Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

AIDS - přenos a prevence

3. 12. 2010 | Nemoci

AIDS = Acquired Immunodeficiency Syndrom (přeloženo jako „získaný imunodecifitní syndrom“ nebo též jako „získané selhání imunity“). Ztrátou obranyschopnosti se organismus stává náchylným k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. Toto onemocnění bylo poprvé rozpoznáno v roce 1981.

Původcem tohoto onemocnění je virus HIV= Human Immunodeficiency Virus (lidský imunodeficitní virus). Tento virus napadá v organismu určitou skupinu bílých krvinek – T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle napadeného člověka.

K rozvoji onemocnění AIDS ze stadia „pouhé HIV pozitivity“ může přispět tzv. reinfekce, tedy příjem další dávky viru HIV do organismu.

 

Přenos viru HIV se může uskutečnit pouze několika způsoby:

1) Nechráněný pohlavní styk - tato cesta přenosu je nejčastější, tvoří 83 % ze všech nákaz. Je důležité vědět, že přerušovaná soulož ani hormonální antikoncepce nechrání před přenosem nákazy. Možnost nákazy nelze vyloučit ani při orálním sexu.

2) Krevní cestou - podáním infikované krve nebo krevních derivátů. Zde je přenos téměř vyloučen, jelikož od roku 1987 jsou všichni dárci krve pečlivě kontrolováni. Získat virus krevní cestou lze však i jinak. Je nutné se vyhýbat např. společnému užívání kartáčku na zuby, žiletkám, holicím strojkům. Riziko může být i u nedostatečně vysterilizovaných nástrojů používajících se při tetování či piercingu.

3) z matky na dítě - nákazu HIV lze přenést během těhotenství, porodu i kojení. Všechny těhotné ženy jsou na HIV testovány. Dle rozhodnutí ženy je HIV pozitivita zdravotním důvodem pro interrupci.

 

Virus HIV se nepřenáší - kašláním, kýcháním, objímáním, společným užíváním nádobí, věcí či WC, podáním ruky, polibkem (sliny HIV pozitivního sice mohou virus obsahovat, ale ve velmi malém množství),… 

Prevence:

V současnosti neexistuje žádná očkovací látka ani jiné profylaktické preparáty. Mezi nejúčinnější prevenci lze zařadit dostatek informací!

U nechráněného pohlavního styku je prevence věrnost jednomu partnerovi (to má smysl pouze tehdy, pokud je partner či partnerka bez sexuálních zkušeností nebo je HIV negativní)

Samozřejmě je nejideálnější praktikovat bezpečný sex. Tedy používat kondom.

V případě poranění o např. pohozenou jehlu je důležité nechat ranku co nejdéle volně krvácet (nikdy ranku nemačkat). Po zastavení krvácení vymýt vodou s mýdlem a desinfikovat jodovým desinfekčním přípravkem (např. Jodisol) a vyhledat lékaře, který provede vyšetření na HIV, ale i hepatitidu A,B,C.

Pokud bychom poskytovali první pomoc, vždy bychom měli použít rukavice na jedno použití. Vždy je lepší předpokládat, že každý může být infikován virem přenášeným krví a podle toho se chovat!

 

Statistika:

Na celém světě do konce roku 2005 žilo nakažených virem HIV 40 300 000 osob. Na onemocnění AIDS zemřelo 3 100 000 osob. V ČR od roku 1986 do konce roku 2006 bylo registrováno celkem 904 případů infekce HIV (713 mužů a 191 žen) Z tohoto celkového počtu bylo rozvinuté onemocnění AIDS prokázáno ve 204 případech. Za tento časový úsek zemřelo v ČR na toto onemocnění 123 osob. V posledních letech je v ČR ročně nově registrováno více než 100 osob nakažených virem HIV. Předpokládá se však, že skutečný počet nakažených může být až pětkrát vyšší!

 

Marfili08 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne jeden partner
Obrázek uživatelky
profil
i v rámci prvních krevních skriningů u těhotných se to děláSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také jsem chodila darovat krev a je opravdu vyšetřována i proti HIVSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chodima darovat krv, tak sa spolieham, ze mam zaroven testovanie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles