8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slunce, záludný přítel

6. 07. 2009 | Péče o tělo

Slunce je pro nás nenahraditelným zdrojem příznivých účinků. Prospívá našemu zdraví a atraktivní bronzová pleť je brána jako symbol mládí a životního elánu. Dermatologové však důrazně varují: “Vysoké dávky ultrafialového záření kůži nevratně poškozují“.


 

Opalování

Kůže nám nezapomene ani jediný ultrafialový paprsek, kterému jsme ji kdy v životě vystavily. Není ideální, po zimě vystavit naší bledou pokožku slunečnímu záření. Naše kůže by měla dostávat denně přiměřenou dávku záření - to znamená, že kůže po opalování nezčervená. Stačí 10 minut opalování denně, aby si naše pokožka vybudovala vlastní obranné mechanismy. Je však jisté, že žádný typ kůže si neporadí s intenzivním slunečním zářením sám. Používání ochranných opalovacích prostředků proto musí být při každém pobytu na slunci delším než cca 15 minut samozřejmostí.


 

UVA záření  

Paprsky se nacházejí ve vysokých dávkách v normálním denním a dokonce i umělém světle, pronikají až do střední vrstvy kůže, kde způsobují předčasné stárnutí kolagenových vláken, která hromadí vodu. Právě tomuto typu ultrafialového záření se přisuzuje největší vina za vznik změn spojovaných se stárnutím kůže.

 

UVB záření  

Slunce, záludný přítelJe zodpovědné za opálení nebo spálení kůže, podle dávky, kterou kůži dopřejeme. Poškozuje buňky ve svrchní a zároveň nejtenčí vrstvě kůže – pokožce. Látky, které se uvolňují z poškozených buněk, pronikají do kůže, kde prohlubují zánětlivé změny provázející spáleniny.

 

UV filtry

Nejlepší ochranou před UV zářením jsou kvalitní opalovací přípravky s UVA i UVB filtrem, které zabraňují paprskům pronikat do kůže. Nyní je velký zájem o kosmetické výrobky obsahující antioxidanty. Tyto "lapače" neutralizují volné radikály, které vznikají při opalování. Bylo prokázáno, že antioxidanty snižují nežádoucí účinky slunečního záření.

 

Minerální (přírodní) filtry

Tato ochrana je založena na principu minerální clony, která odráží, lomí a pohlcuje sluneční záření. Doporučuje se pro malé děti a pro osoby s citlivou pletí, protože nevyvolává alergické reakce.

 

Mechanické filtry

Tato ochrana funguje na principu zrcadla, blokuje UV záření zpětným odrazem. Je tvořena jemně rozemletými nerostnými pigmenty, které zůstávají na povrchu pokožky. Využívá se hodně u dětských opalovacích prostředků.

Chemické filtry

Tato ochrana využívá různé chemikálie, které zachycují UV záření a přeměňují jej. Nedoporučuje se používat déle než týden a není vhodná pro osoby s citlivou pokožkou.

 

Co je to ochranný faktor?

Slunce, záludný přítelSPF = Sun Protection Factor = ochranný sluneční faktor. SPF udává, kolikrát déle lze při použití daného přípravku, vystavovat pokožku slunečním paprskům bez rizika spálení. Faktor je vlastně násobek „bezpečné doby“ (15 minut). Existuje také označení LSF, které nás informuje o míře ochranného účinku. Vyjadřuje násobek času, který můžeme strávit na slunci, aniž bychom se spálili. Tato výsledná doba je ovšem závislá na mnoha faktorech, jako je citlivost na sluneční záření, místo slunění a denní doba.

 

Ochrana

Existují celkem tři skupiny ochranných přípravků:
1. opalovací krémy
2. přípravky po opalování
3. doplňky výživy - např. beta karoten, antioxidanty atd.

Opalovací krémy:
 - chrání proti slunečnímu záření
 - kupujte si kvalitní přípravky, které obsahují jak UVA tak i UVB filtr
 - ochranný faktor si zvolíme adekvatní pro náš fototyp pleti

Přípravky po opalování:
 - zklidňují a regenerují naší pokožku po opalování
 - mají za úkol obnovit vlhkost a pružost kůže

Doplňky výživy:
 - chrání pokožku tím, že ji dodávají nezbytné živiny
 - používáme je již před opalováním
 - vážou nadbytečné volné radikály

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Že je tolik druhú krémů a přípravků na opalování, jsem ani nevěděla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles