Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V současných teplotách je nejdůležitější dodržovat pitný režim

4. 08. 2022 | Péče o tělo
Tropické teploty letošního léta  jsou velkou zátěží pro lidský organismus, dokonce i pro ten nejzdravější. Zvláštní pozor by však na sebe měli dávat lidé z rizikových skupin, tedy nemocní, děti a senioři.

Mezi nejčastější příčiny kolapsů patří právě nedodržování pitného režimu, dále pak nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, či nevhodné oblečení i dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy. V horku je nejdůležitější dodržovat pravidelný pitný režim, a to více než kdy jindy. Je důležité pít primárně neslazené nápoje, ovocné čaje a tekutiny, které jsou obohacené vitamíny. Lidé by se na sluníčku měli vyhýbat alkoholu a nápojům obsahující kofein.

MUDr. Marie ČernochováMezi základní rady pro horké slunné dny zní, že by se lidé neměli vystavovat přímému slunečnímu záření a to hlavně mezi jedenáctou až patnáctou hodinou. Také by se lidé měli v tomto období vyvarovat přílišné fyzické zátěži. Tato varování platí hlavně pro osoby, které se léčí se srdíčkem a seniory, kteří jsou náchylnější k různým kolapsovým stavům.
Nejvíce lidí s kolapsy je ve vyšším věku. Ve vedrech přibývá ale i dalších obtíží, které souvisejí s vedry - více je dechových potíží, bolestí na hrudi a záchvatovitých stavu, například závratí.

Primárně našim babičkám a dědečkům mnohdy v dobré víře nedochází, že čelí sluníčku i při cestě na nákup, což může být zrádné. Je potřeba si uvědomit, že ztrátu tekutin a zvýšení vnitřní teploty organismu může způsobit třeba i práce na zahrádce. Záchranáři pak vyjíždí k různým úpalům, úžehům a kolapsům, právě proto, že lidé mnohdy nedbají pokynů pro jejich bezpečnost a zdraví.
.
Pokud tedy osoby trpí chronickým onemocněním dýchacích cest či kardiovaskulárními chorobami, měly by omezit procházky nebo je odložit na podvečer a večer. Místnosti je vhodné větrat večer, v noci a časně ráno, kdy je vzduch chladnější. Není dobré zvyšovat teplotu v bytě vařením a používáním trouby. Naopak pomáhá zastínit okna závěsy a žaluziemi.

Když už se v rizikových hodinách musíte pohybovat venku, nezapomeňte na sluneční brýle a pokrývku hlavy.

Foto: MUDr. Marie Černochová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !