8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 nejoblíbenějších letních sportů

3. 07. 2019 | Fitness
S teplým počasím trávíme čím dál víc času venku a pohybu na čerstvém vzduchu dáváme přednost i před cvičením ve fitku nebo doma. Pohyb pod širým nebem ale láká i ty, kteří po zbytek roku sportují spíš rekreačně. Proto než sednete na kolo, půjdete si za rozbřesku zaběhat nebo se vrhnete do bazénu, myslete na to, že si můžete i ublížit. Jaké jsou tedy nejčastější chyby u našich oblíbených sportů a jak se jim vyhnout?

BĚH  

Nejčastější chyby: Špatná obuv a špatný běžecký styl
Boty, ve kterých trénujete, jsou alfou a omegou vašeho pohodlného běhu a pokroku. Některé vás dokážou zrychlit, jiné zase můžou nepřímo zničit vaše kolena či klenbu. Nemáte-li navíc zvládnutou správnou techniku dýchání, nezapojujete všechny důležité svaly (včetně svalů krčních a zádových, které drží hlavu), a zvyšujete tím riziko zranění.

Jak na to správně: Zajděte do specializovaného obchodu a nechte si poradit. Pokud nevíte, jestli vám běh jako koníček vydrží, nemusíte hned investovat do té nejdražší obuvi. Hlavní je, aby vyrovnávala případné nedokonalosti v technice došlapu. Během běhu příliš nezvedejte kolena a nedělejte moc dlouhé kroky (skoky). Pokud běháte spíše v záklonu, zbytečně moc zvedáte kolena. Pokud zase v předklonu, snažíte se dlouhými kroky vyrovnat převažování. Držte proto své tělo vzpřímeně, s lehkým náklonem tam, kam chcete běžet, uběhnete znatelně delší trasu. Myslete i na dýchání. Nadechujte se zhluboka nosem a vydechujte ústy.

letní sportyKOLEČKOVÉ  BRUSLE

Nejčastější chyba: Výběr špatné velikosti brusle nebo levnějšího modelu
Pokud s bruslením teprve začínáte a říkáte si, že na vaše začátečnické bruslení bude zatím stačit nějaký levnější model, děláte chybu už na začátku. Snaha ušetřit vede k výběru nedostatečně pevných bot, které nezajistí správnou oporu, a bruslení pro vás tak bude spíš trápení. Bota, která vám nesedí, může způsobovat odřeniny, otlaky, puchýře, bolesti klenby či chodidel. V takové brusli moc dlouho nevydržíte a jedině se tak budete těšit na to, až brusle sundáte. Vhodné nejsou ani brusle, které jsou vám větší nebo širší. Neposkytnou vaší noze dostatečnou oporu, během bruslení se tak nebudete mít o co opřít - a bez dostatečné opory budete tak akorát šmajdat. V takových bruslích nedokážete provést ani správný odraz či skluz a bruslení pro vás bude spíše otrava a námaha než zábava.

Jak na to správně: V první řadě je třeba si uvědomit, že správnou velikost brusle poznáte jedině v dobře zavázané brusli a v bruslařském postoji. Tedy vestoje, s mírně pokrčenými koleny. Zavázaná brusle by vám měla dobře obepínat nárt, a jakmile se mírně opřete o vnější hranu koleček, měla by vám nabídnout znatelnou oporu. Ideální je, když se o brusli můžete opřít celou vnější hranou chodidla a cítíte jistotu hlavně v oblasti vnější části paty. Ta by navíc měla být v brusli dobře usazená a neměla by se v brusli pohybovat do stran ani se zvedat. To zajistí správně vybraný tvar brusle, ale především dobře provedené polstrování v oblasti kotníku, které patu uzamkne, kotník obepne, a zajistí tak správnou pozici. Kotník by nikdy neměl výrazně tlačit, jedná se o nejčastější místo nepohodlí a otlaků u in-line bruslí.

JÓGA  

Nejčastější chyba: Přepínáte se
Při cvičení jógy je třeba vždy daný cvik či pozici opravdu dotáhnout, abychom aktivovali ty správné svaly a dosáhli maximální účinnosti cviku. Většinou jde však o pozice, které vyžadují sílu či pravidelný trénink. Při provádění náročnějších pozic a překročení vašeho limitu si tak snadno můžete víc uškodit než pomoci. K tomu, abyste cvik provedli perfektně, je nutné se dopracovat pravidelným cvičením a pomalou cestou růstu, ne přetažením vašeho těla a natažením svalů.

Jak na to správně: Při cvičení jógy jde o především sílu, která vychází ze středu těla. Ten je důležitý mít zpevněný při provádění všech pozic. Nenechávejte ho nikdy uvolněný, myslete na vtažené břicho a rovná záda. Díky zpevněnému “krunýři” bude střídání pozic jednodušší a vy budete cítit oporu vycházející právě z vašeho těla. Do cvičení zapojte i konečky prstů u rukou a nohou. Natažené špičky vám pomohou udržet lépe rovnováhu, vaše tělo se narovná a pomůže upevnit ramena. Použitím prstů u rukou zase odlehčíte zápěstí.

PLAVÁNÍ

Nejčastější chyba: Styl paní radová
Plavání přispívá ke zvýšení naší celkové kondice, protože při něm využíváme všechny hlavní svalové partie. Pomáhá udržovat zdravé srdce a plíce a je skvělým pomocníkem i při redukci váhy. Naše tělo se při něm navíc krásně uvolní. Mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější styl plavání patří bezpochyby prsa. Nezdá se to, ale právě tento styl je poměrně náročný na správnou koordinaci pohybů, správná technika je proto základ. Častou chybou, která se nám při plavání prsou stává, je, že jedna noha jde rychleji než druhá a chybujeme i při záběru rukama.

Jak na to správně: Plavání je vhodné pro každého, od profesionálních sportovců až po ty, kteří se sportem začínají. Velké oblibě se těší také mezi lidmi trpícími bolestmi zad či artrózou a těhotnými ženami. Ve vodě totiž vážíme přibližně jednu desetinu své normální váhy, rozsah našich pohybů je zde tak mnohem větší. Při plavání prsou by se obě nohy měly odrážet současně. Správný záběr vychází z kolenou, které ovšem nekrčíme pod břicho či do stran. Soustředíme se také na paže – ty by měly provádět tempo jen po prsa a ruce bychom neměli směrovat doširoka, ale šikmo dolů. Dalším základním pravidlem správného plavání je mít hlavu v neutrální poloze, tedy ani předkloněnou, ani zakloněnou. Pokud cítíte jemné pnutí páteře, našli jste správnou pozici. Pokud nevíte, jak na to, můžete ji trénovat. Nejlépe vám to půjde ve vodě, na zádech a s rukama u těla.

JÍZDA NA KOLE

Nejčastější chyba: Špatný posed
Jízda na kole patří k nejoblíbenějším sportům vůbec. Základem je ale správná technika, jinak nás to několik následujících dní také může pěkně bolet. Na kole totiž vše začíná u správného posedu. To, jak se na kole usadíme, dokáže ovlivnit nejen náš zážitek z jízdy, ale má vliv i na naše zdraví. Ze špatné výšky sedla bolí stehna, ze špatného sklonu zase záda a pozor – velmi záleží také na pozici řidítek.

Jak na to správně: Obecně lze říci, že bychom nikdy neměli být nad řídítky příliš skloněni a mít sedlo ve vysoké poloze. Ohnutá záda tak tlačí obratle na ploténky, ty se vydouvají do stran, a tím tlačí na nervová zakončení převážně nohou. V důsledku toho vzniká bolest nejen v zádech, ale také lýtkách, chodidlech či podkolení. Bolesti nám mohou způsobit i nárazy do zadní části těla či rukou od nerovností na cestách. Řešením je úprava sedátka, změna nastavení posedu či přímo některých komponentů na kole. Pokud se vám sedí nepohodlně i po přenastavení kola, hrbíte se nebo vás při jízdě táhne v zádech, zkuste ho vyměnit za jiné. Možná je kolo na vás příliš velké nebo je zkrátka už staré a vy si zasloužíte nový dopravní prostředek.

NA ZÁVĚR

Obecně platí, že pokud se chcete nějakému sportu začít věnovat a zároveň máte problém se zády, určitě se nejdříve poraďte se svým lékařem. Ten vám pomůže s posouzením, jestli je vybraný sport pro vás vhodný, či nikoli, případně vám doporučí nějaký podobný, ale pro vás vhodnější. K lékaři byste každopádně měli zajít v případě, že zrovna o žádném novém sportu nepřemýšlíte, ale záda vás již nějakou dobu trápí. Zkusit zatočit s bolestí zad samozřejmě můžete i sami – tím, že upravíte svůj životní styl, který se zdravými zády úzce souvisí.
Nezapomínejte ani na pravidelný přísun vitaminů B1, B6 a B12, které se starají o výživu nervů zad. Dávky ovšem musí být pravidelné a hlavně dostatečně vysoké, pohlídejte si proto rozdíl mezi lékem a výživovým doplňkem.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !