8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Buřinka radí, jak šetřit doma

10. 01. 2023 | Finance
-Komerční sdělení-

Zdražování na všech frontách nás postupně nutí měnit naše chování. Dopady vyšších cen energií pocítí skutečně všichni. Tam, kde jsme dříve šetřit nemuseli, budeme počítat každou korunu. Hodně se dá ušetřit v domácnosti i změnou každodenních návyků. Začněte hned a přemýšlejte nad každou místností ve svém domově. Nemusíte čekat, až si na střechu pořídíte fotovoltaické panely a do domu tepelné čerpadlo, výrazně ušetřit se dá i bez velkých investic. Zaměstnanci Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) se nám svěřili se svými tipy, jak oni sami šetří v domácnosti elektřinou, plynem a vodou, ale i např. jídlem nebo čistícími prostředky.

Kuchyň


V kuchyni můžete ušetřit při nákupu potravin i jejich skladování a vaření. Podle odborných průzkumů každý Čech zbytečně vyhodí až 57 kg jídla ročně. Ušetřit se dá až 8 000 Kč ročně. „Možná se vám to bude zdát trochu úsměvné, ale předejít zbytečnému plýtvání potravinami můžete plánováním jídelníčku s navázaným nákupním seznamem. Nestane se vám, že byste nakoupili věci, které se k sobě nehodí. Takový praktický plánovač se vejde třeba na ledničku,“ radí Monika Kopřivová z Buřinky.

Buřinka radí, jak šetřit doma    • Nakupujte chytře. Trvanlivé potraviny jako je rýže nebo těstoviny kupujte v akci, vydrží dlouho. Nekupujte balenou vodu. V obchodě se zaměřte se na nabídku „nehezké“ zeleniny a na bedýnky, které nabízí třeba Lidl nebo Penny. Za 25 Kč si v ní odnesete i 3 kg zdravých dobrot. Před samotným nákupem se dobře najezte, hladoví nakupujeme zbytečnosti.
    • Využijte vše na maximum. Jídlo dobře skladujte. Citrusy, banány ani rajčata do lednice nepatří. Bylinky naopak vydrží déle, pokud je dáte do skleničky s vodou a poté do lednice, nebo si je pěstujte v květináči. Máte moc ovoce? Kromě zavařenin, džemů a moštu můžete vyrobit domácí sirup nebo ovoce usušit. I ti, co nemají zahrádku, mohou domácí výpěstky koupit levně od známých, z komunitních zahrad nebo využít samosběr. Další zajímavé tipy najdete na zachranjidlo.cz.
    • Plánujte! Rozmyslete si už v neděli, co bude v následujícím týdnu vařit. Zvažte, kolik jídel potřebujete pro celou rodinu připravit a tomu přizpůsobte nákupní seznam. Nezkazí se vám pak potraviny, které se k ničemu nehodí. Místo obědů v restauraci si do práce noste krabičky s jídlem z domova.
    • Vařte a pečte efektivně. Ušetřit můžete díky vaření na nižší teplotu v hrnci s pokličkou nebo v tlakovém hrnci. Uvaříte i rychleji. V rychlovarné konvici ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete. Pro většinu pečení nemusíte troubu předehřívat. Neotevírejte ji, pokud to není nutné. Vypínejte ji také o pár minut dříve, než je napsáno v receptu. „Nekoukejte se do ledničky jako na televizi,“ radí Monika Kopřivová z Buřinky.
    • Používejte spotřebiče úsporně. V ideálním případě vybírejte spotřebiče v co nejvyšší úsporné třídě. Odmrazujte pravidelně mrazák a nezapomeňte nastavit teplotu (lednička cca 6 °C a mrazák -16 °C). Už při vrstvě ledu 1 cm stoupá spotřeba energie až o 75 %. Místo ve dřezu, myjte nádobí v myčce. Ušetříte až 60 % vody než mytím pod tekoucí vodou. Mytí v myčce vás ročně vyjde řádově o 1 000 Kč méně. Zapínejte myčku, až když je skutečně plná. Na méně špinavé nádobí volte kratší mycí program.


Koupelna


V koupelně se dá šetřit nejen vodou, ale také čisticími prostředky nebo elektřinou.

    • Snižte spotřebu vody. Namontujte perlátor na vodovodní baterii. Provzdušněním redukuje průtok.  Na stejném principu funguje i úsporná sprchová hlavice. Ani nepoznáte, že kohoutkem protéká méně vody. Když se mydlíte, nebo si čistíte zuby, zastavte vodu. Velké změny udělá WC s nižším průtokem nebo WC Stop, který funguje na podobném principu jako perlátor. Pokud chcete šetřit vodou více, můžete zachytávat studenou vodu na zalévání před tím, než doputuje teplá voda z bojleru.
    • Šetřete elektřinou i v koupelně. Bojler pro ohřev vody nastavte tak, aby ohříval pouze ráno a večer. Voda se nebude neustále dohřívat v průběhu dne. Když máte v koupelně okno, nesviťte zbytečně.
    • Nakupujte chytře. Místo malých lahviček kupujte velká balení. Velké objemy jsou v přepočtu na množství produktu levnější. Porovnávejte proto podle jednotkových cen. Nemusíte kupovat značkové čistící prostředky, stejné složení mají mnohdy levnější privátní značky (DenkMit, Clever, AquaPur atd.) V drogerii také porovnejte pánskou a dámskou variantu produktů, např. růžové žiletky bývají dražší než modré. Používejte drogerii do posledního zbytku.
    • Používejte selský rozum při praní a sušení. Zapínejte pračku, až když je plná. Pokud máte nižší tarif elektřiny, využívejte jej pro praní a sušení. Zároveň zvažte, jestli ze sušičky nepřejít na sušení na balkóně nebo doma na sušáku. Co není třeba, nežehlete. Po vyprání prádlo silně protřepejte, čímž se natáhne. Prací prášky i čističe jsou drahé. I proto se vyplatí je dávkovat s rozmyslem. Na prací prášky vždy používejte odměrku, zamezíte tak plýtvání. Čistící prostředek dejte na hadr nebo houbičku, spotřebujete ho tak méně, než když jej nastříkáte přímo na vanu.


Ložnice


Ložnice je na šetření náročnější, ale i tady existuje pár způsobů, jak na to.

    • Myslete na zdraví. Aby byl spánek kvalitní, je ideální spát při teplotě 18 až 19 °C. Zvažte proto, jestli v ložnici nepřetápíte. Teplé přikrývky či malé děti také zahřejí. Pokud máte v ložnici televizi, nastavte si časovač, aby nehrála zbytečně do noci. Snažte se neusínat s knížkou v ruce při rozsvícené lampičce.
    • Ošiďte svou mysl. K posteli si dejte koberec. Vyhnete pocitu studených nohou a bude se vám lépe usínat.
    • Vykliďte šatník. Projděte si skříň, jestli se v ní nevyskytují zbytečné kousky, ty pak prodejte. Při nákupu nového oblečení vybírejte spíše méně kvalitních kousků než hodně levných a nekvalitních, které budete muset brzy měnit.
 

Obývací pokoj


Kvůli šetření nemusíte hned snižovat teplotu na 18 °C. Jde to i jinak. „Největšími žrouty energie v domácnosti jsou celodenně zapnuté spotřebič, jako je lednička nebo mrazák. Spotřeba elektřiny roste se stářím nebo např. námrazou. Jak jsou na tom Vaše spotřebiče se spotřebou vám pomůže zjistit digitální měřič spotřeby. Stojí pár korun a koupíte ho v elektru nebo v hobby marketech,“ uvádí Monika Kopřivová z Buřinky.

    • Šetřete elektřinou a teplem. Větrejte krátce, ale intenzivně. Rychleji dojde k výměně vydýchaného vzduchu a ztratíte méně tepla. Místo klasických žárovek využívejte LED osvětlení. Za radiátor nalepte odrazovou fólii, která odráží teplo od stěny zpět do místnosti. Zároveň ho udržujte nezakrytý a bez prachu. Ujistěte se, že nemáte zpuchřelé těsnění kolem oken a dveří. Zapojte spotřebiče do zásuvky přes prodlužovačku s vypínačem. Jednoduše a rychle potom vypnete stand by režim u televize, wifi, PC nebo rádia. Při odjezdu z domu nebo i večer vše najednou zcela vypnete. Vraťte se z home office zpět do kanceláře. Pokud pracujete z domu, mějte notebook v nabíječce, jen pokud je baterie vybitá.
    • Bavte se doma. Udělejte si filmový večer doma místo toho, abyste šli do kina. Pozvěte přátele k sobě domů. Příště můžete jít vy k nim. Nenechávejte zbytečně televizi hrát celý den.
    • Relaxujte úsporně. Odpočíváte u čtení? Choďte do knihovny, ne do knihkupectví. Odpočíváte u sociálních sítí a nemáte neomezená mobilní data? Používejte WIFI, nebo ještě lépe, jděte se projít do přírody.


Dětský pokoj


Nikdo nechce na dětech příliš šetřit, ale také nemusíte utrácet zbytečně.

    • Vyžeňte děti ven. Místo sledování televize, hraní her, nebo zírání do tabletu přimějte děti trávit více času venku. Můžete jít s nimi.
    • Nestyďte se nakupovat z druhé ruky. Zeptejte se známých a příbuzných se staršími dětmi, jestli nemají oblečení, které už je jim malé. Hledejte také na facebooku, na bazos.cz, sbazar.cz, e-mimino nebo vinted. Nabízí se tam i nové věci se slevou. Podobně můžete postupovat při výběru nábytku a hraček. Co už vaše děti nepotřebují, prodejte dál.
    • Naučte děti nesvítit zbytečně. To platí nejen v dětském pokoji, ale v celém bytě. Pokud se děti bojí tmy, zkuste místo lampičky svítící samolepky.


Zahrada a garáž, sklep


Nezapomeňte na sklep garáž a hlavně zahradu.

    • Pěstujte s rozmyslem. Na zalévání využijte dešťovou vodu. Zalévejte kropící konví nebo hadicí s pistolí. Větší úrodu brambor nebo jablek skladujte ve sklepě, kde je sucho , tma a chladno.
    • Auto nechte občas v garáži. Je na místě zvážit, zda nejít pěšky, na kole nebo MHD. Pokud autem musíte, zkuste zjistit, jestli někdo v okolí nejede stejným směrem a o cestu se podělte.
    • Úklidem nic nezkazíte. Sklep, garáž i půdu se vyplatí pořádně uklidit. Možná zjistíte, že máte hodně věcí, které můžete prodat. Nebo najdete něco, co jste chtěli kupovat. Vyklizené prostory použijte jako sklad nebo hernu pro děti.


Další inspiraci najdete i na webu www.burinka.cz/jak-usetrit/.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !