8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Borovany a okolí

11. 12. 2012 | Česká republika

To snad ani není borůvka, napadlo mě při pohledu na keříček obalený nezvykle velkými modrými kuličkami. Byla, a ne jedna, byl jich plný les. Možná byl na borůvky dobrý rok, a proto narostly do větších rozměrů než obvykle.

Ale možná to nebyla náhoda; právě jsme se nacházeli v lesích severně od jihočeských Borovan a byl červenec a blížilo se tradiční Borůvkobraní. Tato akce s kulturním programem, jarmarkem a soutěžemi každoročně přiláká mnoho návštěvníků. Jestliže je vám tento způsob zábavy blízký, můžete se k nim připojit. Pokud je vám hluk, davy a "masovost" proti srsti stejně jako nám, a zvolíte jiný termín, určitě se nemusíte obávat, že by vám Borovany neměly co nabídnout!

Borovany a okolíMěsto má dlouhou historii, s níž se můžete podrobněji seznámit při návštěvě zdejší architektonické perly - klášterního a zámeckého komplexu. Klášter zde začal vyrůstat v polovině 15. století a byl osídlen augustiány z Třeboně. Část byla přebudována na zámek po josefínských reformách, za Schwarzenbergů v druhé polovině 18. století.

Počátkem našeho tisíciletí zde proběhla rekonstrukce a areál doslova září. Kromě původních reprezentačních prostor, sálu s freskami, křížové chodby s lapidáriem a již zmiňované expozice věnované historii kláštera a poutním místům v okolí, je dnes v objektu umístěna také městská knihovna a informační centrum.

Nesmíme zapomenout na kostel Navštívení Panny Marie se Škapulířovou kaplí. Teď vás asi napadne, že jste se se slovem škapulíř už někdy setkali, a dost možná, že to bylo v Babičce Boženy Němcové. Viktorka ho dostala od kovářky, aby ji chránil před uhrančivým černým vojákem. No, nepomohl. Každopádně tak ale víme, že škapulíř je amulet, který má chránit svého nositele před nebezpečím.

Výkladový slovník historických pojmů uvádí, že škapulíř byl původně součástí řeholního oblečení. Šlo o široký pruh látky, s otvorem pro hlavu, někdy převazovaný v pase. Kromě logické praktičnosti - chránil spodní oděv, v podstatě šlo o zástěru - se mu připisovala i duchovní ochrana spojovaná s Pannou Marií. Později se vyvinula zmenšená podoba, dva látkové čtverce svázané tkaničkami.

Naproti klášteru, na opačné straně náměstí, stojí půvabná radnice ve stylu selského baroka. Její zelenkavé průčelí zdobí freska sv. Floriána a dvoje hodiny - s ciferníkem a sluneční.

Povšimněme si i čtyřmetrového kamenného sloupu, který fungoval do 18. století jako pranýř.

Že náměstí nese jméno Jana Žižky a stojí zde jeho socha, není náhoda. Rodiště husitského vojevůdce je od Borovan - vzhledem k okolnostem se chce říci "co by kamenem z praku dostřelil" - po červené značce 3,5 km. Uprostřed lesů nalezneme památník, malé muzeum a krátký vycházkový okruh, kterému dominuje 12 metrů vysoký pomník Jana Žižky od Josefa Malejovského. Příjemná cesta nás přivede i k místu údajného Žižkova narození a zbytkům dvorce, jehož základy byly odkryty při archeologickém průzkumu.

S historií poněkud méně vzdálenou nás v okolí Borovan může obeznámit naučná stezka Totalita rozděluje, jejíž součástí je i dochovaný bunkr-řopík z roku 1936. Děti ocení návštěvu půdy plné pohádek v Borovanském mlýně či Parku exotických zvířat Dvorec, jižně od Borovan.

Doporučená mapa pro putování Borovanskem: např. Shocart 441 - Třeboňsko, Horní Lužnice

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Borovany a okolí:

Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
Borovany a okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, poučnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a nádherné fotkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Z Borovan jsme jeli na kole k Žižkovu památníku i pomníku. Moc se nám tam líbilo.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek a je to kousek od násSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek, krásné fotky, tam jsem jednou byla, snad se tam ještě někdy podívám, SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles