Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolest břicha u miminka

25. 04. 2012 | Dětské nemoci
Zvláště v prvních měsících života miminka bývá bolest břicha docela častým problémem. Většinou jde jen o neškodnou novorozeneckou koliku, způsobenou uvykáním trávicího traktu na nový způsob obživy. Miminko tak ale může dávat najevo i stres či vyčerpání a totéž platí i u větších dětí.

Pravou břišní koliku poznáte podle toho, že si dítě křečovitě přitahuje nožičky k tělu. Povrch bříška je napjatý a na dotek nezvykle citlivý. Pokud kojíte, je dobré vyřadit z jídla všechny nadýmavé potraviny. Ale o tom jste určitě už slyšela a bohužel ne vždy to pomůže. Také můžeme vzít nožičky děťátka, pokrčit je a jemně je přitlačit k bříšku.

Na bolest břicha pomáhá jemné masírování bříška, nošení na předloktí (bříškem dolů) nebo pokládání na bříško. Ale pozor, ne těsně po jídle! V lékárně jsou k dostání i speciální masážní olejíčky, s kterými můžete dítěti malým krouživými pohyby masírovat bříško. Olejíček zahřejeme v dlaních, aby nestudil. Pokud se do lékárny nedostaneme, klidně postačí i obyčejný olivový olej. Každopádně pro začátek vybírejte vždycky olejíčky co nejméně aromatické, mohly by miminko dráždit a to by bylo pak neklidné ještě více.

Pokud máte už dítě větší, zamíchejte mu na bolest břicha do kaše hodně zralý banán. Stačí půlka. Abyste měli takovou pomoc vždy po ruce, nakupte s předstihem v samoobsluze několik zralých banánů, oloupejte je, omyjte, rozkrojte napůl a zamražte. V případě potřeby stačí kousek banánu vyndat, nechat rozmrazit v mikrovlnné troubě a přidat do jídla.

Dalším oblíbeným receptem na bolest břicha, který většině dětí naštěstí chutná, je anýzový čaj. Půl čajové lžičky anýzu rozdrťte v hmoždíři a přelijte je šálkem vařící vody. Nechte vychladnout, přeceďte a podávejte v lahvičce nebo po lžičkách. Nebo si můžete anýzový čaj uvařit pro sebe (asi 4x větší dávku) a popíjet ho. Účinné látky přejdou do mateřského mléka, ale účinek je o poznání slabší a pomalejší. Každopádně odvar nepoužívejte déle než dva maximálně tři týdny.

Na bolest břicha pomáhá i teplý heřmánkový odvar. 1 lžíci sušených heřmánkových květů spařte jedním litrem vařící vody a nechte trochu vychladnout. Přeceďte a do odvaru namočte na deset minut čistou utěrku nebo plínku. Vyždímejte a přiložte na bříško. Zabalte ještě do deky a nechte působit asi čtvrt hodinky. Ovšem připravte se na to, že použitá plenka zežloutne a už ji nikdy nevyperete.
Některá miminka ale mohou být na heřmánek alergická. Ale nezoufejte.

Prakticky stejnou službu vám na bolest břicha udělá bavlněný polštářek naplněný třešňovými jadérky, který se nahřívá v mikrovlnce. A když bolesti pominou, malý capart ho ještě s oblibou používá jako hračku.

Podobně jako heřmánkový lze ještě udělat na bolest břicha bramborový zábal. Omyjte šest středních brambor a uvařte je doměkka. Nechte trochu vychladnout a rozmačkejte na kaši. Znovu zkontrolujte teplotu a poté přelijte do bavlněné utěrky. Dobře zabalte, přiložte na bříško a omotejte bavlněným šátkem. Nechte působit asi čtvrt hodinky.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zažili jsme několik bezesných nocí...bylo to příšerné,malej se kroutil a brečel a brečel...
Zkoušeli jsme cvičení,masáže,nahřívání,ale vše bez nějakého extra výsledku...v noci bolesti přicházely znovu a znovu...nakonec jsme narazili na Espumisan kapičky na doporučení pediatra a po pár dnech se situace zlepšila...dnes na něj nedám dopustit,kapu je pravidelně před každým kojením a i cena je super...oproti třeba probiotickým kapkám...
Obrázek uživatelky
profil
Vyzkoušela jsem vše možné, ale nám nejlépe zabírají kapičky espumisanu. Dávám před kojením 5 -7 kapiček a zatím nám to funguje perfektněSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles