MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babičky - ohrožený druh

28. 03. 2013 | Zajímavosti

Ve svých vzpomínkách mám babičku jako malovanou. Každou druhou neděli jsme k ní s rodiči jezdívali na návštěvu. Dělala tu nejlepší polévku na světě. Nejspíš mi tolik chutnala proto, že jí bylo málo. Babička ji vařila pořád ve stejném hrnci, ať byl pátek nebo svátek a nás bylo jako much, takže na každého vyšla jen malá sběračka. Babička vypadala opravdu babičkovsky. Prošedivělé vlasy s lehounkým růžovým nádechem, které mi vždycky připomínaly cukrovou vatu, květované šaty a přes ně čistá zástěra. Mnohem později jsem si spočítala, že jí tehdy bylo lehce přes padesát. Z dnešního pohledu mladá ženská.

K čemu ale najednou vede dnešní všudypřítomný „kult mládí“, který žene babičky do posiloven a pod skalpely plastických chirurgů? K tomu, že se nejedna dáma za svou roli prarodiče stydí, připadá jí naprosto nepatřičná a hroutí se při představě, že na ni venku prcek zavolá: „Babi!“ Tahle problematika se samozřejmě týká i mužů, jen si myslím, že v menší míře.

Babičky - ohrožený druhS jednou takto postiženou známou jsem nedávno vedla na tohle téma debatu, kterou jsem zakončila povzdechem, že na rozdíl od ní vidím smysl života spíše v našich potomcích než v nejnovějším designu umělých nehtů. Neurazila se, ale odpověděla mi svým oblíbeným citátem z knihy Marcely Mlynářové Důchodkyně nestřílejte: „Od určitého věku by bylo nejlepší, kdyby se děti objevovaly jen za účelem plnění našich potřeb a s vnuky nás seznamovaly prostřednictvím fotografií“.

Podle vědců žijeme na rozdíl od většiny ostatních savců tak dlouho proto, abychom mohli pomáhat právě s výchovou svých prapotomků, protože lidskému mláděti trvá příliš dlouho, než se osamostatní. Věřím, že tak mnoho rodin funguje, ale stejně mi z toho vychází, že dítko má největší štěstí, když má hodnou a zdravou prababičku nebo pradědečka, protože životní etapa těch správných babiček se zřejmě začíná pomalu vytrácet a to i vlivem prodlužování odchodu do důchodu.

Kob - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na blogu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
No vidíte, je mi skoro 60 a mám jednu vnučku, které jsou 3 roky a viděla jsem ji asi 3x, bydlí daleko a mají okolo sebe přátele ze snašiny strany. A tak ráda bych byla babičkou, ale takhle mě vnučka pomalu ani nezná.
Kdyby nějaká maminka sháněla babičku, tak bych to i ráda zkusila.
Obrázek uživatelky
profil
Si dobré dievča a máš dobré srdiečko Smajlík.
Tvoj príspevok ma dojal.
Mám 59 rokov, dobrého syna aj jeho priateľku, zlatú vnučku - prváčku, všetci sa ku mne (aj k manželovi) správajú pekne, ale keď vidím, ako sa niektorí (a nielen mladí) chovajú k svojim rodičom, je mi smutno.
Každý (kto bude mať to šťastie) raz bude starý a každý svojim chovaním dáva príklad svojim deťom a vnúčatám.
Obrázek uživatelky
profil
Moje dcera nemá děti, ale její kamarádka, bydleli jsme s nimi na jednom patře, má dva krásné kluky. Ji maminka umřela a ona mi vozí kluky na pomazlení a na hlídání.Tedy jsem "adoptivní babička" a přiznám se že ráda. Babička od jejího manžela není hlídací typ. Prý u nás kluci byli už víckrát nž u ní. Každý jak si připustí.
Obrázek uživatelky
profil
Na svou hodnou babičku vzpomínám často, nyní jsem už babičkou sama, s vnučkou čas trávím dle možností, v létě jsme hodně venku, v zimě malujeme, čteme, chodíme do divadla na pohádky, zrovna zítra nás čeká O pejskovi a kočičce, nejsem taková ta úplně hlídací, když je potřeba, přeci jenom chodím do práce a ještě nějaký čas budu.
Obrázek uživatelky
profil
Podle mě je babička osoba k nezaplacení! A to ať vypadá, jak vypadá! Je mi 21 a nedokážu si bez ní představit život víc než kdy před tím. Všichni vidí jen to, že babička je u vnoučat potřebná při pomáhání a hlídání, ale není to tak.Dalo by se říct, že jsem dospělá, ale s vlastní maminkou si nepokecám, jako s babičkou. Má určitý šestý smysl a i když dělám něco ,,na tajňačku", ona o tom ví. když v něčem lžu, ona to pozná... Staří lidé jsou moudří a mají nám hodně co dát, proto si myslím, že je třeba je respektovat!! a to nejen ty rodinné, ale i ty, co běžně potkáváme na ulici. Možná si to mnozí z nás nemyslí, ale i jeden úsměv dokáže osamělému senioru rozzářit celý den! Ne všichni totiž milují své prarodiče jako já... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles