Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ach, ta něha našich dam

3. 01. 2009 | Kultura
Činoherní klub Praha uvádí:
Neděle 25. 1. 2009



ACH, TA NĚHA NAŠICH DAM!

Černá komedie o neobvyklém přístupu tří žen k mužskému pokolení.

Divadlo LUNA Stochov
Autor: Jean Claude Danaud
Překlad: Jaromír Janeček
Režie a scéna: Luboš Fleichmann
Hrají: Marie Benešová, Nataša Gáčová, Daniela Šteruská

Kvalitní herecké výkony všech tří dam v inscenaci uspěly na celostátní přehlídce Divadelní Děčín 2008 a na prestižním festivalu Jiráskův Hronov 2008.
- délka představení 65 minut


CO JSEM TO VIDĚL / JAN CÍSAŘ

Ach, ta něha našich damA ještě jednou jsem na konec viděl jedno představení. Jeho textová předloha patří k těm, kterých je dnes v dramatice evropského činoherního typu naseto jako máku. Několik postav, jedno prostředí a nějaký problém – jakýkoliv: od psychologie po otázky sociální – jenž se mezi těmi několika postavami vynoří, spojuje je a zároveň také nějak vymezuje jako odlišné individuality. Žánr bývá různý, většinou se však tyto texty pohybují na různých hranicích a v různých rozmezích, tu přeskakujíce do dramatu, tu do komedie, tu do absurdní hříčky, tu do frašky či grotesky. Ale hlavně: jsou to texty zasazené do současnosti, jejichž tematika okamžitě najde vděčného diváka. Mají jednu nevýhodu: jejich skoro omezené obsazení a jediné prostředí nedovolí situace rozvíjet ve velkých obloucích, ale musí se na malé ploše vymýšlet bohaté herecko-režijní rozehrání. Což se LUNĚ STOCHOV v inscenaci textu Jean-Claude Danauda ACH, TA NĚHA NAŠICH DAM! podařilo. Dámy MARIE BENEŠOVÁ, NATAŠA GÁČOVÁ A DANIELA ŠTERUSKÁ mají všechny předpoklady, dispozice a schopnosti toto rozehrání vymyslet a naplnit. Jsou plastické, temperamentní, výrazné, rasantní, dravé, dynamické, proměnlivé, vtipné, přesné, hravé. Prostě všechno, co je potřeba, aby inscenace tohoto textu byla naplněna a fungovala, mají a dovedou to v souhře uplatnit a předvést. Mám jen jeden pocit, který u těchto her není zase tak neobvyklý: že jsou příliš věcné, střízlivé, někdy až žánrově drobnokresebné a v něčem zcela konvenční. Ale to nic nemění na tom, že na ty dámy ve stochovské inscenaci je radost pohledět.


Více informací se dozvíte také na oficiálních webových stránkách Divadla LUNA Stochov.


Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2009 se v Činoherním klubu Praha  uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.


Fotografie Ivo Mičkala z představení Ach,ta něha našich dam! na Jiráskově Hronově 2008.

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !