Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na prodej prošlých potravin!

11. 11. 2009 | Domácnost
S příchodem ekonomické krize a tím i nižší kupní síly obyvatelstva se každý snaží ušetřit peníze kde se dá. Spotřebitelé jsou tradičně citliví na ceny výrobků denní potřeby, zvláště pak na ceny potravin. A obchodníci jim jdou na ruku - nabízejí jim levné, avšak prošlé potraviny. Je ale něco takového vůbec možné?


Pro odpověď na tuto otázku je nutné si uvědomit, kdy a jaké zboží můžeme označit jako prošlé. Musíme nejdříve rozlišit mezi datem použitelnosti (spotřeby) a datem minimální trvanlivosti, tedy údaji, které nalezneme na obalu toho či jiného výrobku.

Datem použitelnosti (označení „Spotřebujte do…“) je datum ukončující dobu, po kterou si potravina podléhající rychle zkáze (saláty, salámy, jogurty, ryby, chlazená drůbež, apod.), při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Požití takové potraviny by mohlo mít pro konzumenta mimo možné nevolnosti též závažnější zdravotní dopady. Po uplynutí této doby použitelnosti nesmí být uváděna do oběhu ani prodávána!

Naopak datem minimální trvanlivosti (označení „Minimální trvanlivost do…“) je datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Jde typicky o výrobky na kterých se změny či kažení projevuje jen velice zvolna či se nekazí téměř vůbec (kompoty, pokrmy v konzervách, čokoláda, sušenky, těstoviny, apod.). Uplynutí data minimální trvanlivosti ještě nemusí znamenat, že je potravina zkažená a nepoužitelná. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, avšak pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny (označení slovem "sleva", "akce" není v žádném případě dostačující).

Po uplynutí data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Datum minimální trvanlivosti může být za určitých okolností i kratší než je uvedeno na obale. Tak tomu je v případě, byla-li potravina rozbalena za účelem prodeje jednotlivých částí. K tomu je prodávající navíc povinen stanovit doplňující podmínky jejího dalšího skladování a uchovávání tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti potraviny.

Co v případě že na výrobku žádné datum není? Žádné obavy. Existují potraviny, které nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti ani datem použitelnosti. Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu, nijak neupravené konzumní brambory, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad 10 objemových procent (výjimku tvoří emulzní likéry), víno, pekařské a cukrářské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin po výrobě, jedlá sůl, přírodní sladidla v pevné formě, neplněné nečokoládové cukrovinky obsahující pouze cukry a barviva a látky určené k aromatizaci, žvýkačky a kvasný ocet, limonády, ovocné šťávy a nektary a alkoholické nápoje balené v nádobách nad 5 litrů, které nejsou určeny pro běžné spotřebitele a jednotlivé porce nebalené zmrzliny.

Tolik k prodeji prošlých výrobků. Rozhodně tedy nekupujte potraviny, jejichž datum použitelnosti již uplynulo. Prodej takových potravin je nezákonné a jejich požití zdraví nebezpečné. V případě, že narazíte na prodejce nabízejícího takové výrobky, kontaktujte Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která v této oblasti vykonává dozor. Na druhé straně, žádné zvláštní obavy při nákupu potravin s uplynulým minimálním datem trvanlivosti mít nemusíte. Nejsou zdraví nebezpečné, ovšem jejich chuť nemusí být vždy nejlepší.


Zdroj: SOS


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
potraviny,bych také doporučila vyhazovat-a né prodávat
Obrázek uživatelky
profil
prošlé potraviny nekupuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
potraviny by se neměly vůbec prodávat, ale vyhodit....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Znám dost lidí, hlavně důchodci, ale i mladí lidé bez práce, kteří čekají na zboží, kterému končí záruka, bývá tudiž slevněno a teprve potom nakupují.
Obrázek uživatelky
profil
Než se potravinářská inspekce rozhoupe provést kontrolu, tak jsou většinou tyto výrobky prodány
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles