Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvony pro Barboru

16. 11. 2021 | Česká republika

K chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře patří tři zvony, které po dlouhá léta zvou na bohoslužbu a oznamují významné události ve městě. Původně byly zavěšeny v dřevěné zvonici vedle chrámu.  Ve dvacátých letech osmnáctého století byla budována jezuitská kolej. Do její jižní věže byly zvony přesunuty a visí zde dodnes.

Zvon Michal má průměr  149,5 cm, hloubku 114 cm, hmotnost 2,4 tuny, ulit byl v roce 1493 Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře. Od roku 2018 kvůli vytlučení zvonového věnce mlčí.

Zvon Ludvík má průměr 184,54 cm, hloubku 144 cm, hmotnost 4 tuny, ulit byl v roce 1510 Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře. Od roku 2018 kvůli trhlině v těle zvonu mlčí.

Zvon Barbora má průměr 112 cm, hloubku 90 cm, hmotnost 1 tunu, ulit byl v roce 1536 Jiřím Klabalem v Kutné Hoře. Nyní to je jediný zvon, který je z jezuitské koleje slyšet.

Od zjištění vad a havarijního stavu dvou zvonů Římskokatolická farnost usiluje o jejich opravu. Což bude kvůli závažnosti poškození technicky i finančně velmi náročné, protože se opravy budou muset provádět ve specializované zvonařské dílně v zahraničí. Kvůli sejmutí zvonů ze zvonice bude nutné vybourat okna ve věži. To by mělo proběhnout ještě nyní na podzim. Obnova zvonů by se měla uskutečnit během zimních měsíců a navrátit do věže by se mohly na jaře roku 2022.

V září byla vyhlášena veřejná sbírka na obnovu zvonů Michal a Ludvík. Část peněz zajistí místní farnost a Středočeský kraj. Zbytek peněz snad doplní veřejná sbírka. Do budoucna tedy svítá naděje, že budeme opět slyšet hlasy všech tří zvonů, které jsou laděny na harmonickou shodu tónů. V den zahájení sbírky byla možnost se na zvony podívat zblízka. Viděli jsme i ona poškození, o kterých jsem se zmínila. Místní zvoník nám vše ukázal a pohovořil o historii zvonů. Už v tento den zde vybrali dost peněz i přesto, že se žádné vstupné neplatilo. Tak věřím, že se splní sen všech kutnohořanů a zvony už na jaře uslyšíme.

V Kutné Hoře již mají s veřejnou sbírkou zkušenosti. Vybíralo se tu na zvon pro kostel svatého Jakuba. Lidé chodili na různé akce a i sami přispívali do pokladniček, které jsou i nyní na určitých místech. Tehdy jsem moc nevěřila tomu, že se tak velká částka vybere. A povedlo se (viz můj článek: Zvon pro kostel svatého Jakuba). Zvon Jakub Maria zde visí a každý pátek v 15.00 hod zvoní. Takže věřím, že i nyní se zadaří a zvony budou na jaře slyšet všechny tři.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zvony pro Barboru:

Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
Zvony pro Barboru
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tojsem nevěděla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles