Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žloutenka se může rozšířit v kterémkoli ročním období

29. 01. 2009 | Nemoci
Podle převládajícího názoru si většina lidí myslí, že virová hepatitida A, tzv. "nemoc špinavých rukou", se vyskytuje pouze v teplých měsících roku. Pravdou je, že nakazit se touto nemocí můžete vlastně kdykoli.

Virová hepatitida A je nejčastěji se objevující a nejméně závažný typ ze všech žloutenek (virových hepatitid). Jedná se o nakažlivé a velice nepříjemné onemocnění, takže pokud je někomu tato nemoc diagnostikována, je povinen se léčit na uzavřeném infekčním oddělení až do doby, kdy přestane být nakažlivý.

Hepatitidě A se také někdy říká nemoc špinavých rukou, protože nákaza v podobě virů se přenáší tzv. fekálně-orální cestou. Tento termín lze téměř doslovně přeložit, jako "výkaly–ústa", protože zdrojem infekce je často stolice nakaženého člověka a následně vše, co jí bylo kontaminováno.


Zrádná může být tramvaj i toaleta

Viry hepatitidy A jsou navíc velmi odolné, přežívají jak ve vodě, tak i v potravinách, a vyskytují se na místech, kde se pohybuje hodně lidí. Nakazit se tak lze například na veřejných WC i ve veřejných dopravních prostředcích. V autobusech a tramvajích se navíc lze nakazit kdykoliv. Díky klimatizaci a topení má vir velmi dobré podmínky k životu, a tak dokáže člověku znepříjemnit život v létě i v zimě.


Nejrizikovější je sice léto…

Největší riziko nákazy představuje léto. Vzhledem k tomu, že viru hepatitidy A se velmi dobře daří ve vodě, lze se nakazit například prostřednictvím nápojů, u nichž neznáme původ vody, kostky ledu, zmrzliny, neumytého ovoce nebo jídla v restauraci. Proto se obvykle stává, že si žloutenku typu A přivezou turisté jako nechtěný suvenýr z dovolené v lokalitách, kde jsou hygienické standardy nižší než u nás. Častá je nákaza při cestě do zahraničí, zvláště do zemí jižní Afriky, Ameriky, Asie a východní Evropy.


… v ČR ale vede podzim!

V České republice je ale velmi vysoký nárůst žloutenky A zaznamenáván tradičně v podzimním období. Je to dáváno do souvislosti s nástupem dětí zpět do škol a školek, kdy děti, zvyklé na volnost o prázdninách, nekladou na dodržování hygienických návyků zvláštní důraz. Proto je důležité nechat děti před nástupem do školky očkovat, nejlépe pak s první dávkou v jarních měsících.

 

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc