Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu

24. 08. 2013 | Zajímavosti
O kávě koluje celá řada mýtů. Možná jste i vy slyšeli o tom, že tento nápoj škodí zdraví nebo není vhodný při hubnutí. Jak je to ale ve skutečnosti? Na to odpovídá Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Mýtus 1: Káva škodí zdraví

Vlivy kávy na lidské zdraví nejsou zcela jednoznačné. Především je důležité pít kávu v rozumném množství, to znamená maximálně 4 šálky denně. V takovém případě má káva povzbuzující účinky: podporuje činnost mozku, zvyšuje pozornost i vaše paměťové schopnosti, pomáhá odstranit únavu a zlepšuje náladu. Káva se rovněž řadí mezi antioxidanty, které mohou vést ke snížení srdečně-cévních chorob či omezit riziko vzniku některých typů cukrovky. Nadměrné pití kávy je pro organismus naopak zatěžující. Může způsobovat podrážděnost nebo zvýšenou srdeční činnost.

4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinuMýtus 2: Snažíte se zhubnout? Potom na kávu zapomeňte!

Hubnete? Pak nesmíte pít kávu! I v tomto případě jde o pouhý mýtus. Káva sama o sobě nemá na snižování váhy vliv. Samozřejmě je nutné používat zdravý rozum a přemýšlet, na jaký způsob budete kávu pít. Espresso s mlékem a jednou kostkou cukru by nemělo vaší linii nijak uškodit, stejně jako občasný sladký dezert, z něhož není třeba dělat žádné tabu. Nadměrný počet šálků se šlehačkou nebo smetanou, k tomu pravidelně tři a více kostek cukru, může váš hubnoucí program naopak trochu sabotovat.

Mýtus 3: Malé silné espresso obsahuje hodně kofeinu

Mám raději slabší kávy než je klasické espresso. Toto je častý mýtus! Klasické espresso je káva obvykle připravovaná z všeobecně kvalitnější Arabiky, která obsahuje zhruba poloviční množství kofeinu než běžně rozšířená Robusta. Navíc způsob přípravy je jiný než u ostatních druhů káv. Čas, kdy horká voda prochází kávou, je kratší a tím se do espressa dostává vůbec nejméně nežádoucích látek ze všech kávových nápojů. Chci-li kávu s nižším obsahem kofeinu, pak klasické malé espresso je správná volba

Mýtus 4: Káva zvyšuje krevní tlak

Obecně se traduje, že pití kávy zvyšuje krevní tlak. Běžná dávka kofeinu, odpovídající čtyřem šálkům denně, však nijak riziková není. Pokud ovšem kávu pijí lidé, kteří nejsou na kofein zvyklí, může se jim – pouze krátkodobě – mírně zvýšit krevní tlak. Jestliže poté budou kávu pít pravidelně, jejich organismus si na kofein zvykne a krevní tlak se vrátí k původním hodnotám.

Zdroj, foto: CrossCafe


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu:

4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu
4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu
4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu
4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zkuste zadat název článku do googlu. Budete překvapená, na kolika stránkách se již nachází
Obrázek uživatelky
profil
Nevím kde se berou tytočlánky, ale tenhle jsem už četla na jiné ,,ženské,, stránce. Ach jo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles