Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak můžeme přispět k recyklaci?

2. 06. 2009 | Domácnost
Třídit plasty znamená zachránit je před likvidací a umožnit jim přežít v jiné podobě. Životnímu prostředí se tak poněkud uleví a může vzniknout řada dalších užitečných produktů. Jak si ulehčit práci při třídění v domácnosti, vám poradí následující článek a také nesmíme zapomínat na motivaci, proč vlastně recyklujeme.

Chcete-li co nejvíc usnadnit opětovné využití plastů, zde je pět bodů, které byste měli dodržovat:

1) Odkládejte zvlášť všechny plastové obaly, které mohou být recyklovány. Poznáte je tak, že bývají označeny symbolem recyklace, což jsou obvykle tři šipky ve tvaru trojúhelníku.

2) Než obal vyhodíte, pečlivě jej vyprázdněte a umyjte, aby na něm nezůstaly zbytky jídla ani mycího prostředku.

3) Snažte se co nejvíc zredukovat objem obalu, aby v kontejneru zabíral co nejméně místa. PET lahve můžete například sešlapat, sáčky rovně poskládat apod.

Jak můžeme přispět k recyklaci?4) Informujte se na příslušném úřadě ve vašem okolí, jaké obaly mohou být recyklovány. Zeptejte se na číslo zelené linky, na kterou můžete zavolat, kdykoli budete mít jakékoli pochybnosti, v ČR je linka na čísle 800 011 011, kde se mohou lidé v pracovních dnech od 8:00 do 16:00 informovat a také hlásit případy poškozování životního prostředí.

5) Vybírejte si produkty s co nejmenší velikostí umělohmotného obalu a ještě lépe, upřednostňujte výrobky nebalené. Případné obaly se snažte znovu využít.

Glosař značek
Polyetylentereftalát (známý pod zkratkou PET), se používá především při výrobě lahví na vodu a jiných nápojů.

Polyethylen s vysokou hustotou (HDPE - High Density Polyethylene). Slouží hlavně při výrobě sáčků, kazet, nálepek, hraček, tub apod.

Polyethylen, tentokrát však s nízkou hustotou (HDPE - Low Density Polyethylene). V zásadě má stejné uplatnění jako vysokohustotní polyethylen.

Polypropylen, z něhož se vyrábí umělohmotný nábytek, různé typy nádob, hračky atd.

Klasický polystyren tvoří například základ zkumavek a jiných zdravotnických pomůcek. Nám je spíš známá jeho podoba ve formě lehkých bílých desek a útvarů, které si doneseme třeba v balení s elektronikou.

PVC neboli polyvinylchlorid je klasickým materiálem podlahových krytin, hraček, fólií a řady dalších produktů.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také mě nechce mužská část rodiny pomáhat
Obrázek uživatelky
profil
Třídím, třídím, třídím ...
Všechno, co jde, od začátku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak já osobně jako magor třídím co můžu jenže manžel mi nadává neboť ty pytle s tříděným odpadem nám zabrali celou jednu místnost. NA obci dostáváme pytle na plasty a pytle na tetrapacky ale já mám další pytel na hliníkové obaly od jogurtů další na plechovky od psího a kočičího žrádla další na noviny a zbytek házím na kompost.
jo a za popelnici platíme 2000kč ať tam je půlka nebo přetéká je to jedno.Tak si říkám jestli mi to za to vůbec stojí nebo ne.
Obrázek uživatelky
profil
Nevím, jak je tomu u Italů (narážím na původní zdroj ze SOS), ale zde v Čechách se, pokud vím, obecně doporučuje obaly nevymývat (rozhodně ne PEČLIVĚ!), protože čištění údajně probíhá na třídicí lince. Viz např. mýty o třídění plastů na http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=440. Pokud však víme, že obal vyhodíme do kontejneru až za několik dnů, můžeme ho zběžně omýt, aby nám v koši či krabici nezapáchal. Spotřebovat na obaly, které posíláme k recyklaci, ještě navíc spoustu vody, nepovažuji zrovna za ekonomické ani ekologické. Co se týče velikosti obalu, tak to co se píše tady v článku, je také nepravda. Co je menší ekologickou zátěží? Koupit si pět totožných produktů v malých obalech nebo stejné množství onoho produktu ve velkém obalu (např. rodinné balení či tzv. "ekopack")? Aha... A nebalené výrobky? Ehm. No, tak třeba pečivo kupuje asi každý z nás kdo si nepeče vlastní. Ale jinak? Kromě ovoce a zeleniny, které beztak vážíme většinou v mikrotenových sáčcích, mi nic jiného nenapadá.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles