickém a racionálním přístupu, který si stanovuje realistické a dosažitelné cíle, nikoliv cíle jako společnost bez drog, opírá se o 4 základní pilíře, primární prevenci, snižování rizik, léčbu a resocializaci, vymáhání práva, staví na komplexních a dlouhodobých opatřeních, usiluje o vyváženost co do uplatňování prevence a vymáhání práva, vychází ze současných a ověřených poznatků o drogách a jejich užívání a staví na koordinovaném, interdisciplinárním a mezisektorovém přístupu k užívání drog.

 

Historie obchodu s drogami

V Československu se nezákonný obchod s drogami rozvinul po první světové válce, v letech 1920-1925, kdy se Československo stalo vzhledem ke své centrální poloze v Evropě významnou tranzitní a cílovou zemí. Tehdejší zákon považoval ilegální obchod pouze za přestupek. Značný význam z hlediska právní úpravy a regulace psychoaktivních látek pak mělo přijetí tzv. opiového zákona v roce 1938. Opiovým zákonem bylo dokončeno zavádění mezinárodních úmluv do československého právního řádu.

 

Mezinárodní kampaň

Od roku 2007 probíhá mezinárodní kampaň Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) namířená na zvýšení povědomí o drogové problematice a vlivu drog především na mladé lidi. Motto kampaně zní: Ovládají drogy tvůj život? Jde o tvůj život. Jde o tvé blízké. Drogy tam nepatří.

Světový den v oblasti drog si klade za cíl společnou komunikací podpořit závazky profesionálů i jednotlivců, které mohou přispět k řešení drogového problému. Má představovat skutečný závazek k praktickému činu, jako je např. zvyšování informovanosti o nelegálních drogách a rizicích spojených s jejich užíváním, souhlas s odpovědným přístupem vůči legálním drogám, alkoholu, léků na předpis, apod. Mají být praktické, kreativní, ale zároveň jednoduché, konkrétní a měřitelné. 

 

Počátky světového dne

Počátky souvisejí se založením Mezinárodní komise pro opium, jejímž cílem bylo zastavit epidemii šíření opia. Později přijaté úmluvy OSN o mezinárodní kontrole drog pomohly dále zaměřit pozornost světového společenství na další výzvy zneužívání drog a snížit negativní dopady drog na jednotlivce, rodiny a celé společnosti. 

 

Automaty na stříkačky

Výdejní automaty na stříkačky a další harm reduction materiál fungují s úspěchem v řadě zemí. Jejich cílem je prevence šíření infekčních onemocnění a jsou určeny zejména těm nejrizikovějším injekčním uživatelům drog. V ČR se zkoušelo zavedení výdejních automatů v Praze po dobu pěti měsíců, poté byl pilotní projekt přerušen. V současnosti je činnost projektu pozastavena, avšak cílem jeho realizátorů - o.s. Progressive - je znovuobnovení tohoto projektu.

 

Prevence drog

Problematika drog je úzce spojena s primární prevencí zaměřenou zejména na mladé lidi. Mladí jsou nejvíce ovlivnitelní marketingovým tlakem a důležitostí image. Vlády států proto musí stanovit a uplatňovat vhodné a účinné politiky, díky nimž budou mladí lidé schopni cenit si vlastního života a plně ho kontrolovat. Podle INCB je možno pokrok v oblasti prevence zneužívání drog za posledních deset let označit přinejlepším slovem skromný.

 

Ilegální drogy

Šalvěj divotvorná, halucinogenní houby, lysohlávky.

Do skupiny halucinogenních drog patří několik stovek různých látek. Obecně je lze rozdělit do tří základních skupin:

přírodní halucinogenní drogy rostlinného původu a z hub např. mezkalin, durman, psilocybin a jiné. Přírodní halucinogenní drogy živočišného původu, např. bufetenin. Semisyntetické a syntetické, tj. poloumělé a umělé halucinogenní drogy, např. LSD a PCP andělský prach. Konopné drogy - na černém trhu se vyskytují a jsou zneužívány především dvě základní formy drogy. První je marihuana (tráva, zelí apod.), druhou hašiš (haš, čokoláda apod.). Opiáty, heroin - opiáty jsou obecně a právem spolu s ředidly vnímány jako nejnebezpečnější skupina drog vůbec. Dále kokainové drogy, amfetaminy, pervitin (Metamfetamin), psychostimulancia, extáze a taneční drogy. 

 

Cílem světového dne je podněcovat lidi na celém světě ke společnému postupu proti zneužívání drog a obchodování s nimi. Mladé lidi vyzývá, aby na první místo postavili své zdraví a řekli drogám ne.


Markéta Grolichová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moje blízká osoba v tom dost lítá a nechce pomoc od nikoho.Prostě je to hnus jak drogy ničí životy jak lidí co je berou,tak těch okolo.Mám velký strach z toho až moje dítě pude do školy a nedej bože to zkusí.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles