Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitamíny v pitném režimu

17. 04. 2009 | Péče o tělo

Nejdůležitější látkou pro život je voda, která hraje v těle klíčovou roli při trávení potravy, vylučování odpadních látek, tepelné regulaci, hydrataci organizmu a řadě dalších funkcí. Tekutiny zaplňují každé místo v těle, v cévách i mimo ně.


Už jejich mírný nedostatek způsobený nízkým příjmem tekutin nebo velkými ztrátami při pocení či průjmech může mít na lidský organizmus negativní dopad. Denně bychom měli vypít alespoň 2,5 až 3 litry tekutin, nejlépe vody, kterou můžeme prostřídat bylinnými a ovocnými čaji, slabým černým a zeleným čajem nebo kvalitními džusy.

Až jaro zaťuká…

Vitamíny v pitném režimuPitný režim bývá nedostatečný obzvláště v zimě, kdy míváme jen málokdy pocit žízně a potřebu pít. Přitom chladné nebo dokonce mrazivé prostředí vysušuje tělo daleko více než to teplé, letní. Dostatečný příjem tekutin je tedy v zimě minimálně stejně důležitý jako v létě. Pokud dostatečný není, následky na sebe nenechají dlouho čekat – na jaře budeme malátní, unavení a náchylnější k onemocnění.

 

Kromě příjmu tekutin bývá v zimě nedostatečný i příjem vitamínů. V tomto období totiž výrazně méně konzumujeme čerstvé ovoce a zeleninu. Ovoce dovezené ze zahraničí je trhané ještě nezralé a dozrává až cestou. Takové ovoce obsahuje menší množství vitamínů, které navíc začnou hned po utržení likvidovat degradační enzymy. Skladované ovoce je na tom podobně – čím déle se skladuje, tím méně má vitamínů.

Džusy jsou řešení!

V pitném režimu i konzumaci ovoce a zeleniny hrají významnou roli džusy. Přírodní vitamíny, které obsahují kvalitní ovocné a zeleninové džusy, totiž mohou být plnohodnotnou alternativou vitamínů obsažených v ovoci a zelenině. Množství vitamínů v džusech je přitom garantované. Pozor bychom si však měli dát na džus otevřený delší dobu. I na chladném místě k němu bude mít přístup vzduch, a proto dojde k reakcím, které ničí vitamíny (v horším případě džus zplesniví).

 

Kvalitní džusy bez konzervantů, umělých barviv a aromat můžeme zařadit do pitného režimu (prostřídat s vodou) nebo do denního příjmu ovoce a zeleniny. Záleží na podílu ovoce a zeleniny. Pokud džus obsahuje do 40 % ovocné nebo zeleninové složky, je vhodnější spíše pro pitný režim – pokud obsahuje více než 40 % této složky a nezředíme ho vodou, bude vhodný jako jedna porce ovoce a zeleniny. Rozhodneme-li se nahradit ovoce nebo zeleninu džusem, měli bychom jím ale nahradit pouze jednu z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně (to je jedna sklenice 100% džusu denně, nejlépe k snídani).

Vitamíny v pitném režimuCo je dobré vědět?

I když džusy našemu zdraví prospívají, rozhodně neplatí, že čím více jich vypijeme, tím lépe! Denní doporučené množství v případě džusů však neexistuje, záleží na našem celkovém denním příjmu a také výdeji energie. Vedle procentuálního podílu ovocné nebo zeleninové složky a přítomnosti konzervantů, umělých barviv a aromat bychom proto měli na obalu sledovat i energetickou hodnotu džusů a obsah cukrů. Právě kvůli cukrům (včetně těch přírodních) se doporučují džusy ředit vodou a konzumovat v omezeném množství.  

Kdo by neměl džusy pít?

Odolávat lákavé nabídce džusů nemusí v podstatě nikdo, každý si je může dopřát. Kvalitní džusy nejsou doslazované, neobsahují sacharózu, která je zapovězená diabetikům. Ani při redukční dietě nejsou džusy zapovězeny – jen je třeba hlídat rovnováhu mezi přijatým množstvím džusů a pohybovými aktivitami. Z široké nabídky příchutí si zaručeně vyberou i jedinci přecitlivělí na kyselejší džusy nebo potravinoví alergici. 

 

Mgr. Pavel Suchánek

odborník na výživu

Fórum zdravé výživy

 

ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Někde se říká, že by se měla pít pouze voda, jinde naopak něco jiného.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles