8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bulharské hory

15. 01. 2017 | Vaše tipy

Letos jsme se s partou přátel vydali na netradiční dovolenou do Bulharska. Netradiční proto, že většina lidí jezdí do Bulharska k moři, ale naším cílem byly hory.

Putování jsme začali v hlavním městě Sofia. Tady jsme si prohlédli chrám Alexandra Něvského, Dragalevski monastýr a vyjeli na vyhlídku nad městem. Ze Sofie sem dříve vedla lanovka. Ta je však už dávno opuštěná a nefunkční. Škoda, i v dnešní době by se určitě našlo hodně lidí, kteří by se sem rádi vyvezli a pokochali se nádherným výhledem.

Odpoledně nás autobus dopravil k lanovce, která nás vyvezla na Jastrebec. Tady nás čekala celkem nenáročná cesta do místa našeho přenocování – zaslon Ladove jezero – pod vrcholem nejvyšší hory Bulharska – Musaly. Počasí bylo proměnlivé. Než jsme nastoupili do lanovky, přehnala se krátká intenzivní sprška. Na vrcholku Jastrebce  se pouze převalovaly mraky, zato nad Musalou byla bouřka. Naštěstí než jsme tam došli, bouřka se někam ztratila.

Na chatě nás čekalo ubytování v hromadné noclehárně a horký čaj nebo káva. Mýt jsme se šli do blízkého jezera, na WC mezi skály.

Bulharské horyDruhý den po snídani jsme sbalili batohy a pokračovali na vrchol Musaly – 2925 m n. m. Počasí nám přálo – bylo sice chladno, ale nepršelo. Na vrcholu jsme se pokochali výhledy a pokračovali v cestě. Čekalo nás asi 5 drobných vrcholů a pak sestup k dalšímu jezeru – místu našeho noclehu. Asi po hodině se počasí začalo kazit. Znovu se objevily mraky a bohužel se valily přímo na nás. A pak to začalo. Nebylo vidět na 5 metrů, bouřka, kroupy. Za chvíli bylo na zemi bílo a z vychozených turistických chodníků se stávaly potoky. Zpočátku jsme se snažili alespoň ty největší kaluže obcházet, ale později nám to už bylo jedno. Hlavně ať jsme v teple! Výhledy žádné, mokro v botách a bodavé kroupy značně zrychlily náš krok.

Když jsme v dálce pod sebou zahlédli chatu, měli jsme obrovskou radost. Počasí se zřejmě radovalo s námi. Opět se vyčasilo a vysvitlo sluníčko. Na nějaké procházky jsme však neměli ani pomyšlení. Jediným naším cílem bylo usušit, co se dalo, abychom další den mohli opět pokračovat v cestě. Povedlo se.

Následující ráno jsme se probudili do krásného slunečného počasí. Nás však už čekala jen cesta k autobusu, který nás vezl vstříc dalším vrcholkům.


Aliceč - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bulharské hory:

Bulharské hory
Bulharské hory
Bulharské hory
Bulharské hory
Bulharské hory
Bulharské hory
Bulharské hory
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
úsměvné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čtení..Já jsem byla před asi 15lety v Sofii, jinak Bulharsko neznám
Obrázek uživatelky
profil
Tak to já bych raději to moře ale procházka to byla určitě nádherná. Škoda, že nebylo počasí o něco lepší - ty kroupy být nemuseli. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Bulharsku je nádherněSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles