8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezpečí a klid pro váš domov aneb nebojte se tmy

6. 02. 2013 | Zajímavosti
Strach ze tmy je známý problém malých i starších dětí. Takzvaná  Nyktofobie ale pronásleduje i celou řadu dospělých. Pokud se s tímto problémem aktivně nebojuje, a to od samého počátku jeho výskytu, může se z něj stát celoživotní hendikep. Strach, ať už jakýkoliv, vyvolává stres a paralyzuje.  Jedinci trpící Nyktofobií jsou v dospělosti nedůvěřiví, více nejistí, straní se okolí a snadněji podléhají stresu.

A čeho že se ve tmě děti vlastně bojí? Je to strach z neznáma, z absence světla či z bytostí, které tmu obývají v pohádkovém světě? U každého je to jiné. Rodiče s tímto problémem bojují různými metodami a s různou úspěšností. Někteří se snaží děti uklidnit a vysvětlovat jim, že se skutečně nemají čeho bát, ukazují, že pod postelí opravdu není žádné strašidlo, a dodávají jim pocit jistoty. To jsou případy maminek vysedávajících dlouhé hodiny v dětských pokojíčcích, dokud jejich ratolest neusne.  

Bezpečí a klid pro váš domov aneb nebojte se tmyJiní rodiče sázejí na pomoc odborníků či na praktické pomůcky. Dětští psychologové disponují řadou postupů, jak se se strachem vypořádat, aniž by dítě bylo vystaveno ještě většímu stresu. Například pokud máte doma psa či kočku, dítě může nabýt jistoty už jen tím, že váš domácí mazlíček bude spát ve stejné místnosti. Pokud dítě ví, že není zcela samo, postačí mu k uklidnění i zvířecí kamarád. Další cestou může být i rozumná cenzura televizních pořadů a pohádek, ke kterým mají ti nejmenší přístup.

Příjemnou a snadnou metodou, jak bojovat se strachy svých ratolestí, je světlo. Ať již necháte otevřené dveře pokojíčku a rozsvíceno ve vedlejší místnosti, nebo zakoupíte speciální lampičky, vašeho benjamínka to pomůže uklidnit.

Zajímavou možností jsou i speciální druhy chytrých bezdrátových vypínačů, které umožňují nastavení vlastních světelných programů, takže bez problému nahradí i dětské lampičky.  Například moderní bezdrátové vypínače je možné umístit kamkoli, na zeď, dřevo, sklo, vanu nebo noční stolek. Jsou snadno přenosné a dítě je tedy může mít skutečně na dosah.  Má tak možnost ovlivnit osvětlení pokojíčku, aniž by opouštělo teplo a bezpečí postýlky. Vypínač pracuje na principu vysílání a příjmu radiofrekvenčního signálu a je zcela nezávislý na běžných kabelových rozvodech. Často postačí i jednoduchý světelný bod, například zásuvky či vypínače vybavené LED diodovým světlem. Ty sice místnost nenasvítí, ale dítě neusíná ani se neprobouzí do naprosto temného prostředí. Vždy má na očích záchytný bod, který je mu známý.

Strach ze tmy nebo z neznáma mohou pozitivně ovlivnit i kolektivní aktivity. Někdy jsou to dětské tábory a školy v přírodě, jindy různé outdoory, hry, noční bojovky, občas zafunguje vliv odolnějších vrstevníků, občas první lásky či potřeba ukázat se. A někdy dítě se svým strachem žije dlouhodobě a pracně se ho zbavuje až v dospělosti.

Pokud chce člověk se strachem pracovat, pomáhá koučování, někdo sáhne třeba k terapii, jiný to řešit nebude a pouze si zachová zvyk usínat v osvětleném pokoji.

Zdroj, foto: xComfort


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !