Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boj s "céčkem" lze vyhrát

21. 03. 2009 | Nemoci
Pokud se hepatitida C neléčí, může vážně poškodit játra. Ta nemohou nadále fungovat a mohou být postižena cirhózou, případně rakovinou jater. Proto je také hepatitida C nejčastějším důvodem pro transplantaci jater. Zjistěte, jak probíhá dlouhodobá léčba a jak bojovat s případnými nežádoucími účinky této léčby.

Je hepatitida C vážná nemoc a dá se léčit?

Ano, hepatitida C je vážná nemoc. Dá se léčit, bohužel ne vždy je léčba úspěšná, ale pouze zmírní příznaky. V každém případě je nezbytné, aby léčbu prováděl specialista – hepatolog nebo gastroenterolog. Pouze ten vám může říci, jaký bude další konkrétní postup.

Začátek léčby

Prvním důležitým krokem je zjištění, nakolik jsou hepatitidou poškozena játra. To se provádí ultrazvukem a biopsií jater. Hepatitida C postupuje zpravidla velmi pomalu, nicméně u každého pacienta je rychlost tohoto postupu individuální. Říci jednoznačně, zda hepatitidu C léčit, či neléčit, není vždy jednoduché, rozhoduje o ní specializovaný lékař. Léčba má řadu nežádoucích vedlejších účinků, je nepříjemná a náročná na fyzické i psychické síly pacienta.

 

Jak se připravit na léčbu?

Každý reaguje na léčbu jinak – někoho třeba vysílí natolik, že musí zůstat alespoň několik prvních dnů doma, někdo chodí bez problémů do práce. Proto neexistují obecná pravidla. Ale v každém případě je léčba velmi náročná. A je to běh na hodně dlouhou trať.

Někdy není léčba vhodná

Léčba se nedoporučuje v případech, kdy pacient trpí současně jinými chorobami vylučujícími užívání léků proti hepatitidě C. Pacienti závislí na alkoholu či drogách se mohou léčit teprve poté, co se zbaví své závislosti.

Nemusíte do nemocnice

Hepatitida C se léčí ambulantně, není tedy nezbytně nutná hospitalizace v nemocnici. To samé platí i pro pracovní neschopnost. Léky mají většinou dvojí formu: obvykle se užívá jednou týdně podkožní injekce a dvakrát denně tableta. Léčba trvá obvykle 6 měsíců, v těžších případech rok.

Vyhodnocení, zda byla léčba úspěšná

I v případě, že léčba probíhá dobře, se stává, že po ukončení léčby propukne infekce znovu. Proto se 6 měsíců po skončení léčby testuje, zda zůstává pacient negativní na test hepatitidy C, a tedy zda nedošlo k novému vzplanutí infekce. Teprve když je tento kontrolní test v pořádku, je možno prohlásit léčbu za úspěšnou. Návrat nemoci sice téměř nehrozí, nicméně proděláním nemoci se nevytváří imunita. Vyléčený pacient se tak při novém kontaktu s virem hepatitidy C může opětovně nakazit!

Léčba nemusí být úspěšná

V některých případech není léčba bohužel úspěšná. A někdy je nutno ji předčasně ukončit, protože pacient trpí nežádoucími vedlejšími příznaky léčby.

Sledování průběhu nemoci

Pacienti s chronickou hepatitidou C musí být průběžně sledováni odborným lékařem. Frekvence kontrol závisí na konkrétním stavu pacienta, zpravidla jde jen o několik návštěv do roka. Pacienti, kteří jsou úspěšně vyléčeni, jsou sledováni zpravidla jednou do roka.

Léky konzultujte s lékařem. Neberte žádné léky bez konzultace s ošetřujícím lékařem! I volně prodejné léky mohou při kombinaci s léčbou působit negativně. Pokud navštívíte jiného lékaře, upozorněte ho na léky, které užíváte!

ZDROJ: Virová hepatitida.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !