Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babylon zasáhla krize - klesá návštěvnost

5. 04. 2009 | Finance
Hospodářská krize začala krátit tržby i v oblasti cestovního ruchu, zábavy a kongresové turistiky. Zábavní, kongresový a hotelový komplex Centrum Babylon Liberec zaznamenal největší propad tržeb a pokles návštěvnosti za 11 let fungování. Nejrapidnější pokles zaznamenaly zábavní provozy.

Meziroční propad tržeb na zábavních provozech (jako je Aquapark, Lunapark, Bowling či provozy nabízející relaxaci – Wellness centrum a Solno-jodová jeskyně) činí skoro 11%. Za propadem stojí zejména pokles návštěvnosti.  V měsíci lednu poklesl počet návštěvníků v porovnání s lednem 2008 o 10,5%, v únoru naše střediska navštívila dokonce jen polovina hostů loňska. Za propad mohou dva faktory. Jednak je to hospodářská krize a s ní spojený nárůst nezaměstnanosti. Lidé si buď začínají vytvářet finanční zálohu na horší časy, nebo peníze na zábavu nemají. Druhý negativní faktor je narůstající konkurence v oboru. Po jedenácti letech trvalého růstu přišly hubenější časy.

Propad tržeb s sebou nese některá opatření – větší rozvahu při investicích, úspory nákladů (jen účet za plyn v lednu činil v Babylonu 2,25 mil. Kč) – energie i údržba, zmrazení až pokles mezd (mzdy jsou závislé na tržbách) a počtu pracovníků, hledání rezerv. „Centrum Babylon není státní podnik, který je dotován ze státního rozpočtu a kde každé špatné hospodaření je nakonec uhrazeno z daní. U nás funguje jedno zásadní pravidlo, je stanoven přesný podíl z tržeb, který může být použit na osobní náklady = na mzdy. A z toho plyne, že při poklesu tržeb o 10% bude o 10% méně prostředků na mzdy = budou o 10% nižší mzdy,“ říká generální ředitel Centra Babylon Ing. Vlastimil Čadílek.

Kvůli nižší návštěvnosti nechystá Babylon zdražení vstupů na zábavních provozech. Dle rozhodnutí představenstva firmy se pro letošní rok výše všech vstupů zmrazí. Poslední zdražení proběhlo v únoru loňského roku, kdy především kvůli vyšším vstupním nákladům (především zdvih cen energií) jsme navyšovali ceny o řádově desetikoruny. V procentech asi o 10 % plošně.

Jako východisko z krize chceme zkusit změnou propagace našich služeb. Liberec je nedaleko hranic s Polskem a Německem. Chceme navázat užší spolupráci s firmami a turistickými subjekty v příhraničí. Chceme využití větší koncentrace rekreantů po dobu letních prázdnin v okruhu do 100 km a nabídnout jim široké portfolio služeb, které naše společnost nabízí. Chceme se zaměřit na zlepšení kvality poskytovaných služeb, což je rozhodující předpoklad pro spokojenost návštěvníků a jejich opakovaný návrat do Babylonu. V průběhu dubna také spustíme nové webové stránky s přehlednějším členěním našich služeb, bohatou fotogalerií či 360° prohlídkami našich provozů.  

Centrum Babylon Liberec vznikl v roce 1998. Po Nákupním městečku – kryté pasáži s uličkami, třemi náměstími a obchůdky stylizovanými jako krámky, se otevřel krytý a první tematický Aquapark v ČR, dále zábavní centrum pro děti s kolotoči a dalšími pouťovými atrakcemi Lunapark, řada gastronomických provozů včetně provozu typu All you eat a čtyřhvězdičkový hotel. Ten byl v roce 2005 rozšířen na kapacitu přes 1 000 lůžek, čímž se stal největším mimopražským hotelem v ČR. V roce 2007 byl otevřen iQpark – edukační muzeum s možností zábavnou formou se poučit o fyzikálních jevech, o rok později největší zrcadlové bludiště v Evropě. Novinkou roku 2009 je první 3D virtuální realita v ČR – XD Theater. Zcela zastřešený areál se rozkládá na ploše 30 000 m2.

Babylon je jediným provozem svého druhu (zábavní komplex), který nepotřebuje k provozu dotace ze státní sféry. Komplex navštěvují cizinci z celé Evropy.

Zdroj: Babylon Liberec

Lydias
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
PŘEMÝŠLÍM ŽE BY STÁLO ZA TO O LETNÍCH PRÁZDNINÁCH SI UDĚLAT VÝLET PRÁVĚ DO BABYLONU...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles