Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znáte Písty?

5. 03. 2023 | Česká republika
A opravdu nemyslím pohyblivé součásti strojů... Písty jsou obec se zhruba 400 obyvateli jen pár km od Nymburka ležící na říčce Výrovka a nás sem před časem přivedl geocaching. Byli jsme objevit jednu přírodní zajímavost a to jsou písečné přesypy, tzv. duny, které jsou chráněné jako přírodní památka. Chráněné území je v péči Krajského úřadu Středočeského kraje. Od roku 2009 je území prohlášeno též evropsky významnou lokalitou Natura 2000.

Oblast písečného přesypu u Píst patří k nejvýznamnějším mezolitickým lokalitám v Čechách. Při průzkumech zde bylo postupně nalezeno téměř 300 kusů štípaných nástrojů, z nichž některé mají stopy po ohni. Poloha duny byla zřejmě výhodná pro osídlení i v pozdějších staletích. Na lokalitě byly nalezeny též stopy z období kultury se zvoncovitými poháry, z doby halštatské, ze starší doby římské a ze středověku.

PístyDuna je domovem celé řady ohrožených a chráněných druhů rostlin i živočichů - mezi nimi i jedinečných mravkolvů, jejich larvy chytají hmyz do chytrých pastí. Tento hmyz žije převážně na jihu Afriky. Přes den se ukrývá v blízké floře a vylétá až večer. Mnozí by si ho mohli splést i s jepicí.
Před vstupem do této oblasti můžete narazit na několik cedulí, které poukazují na to, že zde nesmíte nic trhat nebo lovit, což je vzhledem k této významné lokalitě zcela pochopitelné.
                   
Přímo u duny pak stojí velká informační cedule, kde se dočtete něco málo o původu, ale i o tom, co zde roste a žije. Návštěvníci zde mohou objevit typické pískomilné rostliny jako je třeba paličkovec šedavý, kostřava písečná, smělek sivý, chmelek vytrvalý nebo kolenec Morisonův.
Z hub se tu vyskytuje například hvězdovka límečková, kořenitka nadmutá nebo škárka hvězdicová. Jedná se o nejzachovalejší dunu na našem území, rozkládá se na ploše zhruba 3,8 ha.

K duně vede z Pístů červeně značená turistická trasa, a protože je to sem jen zhruba půl kilometru pěšky, hravě to zvládnou i rodiny s malými dětmi. Po červené se dá přijít ale také z druhé strany, od jezera v Sadské. Z centra Nymburku, kam se dá přijet vlakem, je to pak do Píst pěšky či na kole nějakých 5 kilometrů cesty.

Kahomar - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Znáte Písty?:

Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
Znáte Písty?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Písty neznám, ráda jsem je díky článku poznala.
Obrázek uživatelky
profil
To je zajímavé, musím se dcery zeptat, zda to tam znají; bydlí v Nymburce.
Obrázek uživatelky
profil
Paráda, tak tam bych se ráda podívala... Nymburk nám stále chybí, tak zapíšu do seznamu našich cílů Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Písty známe, jezdívali jsme Polabím na kolech.

Hezky napsané Smajlík

Když zmiňujete geocaching, schválně jsem se podívala, a earth-ku Písečný přesyp Písty máme logován v roce 2013...děsný jak to letí.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čteníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles