Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlaté pravidlo 3P pro naši imunitu: pohyb, pestrost a probiotika

18. 05. 2021 | Péče o tělo
Během posledního roku jsme všichni začali více používat dezinfekci, více si myjeme ruce, přestali jsme si ruce podávat, udržujeme si od ostatních odstup. A naopak jsme nemohli dělat naše oblíbené sporty. Snad budeme mít štěstí a pandemie poleví. Co z uplynulého roku v nás zůstane? Jak nás pandemie změnila? Co bychom si měli do budoucna odnést a co naopak co nejdříve zapomenout? Ptáme se MUDr. Petra Tláskala, CSc., předsedy Společnosti pro výživu.

Pravidlo 3R už po tom roce všichni známe, jaká jsou zlatá pravidla pro udržení dobré imunity?

Naše imunita souvisí s naší genetickou výbavou, která se začne aktivovat po narození. Významnou pomocí je od dětského věku očkování, které posílí náš imunitní systém k ochraně, aniž proděláme příslušné onemocnění. K významným faktorům, které ovlivňují naši imunitu, patří prostředí, ve kterém žijeme, a náš životní styl, včetně pestré a kvantitativně úměrné stravy i dostatečné pohybové aktivity.

Co bychom měli dodržovat i poté, co pandemie poleví?

Měli bychom udržovat náš imunitní systém v pohodě tak, aby byl kdykoliv připravený na naši ochranu i pro další infekční či jiné onemocnění. Soustředit se na pestrou stravu bohatou na minerální látky, vitamíny, vlákninu. Měli bychom mít dostatek pohybu a udržovat si dobrou pohodu, udělat si občas radost, trávit čas se svými blízkými, a naopak vyhýbat se zbytečnému dlouhodobému stresu.

Co bychom naopak měli, hned jak to půjde, opustit?

Pokud jsme omezili pohyb či zhoršili své stravovací návyky, ať už častějším mlsáním (sladkého i slaného), nepravidelným nebo jinak nezdravým stravováním, měli bychom se nad tím zamyslet a uvědomit si, že největší hodnotou života je zdraví a život sám.

Co dezinfekce, která je nyní naším stálým společníkem? Nemůže její příliš časté používání ublížit?

Používáme zevní dezinfekci, která se nedostává do trávicího traktu a tím i dále do organismu. Maximálně nám bude vysušovat pokožku. Užití vhodného krému to napraví.

Základem pro zdravé zažívání je samozřejmě pestrost, ale v poslední době se hodně mluví o superpotravinách. Existuje takové jídlo, které obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálních látek, obecně je velmi prospěšné?

Víte, já příliš nemám rád název superpotraviny. Představíme si, že jsou velmi výhodné pro naše zdraví, že obsahují vitaminy, minerální a všechny další látky, které náš organismus potřebuje a že jiné potraviny na ně nemají. Daleko více se mi líbí systém označování tzv. funkčních potravin. I když ani tento název není přesně legislativně definován. Vnímáme takovéto potraviny tak, že jejich složení má příznivý účinek na zdraví člověka, případně snižují riziko rozvoje nějakého onemocnění. K těmto potravinám mohou patřit zakysané mléčné výrobky, které pomáhají udržovat střevní mikrobiotu zdravou, a tím i posilovat naši imunitu. A některé zakysané výrobky jsou navíc obohacené o další vitamíny.

A nebylo by tedy lepší živit se „amarouny“ nebo výživovými doplňky?

Sice je to zajímavá představa, ale zcela nepřirozená. Musíme vycházet z potravinových zdrojů, které nám poskytuje příroda. I ostatní živý svět to tak dělá. Je to tak určitě přirozené naší genetice, našemu vývoji a životu na Zemi.

Čím si tedy imunitu kazíme?


Je trochu bláhové myslet si, že například vyplachování trávicího traktu nás zbaví toxických látek, které by se měly v našem organismu dlouhodobě usazovat.  Hladovění nebo půst náš organismus samozřejmě stimuluje k určitým metabolickým reakcím, může nás však i ohrozit tím, že organismu začnou scházet některé složky výživy, které jsou potřebné i pro jeho imunitu.

Člověk nad svou imunitou začne obvykle přemýšlet, až když onemocní. Důležitá je proto prevence - pestrá strava s pravidelnou konzumací probiotik v zakysaných výrobcích, vitaminů, minerálních látek, vlákniny, plnohodnotných bílkovin, ale i energie a dalších složek potřebných k zajištění přiměřených metabolických procesů a tím i naší imunity.  

Zdroj, foto: Actimel


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !